Hogyan szoktassam ivásra a babám? (tudásbázis)
Az én 15 hónapos lányom is nagyon keveset iszik, a folyadék nagy részét anyatejből szerzi, de természeténél fogva:) fogalmam nincs, hogy ez mennyi. Folyamatosan "üldözöm" egy pohárral, amiben van néhány korty víz, így azért lemegy 1 néha 2 dl is, ami azért nem túl sok.
Nálunk egyébként az vált be, hogy abból kínálom meg, illetve abból kér, amiből én iszom. Ha az épp egy ásványvizes üveg, akkor abból adok, ha a poharam, akkor abból. Mivel csak vizet iszom én is, vagy ízesítetlen gyümölcsteát (ebben nincs sem koffein, sem tein, tulajdonképpen nem is igazi tea), ezért ez nem jelent problémát.
Ez a módszer nálunk eredményesebb, mint a kínálgatás.
hátha...:)
Valószínűleg a sok és hígabb tápszerből fedezi a napi folyadékigényét nagyrészt, ezért nem kíván inni.
A későbbi rossz szokások elkerülése érdekében én semmiképpen sem kínálnám gyümölcslével, sem szívószállal. Vízzel, pohárból viszont naponta többször is. Nem baj, ha eleinte kifolyatja a száján és semmit sem nyel le belőle, vagy az esetek nagy részében nem is engedi a poharat a szájához tenni.
A gyakori, rendszeres és következetes próbálkozás eredményeként előbb-utóbb szépen inni fog.
A lényeg, hogy sokszor meg kell kínálni.
Sok szerencsét!
(Mindkét gyerekem, a 25 hónapos fiam és a 7,5 hónapos lányom is gyönyörűen issza pohárból a vizet.)
Ja, s még annyi, hogy a gyümölcslevekkel vigyázz, mert gyakran sűrítményből készülnek, cukorral, citromsavval, tehát nem sok közük van a gyümölcshöz. Ha pedig hozzászokik az ilyen édes, cukros ízekhez, akkor később még nehezebb lesz a vízre átszoktatni. Legjobb, ha kezdettől csak vizet kap. Nálunk ez vált be, mindkét fiam vízivó. Gyümölcslevet csak frissen facsarva kapnak. Boltit esetlet vendégségben.
S nyugodj meg, szomjanhalni biztos nem fog. :)
Szerintem csökkentsd a tápszer mennyiségét. Az enyémek 1 éves koruk után már szinte mindig azt ették amit mi, s vizet ittak hozzá. Valószínűleg a folyadékigényét fedezi a tápszer. Mennyit kap még? S mi indokolja? Szerintem a tápszerben semmi olyasmi nincs, amit zöldségből, gyümölcsből, húsból és gabonafélékből ne lehetne bevinni a szervezetébe.
Másik ötlet, hogy hígítsd a tápszert. Minden nap egy kicsivel kevesebbet tegyél azonos mennyiségű vízbe, míg eljuttok a tiszta vízig.
Ha jól tudom elvileg 8-10 deci folyadékot kellene fogyasztani (ebben a tápszer, tej, egyéb folyékony dolgok, mint gyümölcslé, tea beleértendők).
Nincs széklet problémátok emiatt vagy tápszerből sokat iszik?
További ajánlott fórumok:
- Hogyan szoktassam majd le a babámat a ciciről?
- 15 hós babámat még szoptatom, de már nagyon szeretnénk még egy babát.Hogy szoktassam le a ciciről?
- Hogyan szoktassam le babámat az éjszakai evésről?
- Hogyan szoktassam a babám önálló alvásra?
- Hogyan szoktassam rá a 8 hónapos fiamat az ivásra?!
- Hogyan szoktassam le 10 napos babámat a bimbóvédőről?