Hogyan szoktatható le a 25 hónapos baba a szopizásról? (tudásbázis)
Sziasztok!
A kislányom 21 hónapos volt,amikor abbahagytam a szoptatást. Odajött hozzám, hogy tejcit kér. Én egyszerűen csak annyit mondtam, hogy sajnos kifogyott anya cicjéből a tejci. Elfogadta. Ezután még egyszer kérte,akkor ismét elmondtam, hogy elfogyott, aztán nem kért többet. Nekem így sikerült 1 nap alatt leszoktatnom.Nagy szerencsém volt.
Üdv!
Nálunk kb. 2hete telt be a pohár a szopival kapcsban...állandóan kérte éjjel-nappal, nem tudom miért, pedig előtte elég volt alváshoz. 25 hónapos a lányom. Én a következőt tettem: bibis a cici!Bekentem gulyáskrémmel, egy hete volt ez, azóta már csak bújik a cicinek és úgy alszik el, éjjel már nem kell neki...eleinte csak reggel volt bibis, aztán délután is és végül este is és miután este bibis lett, olyan kis okos volt, hogy éjjel már nem volt értelme felkelni. Este odabújik, mesélek dúdolok és alszik. Persze cserébe nem alszik nappal egy dekát sem, de éjjel 12-14órát igen...szépen fokozatosan sikerült és csakis úgy, hogy muszáj lett, mert nagyon erős gyógyszert kell szednem, mivel fizioterápiára járok és nagyon fáj a derekam. Ha nem szednék gyógyszert, biztos nem ment volna, mert elgyengülök, de így mindig kentem, ha kérte, és egy pár napja már csak este akarna de inkább bújik, mert "bibis" és nagyon sajnálja "Anyit" (ez lennék én :-)...). SZóval sztem nagyon kell az Anyuka ereje és nem engedhet, ha már egyszer elhatározta, mert ha meginog, kezdheti előlröl és összezavarja a babát és még rosszabb lesz! Sok sikert!!
sziasztok!
nagyon sok módszert használtam a cici leszoktatására.
az elsőt kb 28 hónaposan szoktattam le.méghozzá erőspaprikával.csak bedörzsöltem a mellbimbót és az udvart.nála nagyon hatásos volt ez a módszer.tudom elég durva,de hatásos.és ehhez persze akarat erő is kell.
a második gyereknél viszont ez már nem vált be mert lemosta és újra szívta.-őt 24 hónaposan-megpróbálkoztam az akkor még számomra nevetséges lehetetlen módszerrel...sebtapaszt tettem rá,és persze egy történetet kell kitalálni hozzá.pl fáj mert a kutya megharapta,és vérzik.igen ez is durva,de én ezt attam be.-pedig ő aztán a világ összes virsliért nem dobta volna el a cicim:)de bevált.rengeteg dolog van amivel meglehet még próbálkozni.pl.berúzsozod-pirossal-vagy borst teszel rá,vagy fokhagymát.a kicsik nagyon okosak megfogják érteni és még ilyen korba anyásak,hát féltenek minket és inkább eldobják,csak "ne fájjon nekünk":):)
ezért szeretem a hoxát....tapasztalatokat gyűjtünk........
nem sok felnőtt embert ismerek aki hazajár a mamájához cicizni:)))))))) előbb utobb megnőnek és megunják!! Kitartást addig is az anyukának!
Nekem a lányom 3 éves koráig szopott mert szerette hogy odabujik hozzám és akkor csak az övé vagyok ... amig az öccse pocaklakó volt ő végig cicizett... volt aki elitélt emiatt , de előfordult, hogy egyszerre cicizett mindkettő! A fiam 6és fél hónaposan ugy döntött jobb neki a főzelék és társai..Közben szeliden naponta többször elmondtam a lánynak, hogy Ő ehez már nagy!! Amikor a fiam már 2 hete nem cicizett, oda jött egy este a lány, hogy Ő bizony rájött, ha az öcsinek nem kell cici akkor neki se!!
3 éves korára nőtt fel annyira h magától abba hagyja! Van még egy öccsük Ő 28 hónapig szopott és Ő is magátol hagyta abba!!! ennyi idősen már csak rajtuk mulik.......szerintem
29 hós a lányom, cicizik. Nem sok mennyiségben a tej, amit kér, de megnyugtatja.
Én hagyom, majd abbahagyja. Addig kis baba, amíg kéri, olyan hamar eltelik és kinövi zt a kort.
Az én kissebbik fiam, 5,2 éves koráig szopott.Én úgy csináltam,hogy először elhagytam a napközbeni szopást, csak este és éjjel szopott.Mikor"meguntam" a dolgot akkor este sem adtam neki.Én nagyon szerettem szoptatni, de nem bírtam már,hogy 2,5 évig minden éjjel legalább kétszer fennt voltam mert ő cicit kért.Nekem mellette még itt van egy nála 22 hónappal idősebb fiúcska, aki szintén igényelte az odafigyelésemet.Plusz a háztartás és gazdaságunk is van.Na szóval egy ennyi idő gyereknek már nem kell éjjel cici.A nagyobbik tápszeres volt és 3 hónapos korától átaludta az éjszakát.Addigis csak egyszer kelt fel. Dehát gyereke válaogatja.
Visszatérve én egyszer este lefekvésnél mondtam neki,hogy nincs több cici.Ekkor azt mondta nekem,hogy buta vagy!!!elfordult az apa felé és elaludt.(Ő is úgy szokott elaludni, köztünk alszik és aludt is, a gyakori szopizások miatt.)
Egy hétig mondogatta minden lefekvésnél mikor mondtam,hogy nincs, hogy anya buta vagy!!!Utánna semmi sírás...Végülis símán ment a dolog, csak határozottnak kell lenni!!!Ha egy kicsit is meginog az ember akkor nem megy a dolog.Különben a cumiról is így szoktattuk le.Persze nem a szopizásról való leszoktatással együtt.Ez nyáron volt, a cumit meg télen elvitte a Mikulás.Volt kis hiszti emiatt de kapott helyette a Mikulástól kis csomagot a cipőjébe.A nagyobbnak is így tűnt el a cumija.
Én azt javaslom,hogy kicsit későbbr hagyjátok a lefekvést, persze nem sokkal, csakhogy álmosabb legyen és így talán rövidebb lesz a sírás.Sok szerencsét.Azért jelezz,hogy sikerült-e....
Én fokozatosan választottam el a lányomat, nem vagyok a drasztikus megoldások híve. Egyetértek zsuzskával, meg kell érjen az elválasztásra - ebben a korban már lehet vele beszélni, meg lehet neki magyarázni, hogy ő már nagy baba, csak a kisbabák szopiznak, és emellett ki kell találni, hogy milyen "pótlásra" van szüksége, hogy minél zökkenőmentesebb legyen az elválasztás. Ez lehet egy darab keksz, egy finom meleg ital, egy mese, egy beszélgetés - bármi, amivel a figyelmét el lehet terelni.
Nálunk napközben is nagyon sokáig szopizott a lányom, ezek kiiktatásával kezdtük. Mindig kínálgattam innivalóval helyette, vagy most jövünk enni, már ne szopizz stb., így fokozatosan elhagyta a "cicin lógást". Emellett persze szopival aludt el(együtt alvós család vagyunk), éjjel többször kelt szopizni, így ez a folyamat hónapokig tartott. Először a déli altatásnál maradt el, majd az estinél szoktunk rá arra, hogy bár cicit kap, szopizhat pár percig, de utána anélkül kell aludnia, ezzel párhuzamosan ritkultak az éjszakai ébredések is, majd elmaradt az esti cici, végül az éjszakai is. Az utolsó lépés drasztikus volt: figyelj kicsim, már el tudsz aludni cici nélkül délben is, este is, próbáljuk meg, hogy akkor mától egyáltalán nincs szopi. Mire idáig eljutottunk, már sokkal kevésbé érdekelte, nem is küzdött érte, viszont ha igénye volt (néha még most is van) rá, akkor megengedtem neki, hogy hozzábújjon a mellemhez, adhatott rá puszit, megölelgethette, csak a szopi maradt el.
Emellett fontosnak tartottam, hogy mindig megdicsérjem, hogy milyen ügyes, hogy pl. délben szopi nélkül aludt el, illetve mindig emlékeztettem őt az eredményeire, hogy látod, ekkor és ekkor már sikerült így elaludnod, próbáljuk meg most is.
További ajánlott fórumok:
- 16 hónapos kisfiam még soha nem aludta végig az éjszakát. Most már van, hogy 2óránként ébred, hogyan szoktathatnám le?
- Hogyan szoktassam le 2 éves fiamat a szopizásról?
- Hogyan szoktathatnám be néhány hetes kisbabámat a kiságyba, ha már most elkapattuk?
- Hogy szoktathatnám le a 10 hónapos babámat a pakolásról?
- Sikerülhet-e visszaszoktatni a babát a szopizásra? Néhány napja csak üvegből hajlandó enni. Ha igen, hogyan?
- 11 hónapos babát hogy szoktassam le a sokszori önkényes szopizásról?