Irmik helvasi (török grízes helva) recept


1 csésze víz,
1 csésze tej,
1 csésze cukor,
12 dkg vaj,
3/4 csésze gríz,
Fél csésze apróra vagdalt, hámozott mandula, vagy dió, vagy mogyoró(de egész csészével jobb, és lehet bele sok-sok magot tenni:))
1 tk. őrölt fahéj
Az Irmik helvasi (török grízes helva) elkészítési módja:
A vizet, a tejet és a cukrot keverd össze egy lábasban, és melegítsd addig kis lángon, amíg a cukor el nem olvad, de nem szabad forralni. Fedő nélkül addig melegítsd, amíg kicsit nem kezd sűrűsödni (kb. 10 perc). Ezalatt egy másik lábasban olvaszd meg a vajat, add hozzá a magokat, grízt, és pirítsd világosbarnára(vigyázni kell, mert nehezen kezd pirulni, de könnyen odakaphat). Vedd le a tűzről, majd keverd a cukros-tejes folyadékot a grízbe. Add hozzá a fahéjat, és forrald kb. 1 percig. Vedd le a tűzről, eg tepsit béelj ki sütőpapírral, öntsd bele, simítsd el egyenletesen, és hagyd kihűlni. Vágd kockára, és kész.
Hűtőben tárolva 3 napig fogyasztható.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Svaehri, 2010. ápr. 25. 14:42
Az irmik helvasi (török grízes helva) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.