Idősek otthona (beszélgetés)
Lehet, hogy ezt nekem írtad. :-)
A cicák most hét hetesek. Beléjük vagyok szerelmesedve. Meg gabalyodva, ezek mindenhol ott vannak.
Nem hajtja meg őket a tej. Otthon még szoptak, egy hatalmas Main Coon cica az anyjuk. az apjuk viszont mezítlábas. :-) Nade ezek gyönyörűek.
Van száraz kajájuk is, azt ott hagyom előttük, a Whiskas Juniort meg cserélgetem. Kaptak már párizsit, májkrémet, sült csirkét, mindent megettek.
Milyen házikoszt? Tökfőzelék? Szerintem azt nem szeretik. :-)
Lehet. A gázos az olyan, hogy akkor kapcsolod be a konvektort, amikor akarod.
A melegvizest nem, azt központilag kapcsolgatják.
Ők is csak fordítóiroda. Nincs is fix alkalmazottuk tudtommal, csak alkalmi megbízásokat adnak ki.
Titoktartási szerződés mellett, természetesen.
Lehetne egy németes cég, akiknek nem éri meg valakit teljes munkaidőben alkalmazni fordításra, de általában már projekt-menedzserek feladata az adódó fordítás is, az a munkakör pedig nem végezhető sem félállásban, sem home-officeban.
De, értem már.:)))
A cicák édesek. Már vannak 2 hónaposak, ugye?
Én úgy tudom, hogy tejet nem szabad nekik adni, mert meghajtja őket.:)))
A házikosztra kellene szoktatni, de férjem sem engedi. Akkor viszont sok száraz, hogy ne legyen fogkő.:))
Próbálj meg havidíjas szerződést kötni azzal a céggel, amelyik a legtöbb megbízást adja.
Havi X összeg fixen, és megbeszélitek, ebben mennyi firdítás van benne.
Számold kicsit olcsóbbra, mintha egyenként fordítanád.
Az alkalmazott sokba kerül a cégnek, így viszont leírhatja az adóból, neked meg fix bevétel.
Távfűtést lehet családi házba csináltatni?
Nekünk radiátoros volt a lakásban, 1 szobában nem lehetett elzárni. Mit nem értek? D
Most is radiátor van.
Távfűtésre gondoltam, hogy inkább az kellett volna. az is radiátoros. És darabonként ki lehet kapcsolni.
A cirkónál azért vigyázni kell, két-háromnál többet nem lehet kiiktatni mert akkor nem cirkulál.
A termosztát meg azért van fenn, mert én felül lakom, én akarom felügyelni ezt a témát, nem bízom a fiamra.
Nem felül van meleg, hanem alul. Azért, mert fél alagsor. Nyáron hűvös, télen meg meleg.
Fenn meg fordítva. :-)
Hát nem könnyű dolog ez, mert a munkám a megbízásoktól függ. Május közepére már ki volt fizetve a rezsi nagy része adóstul, ebben a hónapban még szinte semmi.
Jó lenne egy bejelentett részmunkaidős fordítói státusz, akkor a havi adóm is feleződne, és minimális kis fix bérem is lenne. Szívesen dolgoznék meg érte, de itthonról.
Érdekes ez a nyelvfejlődés.
Régen a "lebetegszik" annak a kifejezése volt, hogy az állapoos nő vajúdni kezdett. Eljött az ideje, lebetegedett. Ez volt a szülés szalonképes kifejezése. Amit akkor társaságban nem is mondtak ki.
Ennek a szeméremnek az okán a lebetegszik és a megbetegszik között volt különbség még akkor is, ha tartósan gyengélkedni kezdett valaki. (Az "ágynak esett" megint csak nem volt teljesen szalonképes, inkább csak családon belül.)
Sok ilyesmit tudok Nagymamától, aki még arra is ügyelt, hogy ne csak időben be legyen ágyazva, a beeső látogató ne lásson vetett ágyat - de az sem volt szerencsés elrendezés, ha a szobába lépve a fekvőhely rögtön szem előtt volt, persze hacsak nem volt külön hálószoba.
Mert mi van nálad a radiátor helyett?
Meg azt nem értem, miért fent van a termosztát? Nem ott van melegebb?:))
De ha már az Idősek otthonát off-oltuk szét, bizony sokat aggódtunk Anyu miatt. Sosem tudott rendesen bánni a konvektorokkal, ráadásul kétféle volt nála felszerelve. Mindig elfelejtette, melyiket hogy kell begyújtani, de nem is tisztíttatta ki évenként az égőfejet vagy mit. Mindig cirkusz volt vele.
Fűtött viszont egy ócska kis kályhával is, azt az egy kéményt nem engedte béleltetni. Fát nem rendelt, kerti hulladékkal gyújtott be kicsit. Néha bizony féltem, ne esik-e szét az a kályha.
Fabrikettet veszek, nem fát.
A 10 mázsa fa egy hónapra elég, de annyit nemigen hoznak ki. A húsz mázsa meg rengeteg, ha behordani kell.
De már nincs is hova, megszűnt a tárolónk.
Hasogatva hozattam, de gyújtós úgy is kellett. Most fabrikett, gyújtós kocka és kész. Kosz ezzel sincs, még hamuzni se kell naponta.
A gázt utólag úgysincs miből bevezetni. Na meg hova tenném a konvektorokat?
Hát én csak egy szinten élek.
Gázom sincs. Amikor tömegével bevezették, ajánlgatták a kölcsönt, de hogy vállalhattam volna munkanélküliként? Attól is tartottam, hogy a gáz árát úgy emelik, ahogy akarják, és vissza se tudok állni a fafűtásre, ha már bebélelték a kéményt.
Remélem, az a tömegkályha meg fogja szolgálni az árát!
Nekik eredetileg gázfűtésük van, a lenti fürdőszobában van a cirkó, és az egyik lenti szobában volt egy kis kandalló (ez az üvegajtós vaskályha).
Ez a tkályha állítólag ki fogja fűteni a teljes alsó szintet, és küldhetnek fel a melegből a csövön - lényegesen kevesebb gáz kell a fűtésre.
Ehhez a kályhához nagyon kevés tűzifa kell, (csak hát az is egyre drágul már).
Nekem barátságtalan egy kályha, annyi szent. Nemcsak a kinézete miatt, hanem mert a belsejében lesz egy csomó műszaki cucc, programozható is - nem értem még a dolgot, na de majd, ha több eszem lesz :-)))))))
800 csak a kályha, és nagyon sok cső kell, meg a kőművesmunka, hát ez legalább másfél milla, ha nem több.
Nekem is egymillió ft volt a fűtés rendszer. Egyetlen cirkó van fenn, itt van felül a termosztát, és lefelé van elvezetve, a másik szintet is ugyanez látja el. Hát ez kizárólag gáz. A lenti szint az fél alagsor, ott mindig melegebb van két-három fokkal, ott lejjebb lehet venni a radiátorokat.
Nem olcsó. Havi 32 ezret fizetek átalányban, de hát ez végülis két önálló lakás ára, benne van a melegvíz, fenti gáztűzhely fogyasztás is. Szerintem a radiátor olcsóbb lett volna, de mostmár mindegy.
-))) Jó kis csendes hely :-)))
Aranyos volt ez a csajszi, akivel beszélgettem: azt mondta, hogy "tudod drága, jönnék én este 9-kor is, akkor már nincs olyan meleg, és én nem is félek a temetőben, csak tudod, nehogy valaki megijedjen, azt nem akarnám" :-)))) Hát mondom, aki ugyanúgy akkor jönne, az biztos nem ijed meg :-)))))))
Ő az! :-) Nagyon takarékos fűtési módnak ígérkezik, majd kiderül. Engem nem a füstcső aggaszt, hanem az az "elvezető" cső, amivel felküldik a meleget a felső szintre, sőt, itt lent még a fürdőszobába is egy másik csővel. (+venti)
Az ára... khmmmm, persze nyilván a méretektől is függ, de 800 körül tartanak, a kőművesmunkát nekik kell elvégezniük (falat kiverni, plafont átütni, stb.). Nem tudom, mennyi idő alatt térülne meg, dehát ez egy nagyon nagy ház, két generáció él együtt, + a válófélben lévő fiúcska is idejött (átmenetileg) ő kéthetenként ide hozza hétvégére a kisfiát is.
Szóval igény van rá...
További ajánlott fórumok:
- Idősek otthonában élők és hozzátartozóik segítsetek
- Idősek otthona vagy házi ápolás?
- Ha megöregszel beköltöznél egy idősek otthonába? Milyen tapasztalataid vannak némelyik otthonról?
- Beszélgetés az idősek otthonában idősekkel
- Vélemények: Idősek otthona Budapesten, Pest megyében
- Szeretnék dolgozni idősek otthonában, kell hozzá valamilyen szakképzettség? Úgy tudom, hogy nem...de azért itt is megkérdezem.