Irodalom házi, valaki esetleg tudna segíteni? (tudásbázis)
A kiragadott részlet a társadalom akkor is létező, és áthidalhatatlan ellentétére utal. Az egyház gazdagságára /"monostort, templomot építenek"/ (a katolikust felejtsd el, a reformáció előtt vagyunk, tehát csak szimplán egyház), ezzel szembe állitva az alsó társadalmi réteg (Tiborc) szegénységét, és az ebből fakadó panaszát /"nincs egy jó köntösünk"/. Az egyháziak életmódjára is utal /"úgy sípolnak...stb"/.
Ebből indulj ki.
Pontosan!
(Annak külön örülök, hogy ellentmondtál nekem abban, hogy a történelmi ismeretek elsődlegesek volnának. Az viszont tény, hogy nem árt, ha van némi rálátásunk arra is, hogy mikor játszódik a cselekmény, illetve hogy mikor íródott a mű.)
Arra azért, ugye, emlékszel, hogy Bánk a királyt helyettesítette, amikor a dráma cselekménye játszódik?
...Azért, mert a király éppen "külföldön tartózkodik"...
Ez a bekezdés valószínűleg a keresztény egyház felsőbbrendűségére és hivalkodására utal. Ezzel állítja szembe a hétköznapi ember (köznép) nyomorúságát. Én ezt az ellentmondást érzékelem a sorok mögött, de a mű tartalma nem igazán maradt meg bennem, szóval, akár tévedhetek is.
Mondjuk, szövegértésből mindig átlagos voltam, legalábbis az irodalom tanárnőm szerint. Valahogy, ő mindig másmilyen értelmezést társított a különböző alkotásokhoz, mint amilyet én elképzeltem. Utólag azt érzem, hogy valamiért nem igazán voltam a kedvence... 🙂
"Ha Te mégis másképp gondolod, még mindig megmondhatod a tanárodnak, hogy ez neked, sajnos, nem megy"
Komolyan? És erre mit kellene mondani a tanárnak?
Szívesen segítek.
Először is: olvasd el a Bánk bánt.
Ha ezzel megvagy, felejsd el a 2500 karaktert, és írjad le (papírra, ceruzával) azt, hogy milyen gondolataid támadtak Tiborc szavai kapcsán.
Ha ezzel megvagy, gépeld be a szövegedet. (Hogy meglásd, terjedelemben - plusz-mínusz - hogy állsz. Ha sokat írtál elsőre, tömöríts; ha keveset, gondolkodj tovább, és egészíts ki a mondandódat.)
Nekem az a véleményem, hogy a tanárod azért adott ilyen nehéz feladatot, mert képesnek tart arra, hogy megoldjad.
Ha Te mégis másképp gondolod, még mindig megmondhatod a tanárodnak, hogy ez neked, sajnos, nem megy.
Azt kaptam házinak, hogy 2500 karakterben indokoljam meg, hogy miért lenne ez a kulcs megszólalása a bánk bánnak. Viszont annyira nem vagyok jó irodalomból. Előre is nagyon köszi a segítséget
TIBORC
Ők monostort, templomot
Építenek, hol úgy sípolnak, úgy
Megzengenek, hogy a zarándokok
Táncolni kénytelenek a sáros útcán;
Nekünk pedig nincs egy jó köntösünk,
Melyben magát az ember egy becses
Védszent előtt mutathatná meg a
Templomban.
További ajánlott fórumok:
- Van köztetek olyan, aki munkaügyi jogász, vagy munkajogi kérdésekben esetleg segíteni tudna?
- Válás! Tudna nekem segíteni? Esetleg valaki végigcsinálta úgy, hogy a férje nem akarta....
- Matekpélda valaki esetleg tudna segíteni?
- Tudna segíteni valaki magyar irodalom tantárgyból?
- Valaki esetleg tudna segíteni kijavítani ezt az irodalom fogalmazást?
- Egy irodalomszakos(diák/tanár) tudna nekem segíteni leellenőrizni valamit?