Hogyan vegyek rá egy alzheimerest hogy menjen orvoshoz? (tudásbázis)
Nem lehet neki könnyû, hiszen nem szakadhat szét;
aki meg már ápolt demens beteget, az tudja, milyen az "élet" mellette :(
Már nem tudhatod meg.
Valószínű rettenetesen elkeseredett, és nem tudta tolerálni a hozzászólásokat.
ugyan már, olyan nincs, hogy nem megy ki orvos :) ez kábé annyira lehet igaz, minthogy mucsaröcsögén nincs egy darab telefon sem, amin akármelyik orvostól, intézettől megkérdezhetnék az országban, hogy ilyenkor mi a teendő, mit tudnak tenni
ügyeletet is ki lehet hívni, mentőkről nem is beszélve, mert ugye csak produkál tüneteket, ha már így megállapították házilag, hogy mi a baja
én nem nézném tétlenül, hogy anyám leépül, és nem kap ellátást. biztos vannak gyógyszerek, eljárások, de legalább tanácsok, amikkel könnyebben lehetne vele boldogulni
Már leírta, hogy nem ment ki hívásra az orvosuk.
Gondolom neki sem lehet könnyű, mert amikor éppen beszámítható az Édesanyja, megmakacsolja magát, és azt mondja, hogy Ő már pedig nem megy sehova.
Nekem az Édesapám agyilag teljesen ép. Baleset érte az utcán, komoly sérülésnek látszott, kihívtam hozzá a mentőt, annak ellenére, hogy azt mondta kitagad, ha megteszem. Megérkeztek a mentősök, nézték az adatokat, mondták, hogy már az utcán hívtak hozzá mentőt, és nem volt hajlandó kezeltetni magát. Mivel fejsérülése volt, (kiderült az nem volt vészes) és kötöttem az ebet a karóhoz, szégyen, de rendőrt kellett hívni, akik megfogták és betették a mentőbe.
De képzeld el, ha az értelmi képességét vitatják valakinek, milyen nehéz az ügy, hiszen, ha éppen nincs tünete meginoghat a lányába vetett bizalma. Ránézésre nem biztos, hogy megtudják állapítani, hogy gond van, hiszen ugye ápolhatja az Édesapját is.
te mintha megrekedtél volna abban, hogy nem lehet semmit tenni, akkor meg minek kérdezgetsz? :) az orvos megvizsgálja, ha jogosnak ítél további vizsgálatokat, akkor intézkedik. ha alzheimeres, akkor nem beszámítható, nem fogják azt mondani, ha önként nem megy, akkor ennyi. kihívja a mentőket, ápolókat, beviszik a vizsgálatra, a vizsgálat eredményei után meg a papírmunkához nincs szükség anyukádra
ha egyáltalán nem hajlandó kimozdulni, akkor nincs más megoldás. ha hajlandó, akkor meg olyan indokkal kell elhívni, indulásra bírni
azért te is sokat tehetsz, hogy ha nem akar önként menni, és ápolók esetleg beviszik, ott legyél vele, ne érezze kiszolgáltatva vagy totál idegenek között magát. de ha vennéd a fáradtságot egy k. telefonra az orvosának, már rég tudnád, hogy mit csinálj
Huhh, ha az én édesanyámról lenne szó, biztos hogy nem állítana meg ilyesmi, hogy önként nem akar beülni a kocsiba. A saját érdekében.
Sajnos én messze lakom a szüleimtől, és állandóan aggódom hogy mi van velük, ritkán találkozunk, de telefonon nagyon sokat beszélgetünk.
Volt hogy én kértem időpontot az ottani kórházba, aztán közöltem hogy lehet menni vizsgálatra...postán szoktam vitaminokat küldeni, mert nem foglalkoznak az egészségükkel :(
Mindenesetre sok szerencsét kívánok.
Miért nem hívtok ki orvost?
Ha ő úgy látja, gondolom hív mentőt és beviszik a kórházba vizsgálatokra, esetleg bent is tartják egy időre, aztán a papírokat el tudnátok intézni.
Csak általánosságban írtam.
Lehet rosszul látom, mert abból indulok ki hogy én biztosan nem hagynám annyiban ezt a helyzetet, olyan nincs hogy nem lehet mit tenni...
De hogy lehet egy beteg családtagról ilyen megalázó módon beszélni? Mintha nem is ember lenne.
Persze, nem mindenhol erős a családi kötelék...
Sok helyen sajnos csak nyűg a beteg ember.
Sajnálom, azért ajánlom, hogy Édesapád vegye fel az ápolásit, és Anyukádnál indítsátok el a leszázalékolást.
Ha ezen is megsértődsz, nem írok többet.
Hidd el ez is nagyon lényeges szempont, az ápolási díj 25 ezer Ft, ha már mozogni sem tud 45 ezer bruttó, amiből még levonják a TB-t. Persze az egészségnél nem fontosabb, de amikor a család mondjuk minimálbérből él, felmerül ez a kérdés, ebben a formában is, hogyan lehetne a legtöbbet kihozni ebből a helyzetből.
A 25 ezer nem számít még a nyugdíjhoz sem, a 45 e. bruttó igen, de az is 24 órás készenlétért nulla.
Nehéz olyan emberrel, aki nem akar orvoshoz menni
További ajánlott fórumok:
- Pozitív terhességi teszt után mikor kell/érdemes orvoshoz menni?
- Hol lehet elhelyezni Alzheimeres beteget?
- Mit tudtok az Alzheimer-kórról?
- Ha genetikusan öröklődik az Alzheimer, esetleg egy MRI vizsgálat kimutathatja?
- Vizsgálattal kiszűrhető az Alzheimerre való hajlam?
- Kinek milyen tapasztalatai vannak az Alzheimerrel?