Házastársak automatikusan adóstársak is? Jogi gyakorlatban jártasak kérlek segítsetek! (tudásbázis)
Köszönöm a választ:)
Tényleg morbid dolog, de olyan fura, hogy abból a perspektívából, amiben az asszony van, valahogy természetes ezen is elgondolkodni:(
Ez nem természetes állapot...sajnos
Adóstárs csak akkor lehet valaki,ha aláírta a hitelintézetnél a papírt.Én is vettem fel hitelt,és a férjem nem adóstársam.A lakáshitelünket közösen vettük fel,tehát ott egyikünk adós,másikunk adóstárs.Halál esetén pedig csak az örökölt vagyon nagyságáig örökölhető adóság,mint ahogy már leírták.Nem is kell külön lemondani,elég a hagyatéki tárgyaláson nyilatkozni.
Egy kicsit morbid így,hogy az illető még él,habár én is utánanéztem már ennek az apám miatt és még él.
Azt tervezi, hpogy lemond az öröklés jogáról és az adósságról is, ha erre kerülne sor. Mondjuk nem is van mit örökölni...
Sajnos igen örökölheti és az örökség erejéig felel érte! Ha gyermek van akkor ő örökli, tehát nem csak a vagyon örökli, hanem az adósságot is. Ha a hitel felvételnél adóstárs vagy kezes akkor ő is ugyanúgy felel a tartozás visszafizetésért. Ha nem volt sem kezes,sem adóstárs és az adósság nagyságrendre nagyobb, mint amennyit az örökség ér, akkor azt a hagyatéki tárgyaláson vissza kell utasítani és a sorban következő örökös örökli, ha nincs további örökös, akkor az állam örököl mindent.
A fő probléma az ebben a házasságban. hogy a férj esztelenül költekezik (persze saját maga költi el a pénzt) személyi hitelt vesz fel, rendelget mindenfélét a TV shopból, stb. Közben iszik és sokszor volt már életveszélyes állapotban. Igazságtalan lenne, ha az ő adósságát halála után a feleségnek kellene fizetni.
Természetesen a házastársat a közösen szerzett vagyon hátrányára lehet csak adóstársként tekinteni. Tehát ha örökölt egy autót mondjuk a feleség a szüleitől, akkor az nem vonható végrehajtás alá.
Azért köszönöm a segítséget!
Az adós házastársát általában kötelező bevonni az ügyletekbe. (hitelfel nem fizetés esetén vagy végrehajtás során is meg kell indítani a pert az adóstárs ellen is).
egy családjogászhoz kellene elmenni, ö többet tudna segíteni, de sajnos ilyet nem tudok neked ajánlani...
Ezt mondtam én is neki:(
Nagyon sokat segítene, ha valaki, aki szakember, segítene, hogy hová érdemes fordulni, esetleg házassági szerződést aláírni vagy nem is tudom, hogy mi az eljárás módja.
akkor passzolok, szerintem (de ez csak az én gondolkodásom), akkor a házastársa marad minden, mint legközelebbi hozzátartozóra...
Az esküvő után történtek ezek a dolgok.
Esetleg meg tudná valaki mondani, hogy hová lehet ilyenkor fordulni, van-e valamilyen ingyenes lehetőség...próba szerencse...
szerintem nem...ha valamelyikönket ér valami, a másik hitele rászáll persze, de a hitel, amit felvettél az esküvö elött, a te hiteled marad
Minden érdekelne, ami ezzel kapcsolatos, mert egy rokonom férje csak úgy halmozza az adósságot és attól, fél, hogyha esetleg elhunyna a férje, nem tudja utána kifizetni. A férfi erősen iszik:(
Házastársak automatikusan adóstársak is? Jogi gyakorlatban jártasak kérlek segítsetek!
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi ajándékötletek, ajándéktippek a házastársnak, kedvesnek, barátnak
- Vannak olyanok akik a házastársukkal közös lakásba találkoznak a szeretőjükkel?Ez mennyire gyakori szerintetek?
- Hitek, Istenek, Angyalok, Ördögök - gyakorlat, elmélet
- Más is van hasonló helyzetben? Szerető kontra házastárs?
- Melyik volt az a "jótanács", amit a gyermeknevelésről kaptál, és tényleg jótanácsnak hittél, míg a gyakorlat bebizonyította mekkora butaság?
- A házastárs automatikusan adóstárs e?