Hosszú távon lehet-e káros bizonyos vitaminok szedése? (beszélgetés)
Szia, Kisrigó!
Amennyiben egészséges vagy, nem szedsz gyógyszert, nem volt még soha veseköved (ez a C-vitamin miatt lényeges!), akkor a leírt mennyiségekkel nincs gond.
A zsírban oldódó vitaminok közül az A- és a D-vitaminnal kell leginkább vigyázni. Az E-vitaminnal is jobb óvatosnak lenni (a többszáz milligrammos napi mennyiségek nem tűnnek kifizetődőnek). A vízben oldódóak relatíve veszélytelenek, bár a nagyon nagy dózisoktól (értsd: a napi ajánlott bevitel 10 szeresét meghaladó napi mennyiségek) én tartózkodnék.
A halolaj nem tudom, milyen mennyiség, de amellé mindenképp kellene szedni E-vitamint. A veseköves kitétel természetesen édesapádra is vonatkozik.
Ha betegek vagytok, gyógyszert szedtek, akkor meg kell kérdezni a kezelőorvost, mire kell figyelni.
Hozzáteszem: én jobbnak tartom a multivitaminszedést, hogy minden vitaminból törtnjék pótlás, kiegészítés.
A vitamintöbbletnek jelei vannak, amúgy is nehéz lenne egy vitamintöbbletet összehozni.
Egyébként meg van adva minden vitaminból a szükséglet.:)
Felmerült bennem a kérdés, h ha hosszabb ideig szedek bizonyos fajta vitaminokat nem okozhatnak- e több kárt, mint hasznot.
Én majdnem minden nap szedek C vitamint, napi 500mg + CalciVid-et (300mgCa, 200NE D3). A fogaimmal nem túl erősek + az allergiámra is jó.
Édesapám pedig már hosszabb ideje szed MagneB6-ot, halolajkapszulát (magas koleszterin szintre), és szinten C vitamint.
A C vitaminnal nem lehet baj, hisze abból a felesleg vizelettel távozik, de mi a helyzet a többivel?
További ajánlott fórumok:
- Mik a tapasztalataitok a dr. Lenkei-féle vitaminokkal kapcsolatban?
- Milyen vitaminokat szedjünk az Atkins kúra alatt?
- Többet nem veszek be egy szem gyógyszert se csak vitaminokat. Élhetek így életem végéig?
- Ha buliba megyek és közben még szoptatok, lehet-e bizonyos mennyiségű alkoholt fogyasztani?
- Mennyi esély van a clostilbegyt szedésével az ikerterhességre és lehet-e ezt befolyásolni?
- (Lenkei) vitaminok szedése terhesség alatt