Hozzáértő személlyel beszélgetnék GYED, TGYÁS... jogosultságról. (beszélgetés)
oep.hu-ról:
Az előzetes 365 nap biztosítási idő számítása
Rendkívül fontos az a kedvező szabály, miszerint a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időnek nem kell folyamatosnak lennie.
A jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani:
• a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét,
• a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideig folytatott tanulmányok idejéből 180 napot
• a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.
Mindkét ellátáshoz az kell, hogy 2 éven belül meglegyen a 365 nap biztosítási idő és a szülés időpontjában biztosított legyél (illetve vannak kivételek, de ez most téged nem érint.)
Az oep honlapján egyébként a kérdéseidre megtalálod a választ.
Az érdekelne, hogy mire számítsak.
Az elmúlt 2 évben: tanulói jogviszonyban voltam biztosítva 8 hónapig, mikor ott befejeztem, 6 hónapig nem voltam biztosítva, ezután pedig a szülésig ismét biztosítva vagyok munkahely által.
Míg tanulói szerződés közben a minimálbér 30-40%-át kaptam, most a munkahelyemen bruttó 150 ezret!
Jár nekem ekkora szünet ellenére is a GYED, és a TGYÁS? Ha igen, mekkora összegre számíthatok? Átlagot néznek a keresetben, vagy a szülés elötti fizumat mérik alapul?
További ajánlott fórumok:
- Mit csinálnátok azzal a személlyel, aki elrontja gyermeketek lakodalmát?
- Fodrászok és hozzáértők, segítség! Mikor festhetem újra a hajam?
- Ti hogy reagáltok, ha összefuttok véletlen egy olyan személlyel, akivel nem beszéltek?
- Hogyan lehet leküzdeni egy bizonyos személlyel kapcsolatos utálatot?
- Te együtt tudnál élni egy kevert szorongásos depressziós zavarban szenvedő személlyel?
- Cukrászok, vagy hozzáértők!! Hogyan készítik a sütizőkben azt a könnyű piskótát, ami szinte minden sütiben van?