Hogyan süssek elektromos sütőben? (tudásbázis)
Sziasztok!
Érdeklődöm, hogy kinek van Gorenje elektrosmos sütője? Megköszönnék pár jótanácsot :-)
Piskóta vagy ilyen sütő?
Változatlanul ilyen kis asztali sütőt használok, de még mindig nem sütöttem benne piskótát.
Tudom, régi a fórum, de felélesztem.
Elektromos sütőben középre, vagy felűre rakjátok a piskótát?
Most nagy dilemmában vagyok,mert a múltkor 150-160 fokon sütöttem a piskótát,és nem sült át.
Viszont 180 fokon félő,hogy sz@rrá égne-én 14 tojásból csinálom,nagyon magas lesz,ezért kell sokáig sütni.
Akkor kevés volt a negyven perc-ezek szerint akár egy óráig is sülhet?
Sziasztok! Nekem évek óta elektromos sütőm van, méghozzá sokat kipróbáltam, mivel a saját otthonom előtt 7 albiban laktam és mindben elektromos sütő volt. Imádom, még soha semmit nem tudtam elrontani benne. Bár a kelt tésztákkal még nem vagyok valami profi, de azért elég sokszor az is jól sikerül. Ez valami "genetikai" bibi nálunk, anyumnak is 20 év gyakorlás után tökéletesek a kelt tésztái. :)
Egyébként ami nem kelt tészta, mindenféle sütit profi módon tudok készíteni. (Dolgoztam is curkászként pont ezért - nálunk nem kell végzettség ilyen munkákhoz, mivel a sütés a hobbym, így dolgoztam egy ideig cukrászként is.)
A sütő előmelegítése 200 fokos legyen süteményekhez, húsokhoz, mindenféle kajcsikhoz.
Pizzához, kenyéfrélékhez 220 fokos legyen.
Amikor nagyüzemileg készítettem a cukrászdában a sütiket, akkor mindent kivétel nélkül 180 fokon sütöttem egy hatalmas (8 dupla polcos) elektromos sütőben. Itthon viszont túl meleg annyin sütni, 160 és 175 fok között jó. Amit sokáig kell sütni, azt értelem szerűen 160-on, amit rövidebb ideig, azt 175-ön. Ha pl sajtot kell rápirítani valamire, vagy a húsok tetejét kell megpirítani, akkor 200-ra veszem fel a végén.
Remélem hasznotokra válik a tanácsom. Én még tényleg sosem égettem oda sütit, nem maradtak laposak, nyers a közepe, stb. Érzék is kell hozzá, meg egy jó elektromos sütő. A családomban sokan hivatásszerűen is sütnek-főznek, sütöttek-főztek. Mamám visszasírja a régi elektromos sütőjét, utálja a gázosat. :)
Meglepő, hogy ennyi gond van az elektromos sütőkkel.
A miénk még gázos, de ezek után meggondolom a következő vásárlást...
Helló! Kelt tésztát sütöttem légkeveréses sütőben. Kis kifliket ami jól sikerült bár sültebb lett mint a másik sütőben és sütöttem egy diós bejglit a külseje megsült de a közepe nem.Előmelegítettem a belső hőmérőm 170fokon volt,mit csináltam rosszul?
óriás
Sziasztok!
Kérdezni szeretném, hogy egyszerre két tepsi sütit légkeverésesbe betehetek?
Persze, hogy nehezítsem, két fajta süti, de mind a kettőnek jó az a hőfok
látom már régebben irtál, de szeretném megkérdezni, milyen szerelőt hivtál a tüzhelyedhez??
Nekem felül gáz, alul elektromosa tüzhelyem, és pár hónapja egyáltalán nem süt alulról tehát nyers marad a kaja alja.
Állitgattam már minden hogyan, és nem tudom mi a fene baja van.szeretek sütni fözni, és nagyon bosszant!
nem tudom, kik foglalkoznak evvel, gázszerel, vagy villanyszerelő, vagy tüzhely szerelő??? ha van ilyen:))
Sziasztok!
Nekünk nagyon fura a tűzhelyünk, alig három éves, de egyfolytában ki meg bekapcsolja magát a sütő, volt, hogy fél óra után még meg lehetett fogni a tepsit, pedig 150 fok körülre volt beállítva. Volt nálunk szerelő, és őszintén szólva nem tudom eldönteni, hogy most rendesen működik-e, mert a lámpája, ami jelzi,hogy működik, elromlott. ma próbáltam piskótát csinálni, 150 fokon, mert mindenhol mást írtak, és 20 perc után még csak fel sem emelkedett egy picit sem. Szerintetek ez a sütő hibája? Mert be volt melegedve, csak lehet hogy nem melegít egyenletesen, vagy nem is tudom. létezik olyan hogy egyáltalán nem sül semmit ekkora hőfokon?
Szia!
Általános tanács, hogy a piskóta sütési hőfoka 180 fok. Ennél 10 fokkal több és kevesebb is elő szokott fordulni.
A sütési idő 20-30 perc között szokott lenni, de ez függ a hőfoktól és a tészta vastagságától is.
A rácsmagasság nálam a középső, vagy alulról a 2. szokott lenni. (szintén függően attól, hogy piskótatekercsnek sütök egy vékonyabb lapot vagy tortának formában magasat.)
A légkeverésről annyit, hogy tésztafélékhez, süteményekhez többnyire nem ajánlják, mert szárít. Én nem használom sütiknél.
Azt is tudni kell, hogy a légkeverés kb. +20 fokot jelent. Tehát légkeverés 170 fok = sima 190 fok.
Vagyis mikor légkeverés 190 fokon sütöttél, az kb. 210 foknak felelt meg. Ez piskótának nagyon sok.
Azt is érdemes lenne megnézni, milyen beállítási lehetőségek vannak a sütődön. (Én pl. csináltam olyat még amikor új volt a sütőm, hogy véletlenül grillezésre tettem és bár megsült a pogácsa, nagyon kiszáradt. :D )
Hogy konkrét példát is írjak, én legutóbb 5 (nagy) tojásból sütöttem piskótát egy 28 cm-es kerek tortaformában, 180 fokon, alulról a 2. rácson kb. 28 perc volt.
Sziasztok!
Gyakorlati tanácsokat szeretnék kérni, mert el vagyok keseredve.
Kismilliószor sütőttem piskótát gázsütőben, de most új lakásba költöztünk,ahol elektromos sütő lett.
A piskóta gyönyörűen feljön, szép aranybarna színű, a széle elválik a tepsitől, de a közepe teljesen nyers.
Próbáltam a gázsütő szerinti beidegződés szerint, felső rács, 190°fok,légkeverés. Ez azt hiszem, túl meleg volt neki, mert 5 perc alatt isteni illatok voltak, gyönyörűen nézett ki, de mehetett a kukába a közepe miatt.
Tegnap újabb próbálkozás volt, 170 fok, légkeverés, közepső rács, örültem neki, h mennyire szép, azért is sikerült, de mikor kiszedtem, kiderült, h ennek is sületlen a belseje.
Kérlek akinek sikerül a jó piskóta, írja le, hogy melyik módon (hagyományos.légkeveréses), melyik rácson (alul-felül,középen) és hány fokon süti a piskótát.
Előre is köszönöm!
Egyetértek win-nel.
Én Gorenje-t vettem és az ahhoz adott útmutató is sok okos tanácsot tartalmaz.
A legtöbb recept (főleg a süteményeké) tartalmazni szokta, hogy hány fokon, kb. mennyi ideig kell sütni.
Én azt tapasztaltam, hogy ezeket minden további nélkül el lehet hinni. Pl. van muffin receptem, ami szerint 200 fokon 20-25 perc, és valóban, tökéletesen így működik a gyakorlatban is.
A piskótát általában alacsonyabb hőfokon kell sütni, hogy ne égjen meg, de a közepe is átsüljön. Bár már régen sütöttem, én azt olyan 160-170 fok környékén szoktam sütni.
A húsoknál sok múlik azon is, hogy pl. csirkét egyben akarsz sütni vagy tepsiben hússzeleteket -sokkal nagyobb az átmérője, nagyobb a belső rész, aminek meg kell sülnie. De én húst általában egész nagy hőfokon: 220-250-en szoktam sütni.
Helló mindenki!
Én most kezdeném használni az elektromos sütőnket, Fagor Elegance, de én még soha nem használtam ilyet!!!! Help! Általában hogyan kell sütni a muffin-okat, a piskótákat, a húsokat, hány fokon kell grillezni csirkét..... meg ilyenekre lennék kiváncsi. Privátban is írhattok!!!!
Köszi
Én is egy fél éve használok elektromos sütőt. Minden gyönyörű benne. A kalácsok és a kenyerek tökéletesebbek, mint a kenyérsütőben.
Használd a légkeverést, gyorsabb, egyenletesebb.
Egyébként, ami a használati mutatóban van, nyugodtan betarthatod.Két- három hét múlva már nem is kell. Jó sütést!
Az elektromos sütő egy áldás!
Tavaly nyáron cseréltem le a gáztűzhelyemet egy elektromosra.
Mondhatom igazán megérte az árát.
Előmelegítem álltalában 200 fokra,mielőtt beteszem a süteményt.
Mindig tökéletesen sűl benne bármi!
Szép aranyszínűre.
Én nagyon szeretem az elektromos sütőt.
Életemben először elekrtomos sütőben csinálam piskótát. Már elsőre tökéletes lett! Előmelegített sütőbe kell rakni és nem szabad az ajtót közben nyitogatni.
Nekem a légkeveréses és a grilles funkció külön van.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell a vízköves elektromos kávéfőzőt kitisztítani?
- Egész kacsát elektromos sütőben légkeveréssel vagy csak simán alsó-felső sütéssel jobb sütni?
- Hogyan kell tartani az elektromos hajvágót, hogy 3 centis hajat lehessen vágni vele?
- Pizza sütés elektromos sütőben.
- Hogyan süssek elektromos mini sütőben?
- Mézes puszedlit elektromos sütőben hány percig, milyen fokon sütitek? Légkeverés vagy sima?