Hol tanulhatnék, hol sajátíthatnám el a szép beszéd képességét? (tudásbázis)
Javaslom a Demoszthenész Egyesületet , [link]
klubprogramjaikat, beszédtechnikai órákat, zseniális szakemberekkel
Pszichológus biztosan tud segíteni. De addig is első körben próbálkozz önuralommal!
Tini koromban rettenetesen hadartam. Egyszer rám szólt ezért a keresztanyám. Akkor elhatároztam: leszokom róla. Óriási önfegyelemmel végül is sikerült.
Köszönöm a válaszotokat, nagyon kedvesek vagytok.
Igen, az önbizalmam is kevés.. Annyira izgulok sokszor, hogy egy normális magyar szót se tudok kimondani tisztán. Dadogva, betűket keverve és igen, a szórend is néha felcserélődik. Biztos van bennem blokk, mert nem egy szokványos életet éltem eddig. Az életemben folyamatos a feszültség, sajnos ettől csak akkor válok meg, ha elköltözöm itthonról.
Vicces, poénos csaj vagyok. De egyszerűen nem tudom én ezt megmutatni senkinek, mert nem tudok beszélni. Írásban mindig is jobb voltam. Nehéz..
:(
A szókincs fejlesztésével szépen ki tudod majd fejezni magad, ez rengeteg olvasással érhető el.
A beszéd módjára vannak gyakorlatok, amik fejlesztenek. Vannak erre könyvek is, de szerintem a neten is számtalan anyag nyújt segítséget ebben.
Ha zavarban vagy emberek előtt, az a legjobb gyógyír, ha minél többet beszélsz, olvasol előttük. Ez csupán megszokás kérdése.
Állj be a tükör elé, és ott beszélj, olvass, szavalj, először magadnak. A gondolataink rendezése tényleg sokkal könnyebb, mint a szavakba öntése. Ezt gyakorolni kell - sokat. Persze a megszólaláshoz önbizalom is kell - ez megvan?! :)
A drámaszakkör, színjátszókör sem rossz megoldás, kisgyerekeknek a bábozást javasolják.
Ha beszédhiba miatt nem tudsz/mersz megnyilvánulni, kérd logopédus segítségét.
Pszichológus, logopédus nagyon sokat tud segíteni,
Drámapedagógiai foglalkozások segíthetnek, ha megfelelő szakemberhez kerülsz!
...de tanulhatnál szónoklást :) ott lassan érthetően kifejezően kell megtanulni beszélni,... ezt tanítják is sok helyen, de Mo. nem tudom, hogy áll ezzel...
Önbizalomnövelő tréningeken időnként használják...
és otthoni gyakorlással is menni fog...
meg kell tanulnod elfogadni a hangod, így beszélj sokat hangosan, lassan!
És...
rá kéne jönnöd, honnan ered a zavarod, hogy fejben el tudod mondani, de kifelé nem jön ki :) Mi történt korábban, ami ekkora blokkot okozott benned!
Sok sikert!
Igy van, hangosolvasás :)
Ha szabad kérdeznem, mi volt az akönyv? érdekelne!
Nagyon el vagyok keseredve, mert csúnyán beszélek. Hadarok, össze-vissza vannak a szavaim a mondatokban, nem fejezem szépen ki magam. Izgulok, ha beszélnem kell.
Fejben kigondolom, jól megfogalmazom a mondandómat, de egyszerűen a számon nem úgy jön ki. Nem tudok történeteket mesélni, mert leblokkolok.
Kérlek segítsetek nekem ebben, hogy hova vagy kihez tudnék fordulni, vas megyei vagyok. Pszichológus segíthet ezen??
További ajánlott fórumok:
- A szellemi képességeidnek mennyire vagy birtokában MOST?
- Kinek irányítanád az álmait, ha lenne ilyen különleges képességed?
- Hogyan lehet egy elsős kisgyerek koncentrációs képességét fejleszteni?
- Természetfeletti képességek
- Neked milyen különleges képességed van?
- Nincs tanulási képességem, mindent elfelejtek