Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Igaz az, ha valaki kezességet vállal hitelnél, adóstárs, később nem léphet ki? fórum

Igaz az, ha valaki kezességet vállal hitelnél, adóstárs, később nem léphet ki? (tudásbázis)

2015. okt. 22. 20:23
Látom, régi téma....én duplán vagyok kezes, életem végéig. Bíztam a volt férjemben, és buta módon nem fogtam fel a jelentőségét, mit írok alá. Azóta teljesen tönkre ment az életem. A fizetésem 50%-át elviszik. Nics olyan isten, aki segíteni tud. Kezesség, rosszabb, mint adósnak lenni
18. b-zs (válaszként erre: 17. - Sort)
2011. júl. 13. 07:35
Na ja, nem könnyű eset a bátyám ilyen téren, egy válás meg mindenkit megvisel, pedig mit téptem anno neki a számat, de hiába.. Hitelkártya ügyben már lépett, kifizette egyben a fennmaradó részt, és írtak levelet, becsatolták a válási papírokat.
17. Sort (válaszként erre: 15. - B-zs)
2011. júl. 8. 12:17
Nincs mit, sajnalaom, hogy ilyen helyzetben vagytok, de azert a batyadat rugd mar seggbe legyszi, mert nekem ugy tunik, eleg nagy balekkent viselkedik. Volt ugyvedje valaskor? Hitelkertya ugyben, ha kozos a kartya, illetve a szamla, marpedig ha tarskartya van hozza, akkor valszeg az, akkor azt is kozosen lehet megszuntetni. Erdmes minnel elobb elintezni, mert amig el, a nedves volt feleseg csapolhatja a hitelkeret rejeig, de bank majd kettojuktol fogja kovetelni a penzt. Vagy akkor mar legalabb batyad vegey fel amit tud, es ne fizessen be ra egy forintot se. Persze, majd jon a bunteto kamat, meg miegymas, de vegul a bank folmondja a hitelkeretet, akkor kapnak egy felszolitast, hogy be kellene fizetni, kulonben vegrehajtas. Itt mar lehet okoskodni, perrel fenyegetozni, bar ez is bank es szerzodesfuggo, es a felet kiverni az exbol.
16. Sort (válaszként erre: 11. - B-zs)
2011. júl. 8. 12:09

Ja bocs, errol lemaradtam. Tehat nem resztulajdonos az ingatlanban, vagyis semmilyen adu nincs a kezeben az exe ellen. Ilyen heyzetben aligha hinnem, hogy a volt feleseg a kisujjat is megmozditana azert, hogy kivaltsak a batyadat a hitelugyletbol. Neki ez igy nagyon kenyelmes, a szerzodes el, a haz megvan. Talan annyi remeny lehet, hogy ha ez egy ingatlenfedezetes jelzaloghitel, akkor elegtelen fizetes eseten a bank a jelzalogjogot ervenyesiti eloszor, tehat jon a kilakoltatats, arverezes, vagyis az exnek erdeke fizetni a hitelt, ha nem akarja elveszteni a hazat. Viszont, ha esetleg nem fizet, es elarverezik a hazat, de a kapott penz nem fedezi a toketartozast, akkor jon az inkasszo meg a a vgrehajtas elobb a foados, utana sorban az adostartask ellen, ez pedig mar batyadat is erintheti, mellesleg BAR listas lesz o is.

Tovabbra is azt mondom, ugyved, talan polgari peres uton lehet a volt feleseget kotlezni uj ados tars bevonasara, bar oszinten szolva nem hiszem. Mint mondtam, alairt egy szezodest, es ez a szerzodes nem szunik meg azert, mert ok elvaltak, ez nem ugy mukodik, hogy a legyen, alairom, majd ha nem ugy alakul akkor meg ugyis perelek.

Jelen helyzetben legjobb lenne, ha a batyad elkoltozne az orszagbol, lehetoleg ne EGK orszagba, es ott vallana munkat. A magyar kereskedelmi bankok keze ugyanis oda mar nem er el, vagyis ott hiaba van bejelentett jovedelme, ingosag vagy ingatlan a neven, nem tudjak behjatani a tartozast. Aztan meg kell varni, amig lejar a hitel, vagy amig a bank felmondja a szerzodest elegtelen fizetes miatt. Utobbi esetben a BAR lista igy is meg lesz.

15. b-zs (válaszként erre: 14. - Sort)
2011. júl. 8. 12:08
Húú, nagyon köszönöm a hozzászólást! Remélem azért van kiút, és tény, hogy ügyvéd nélkül nehéz lesz kibogozni. No, én sem voltam annyira naiv, hogy a bankot meghatja, hogy elváltak:(
14. Sort (válaszként erre: 6. - B-zs)
2011. júl. 8. 11:52

Ez pontosan igy van, amig nem vonnak be uj adostarsat, addig a batyadat a szerzodes koti a bankhoz. Teljes anyagi feleloseggel tartozik, vagyis a hitelezo bank inkasszot nyujthat be a szamlajara, vegrehajtast kezdemenyezhet ellene, ami fizetesletiltast es ingosagok lefoglalasat jelentheti. Persze ez sokban fugg magatol a hiteltol, ingatlanfdedezetes, mennyiben fedezi az ingatalan a fenallo toketartozast, stb. Milyen megallapodast kotottek a vallasnal? Meg kozos megegyezesnel is nyilatkozni kell a vagyonmegosztast illetoen. A batyad resztulajdonos az ingatlanban? Sajnos barmifele kovetelest csak akkor tamaszthat, ha erre vontakozoan van valami a valaskor megfogalmazott vagyonmegosztasban. Nekunk is kozos lakasunk volt az exemmel, mi valaskor olyan megallapodast kotottunk, hogy az en tulajdonreszemet magahoz valtja, amiert en vetelarat nem kerek, viszont a hazassag felbontasat kimondo itelet jogerore emelekedese utan minden az ingatlannal kapcsolatos terhet o visel, beleertve az ingatlant terhelo jelzolghitelt es annak minden koltseget. A banknak azonban egy jogeros itelet sem eleg, ettol en meg adostarts maradtam teljes anyagi feleloseggel. Exem tehat uj adostartast vont be, mert 2-juk jovedelme egyuttesen elegendo a banknak ahhoz, hogy a regi adostartsat kiengedje a kotelembol. Ez sem rovid folyamat, decemberben volt meg a jogeros birosagi vegzes, es meg mindig nincs vege. A hitelszerzodes modositasahoz ugyanugy biralat szuksegeltetik, mint az uj szerzodes kotesekor. Ha a fedezetkent szolgalo ingatlan 2 evnel regebben volt ertekbecsulve, uj ertekbecsles kell, ha fedezeti erteke nem eri el a toketartozas merteket, potingatlan-fedezet bevonasa szukseges. Ha ez rendben van, akkor jon a jovedelem, vagyis, hogy az adostarsa(k) egyuttes jovedelme fedezi-e a hiteltorlesztest. Bankonkent valtozik, hogy mekkora fedezeti hanyaddal szamolnak, altalaban 1/3-koruli, vagyis ha 50000 HUF a torlesztoreszlet, minimum 150 000 HUF igazolt, rendszeres netto jovedelem kell, de mondom, ez bankonkent valtozo.

Egy szoval, ha a batyad nem kotott annak idejen megallapodast az exevel, nagy szoszban van. Szerzodest csak az osszes adostarts belegyezesevel lehet modositani, ha a volt felesegenek nincs mas akit bevonhatna, es be is akarna vonni, vagy csak nem akar ezzel foglalkozni, akkor a batyad benne ragadhat meg 10 evig ebben az ugyben. Persze erdemes errol egy jogaszt megkerdezni, plane, hogy o latja is a szerzodeseket, birosagi vegzest, nem csak soteben tapogatozik, mint mi. Egy biztos, a bankot hidegen hagyja, hogy nekik semmi kozuk egymashoz. A batyad kozjegyzo jelenleteben, "jovahagyolag mint karataval mindenben megegyezot" irt ala egy szerzodest x eve, az exetol fuggetlenul tehat szezodeses jogviszonyban all a bankkal, es ennek terhet es kotelezettseget viseli amig ez igy van.

13. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 11. - B-zs)
2011. júl. 8. 11:18
Ez gáz.
12. b-zs (válaszként erre: 9. - 111e183830)
2011. júl. 8. 11:08
Gondolom, akkor ezt semmiképpen nem szabad ennyiben hagyni, 10 év hosszú idő, keressen egy ügyvédet, igaz?
11. b-zs (válaszként erre: 8. - 47c83fb9f3)
2011. júl. 8. 11:07
nem az ő nevükön volt az ingatlan, hanem az anyósáé nevén. Ez egy tanya volt, amiből a bátyám, az építőiparban dolgozik, családi házat csinált. A hitelnél ez a tanya a fedezet+ 2 adóstárs. A volt feleségben nem lehet megbízni, mert volt hitelkártyájuk is, a bátyám fizette, ő meg amit befizetett a társkártyájával levette. Váláskor egy csomó dolgot szerintem nem tisztáztak le:(
10. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 6. - B-zs)
2011. júl. 8. 10:58
Azt sem értem, hog a bátyádéknál az anyóst, miért nem iktatták már ki-mint kezest?pl.
9. 111e183830 (válaszként erre: 6. - B-zs)
2011. júl. 8. 10:57

az ex nejnek másik adóstársat kell szerezni,akkor elfogadja a bank(persze csak ha megfelelő az új adóstárs)

csodálom,hogy ez válásnál nem lett tisztázva

menjen a bátyád bíróságra mielőbb és kérje a bíróságtól,hogy kötelezzék a hölgyet valamit lépni

persze a bank ettől függetlenül tőle fogja letiltani a törlesztést(jókora kamattal növelve,mire idáig jut az ügy)

amit ha jól tom polgári peres úton követelhet vissza a hölgytől

8. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 6. - B-zs)
2011. júl. 8. 10:53
El kell adni a lakást.
7. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 4. - Mókinca)
2011. júl. 8. 10:51

Ez attól függ, hogy a 3.hsz szerinti a szerződés, vagy egy mezei szerződést irtak alá.

A banknál is egyedi dolgokat lehet blefoglalni a hitel/lizingfelvételnél-kérelem alapján, szerződéskötés és közjegyző elött.

6. b-zs
2011. júl. 8. 10:51

Sziasztok!

Tudna nekem valaki tanácsot adni? A bátyám adóstárs egy jelzálog hitelnél, a hitelt a volt felesége vette fel, azóta elváltak. Az egyik adóstárs a bátyám a másik a volt anyós. Mivel már elváltak, 2 éve, semmi közük egymáshoz, szeretne kilépni az adóstársi "szerepből", de azt a választ kapta, hogy ez nem lehetséges. Ráadásul még 10 év, mire lejár a kölcsön, és tény, hogy vannak fizetési nehézségei a volt feleségének. A bátyám pedig teljes anyagi felelősséggel tartozik még 10 évig a takarékszövetkezet szerint. Ez tényleg így van? Nincs rá esély, hogy kilépjen? Elváltak, gyerek nem született, semmi közük egymáshoz..A válaszokat előre is köszönöm!

5. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 1. - B-zs)
2011. júl. 8. 10:50
Ha ez nincs igy, akkor egy mezei lakáshitelfelvételnél több joga van annak, aki a hitelt felvette, hiába van 50%-a papiron.
2011. júl. 8. 10:49

Igaz!

Esetleg akkor tud kilépni, ha helyette új adóstárs kerül bevonása. Ezt pedig a bank (hitelnyújtó) dönti el, hogy elfogadja-e?

Én így tudom.

3. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 1. - B-zs)
2011. júl. 8. 10:49
Akkor nem léphetsz ki, ha olyan lizingszerződést irtál alá, hogy a jog szerint egyenrangú fél vagy a papiron lévő hitelfelvevőnél. pl. ingatlanlizing.
2. 47c83fb9f3 (válaszként erre: 1. - B-zs)
2011. júl. 8. 10:48
nem igaz.
1. b-zs
2011. júl. 8. 10:46
Igaz az, ha valaki kezességet vállal hitelnél, adóstárs, később nem léphet ki?

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook