Hogyan, mivel lehet meggyőzni egy mai tizenévest, hogy ne szokjon rá a cigarettára? (beszélgetés)
Semmivel.
Egy kiút van: hagyni, hogy fejjel menjen a falnak.
Szerintem még annak is lehet örülni, hogy nem iszik vagy nem drogozik...
Leginkább semmivel!
Engem az sem akadályozott meg,hogy tudtam,ha apám megtudja,életemben először szétüti a fejemet!
Füstöltem mint a gyárkémény,és még izgalmas is volt! :)))
Semmivel , minnel jobban tiltod , annal jobban raszokik :)
Ha magától be nem látja,hogy milyen undorító és egészségromboló dolog akkor úgy sem ér semmi erőfeszítés.
szerintem nem használ...
Aki cigizni akar, mert "menő" akar lenni, az úgyis cigizni fog. Majd megjön az esze később.
Ha a gyereknek pénz kell úgyis megszerzi.Az meg egyértelmű, hogy nem fogja megmondani, hogy mire is kell valójában.Nálunk is vannak rendszeresen ilyen előadások és az elrettentő képek, sőt még a valódi károsodott szervek láttán se rettennek vissza.Az osztályom 89%-a aktív dohányos.A tanárok is tudják, de nem tesznek ellene semmit.A szabály csak annyi, hogy az iskola területén tilos.18 fölött meg az udvaron, szülői engedéllyel.Szóval nem éppen azon vannak, hogy a fiatalok leszokjanak..
Sztem mindeki magának dönti el(ráadásul az osztálytársaimat látva úgyis szereznek vhonnan pénzt). Az iskolákban folyamatosan vannak drog-és cigiellenes előadások (legalábbis nálunk) de sztem vki nem emiatt fog leszokni.
Nem kell neki pénzt adni rá, vagy elrettentő képeket kell neki mutatni pl. tüdőröntgenről, vagy rákos betegek beszámolóival kell megismertetni.
Megtanítani neki, hogy értékelje az egészségét. Meg hogy válogassa meg a barátait, ne olyan barátai legyenek, akik bele viszik a rosszba. Meg sok időt tölteni vele, együtt étkezni vele, akkor kevésbé érezné szükségét az ilyen pótcselekvésnek.
Szerintem nem lehet meggyőzni őket , és a jó példa sem érdekli őket.
Az az igazság hogy egymást viszik bele a hülyeségekbe ...nem csak a cigire gondolok.
az ellen nem lehet semmit sem tenni hogy ne szokjon rá...
Véleményem szerint pont a tizenévesek azok, akik sok dologban meggyőzhetetlenek, főleg amit egy felnőtt észérvekkel próbál alátámasztani nekik.
Engem anno tűzzel-vassal tiltottak és büntettek, ergo ahol csak lehetett rágyújtottam, "csakatzértis" alapon.
Aztán mikor elkezdtem dolgozni és láttam hogy kutya nem foglalkozik vele hogy füstölök vagy nem, fogtam és letettem, ennyi.
A gyerekemet biztos hogy nem fogom se rá, se pedig lebeszélni, döntse el maga hogy mit csinál, úgysem tudom a nap 24 órájában a kezét fogni.
Sziasztok!
Én sajnos dohányzom.Párszor sikerült abbahagynom,de egyidőmúlva visszaszoktam.Na én ezt mondtam el a fiaimnak!!Nézzétek meg mennyit szenvedek és mégsem tudom abbahagyni.Nekem ez bejött, egyik 23 a másik 30 éves , de egyik sem dohányzik!!Pedig a nagyobb felesége is cigizik.Azt mondják nekik ilyen szenvedély nem kell.Próbálj a leszokás gyötrelmeivel érvelni.
Szüleim dohányoztak.Én megutáltam,soha nem szívtam el egy szálat sem.Testvérem rászokott.
Megpróbálok jó példa lenni gyerekeim számára.De biztos elég ennyi?És a haverok?
Idővel nem nekem hisznek,nem azt nézik anya-apa hogy és miként él,hanem mit mondanak a barátok,az ő véleményük fontosabb.Ez vonatkozik nem csak a dohányzásra,hanem öltözködésre,viselkedésre és sajnos a kábítószerezésre is.
Csak reménykedni tudok.
El kell neki mondani, hogy milyen pozitív hatásai vannak a dohányzásnak. (az ember legalább értelmes dologra költi a pénzét, tisztítja a légutakat, jó illatú a lehellet tőle, menőnek néz ki; meg ilyenek)
Ha elviszed tüdőszűrésre és megkéred a nővért esetleg dokit, hogy mutasson olyan képet amin fekete a tüdő a dohányzás miatt.
Pár kedves mondat és biztos elgondolkodik de a tiltás szerintem sem eredményes.
Nekem mindkét szülőm dohányzott de én sosem gyújtottam rá, sőt egy slukkot sem szívtam.
Én speciel érveléssel elmagyaráznám, hogy miért nem kéne dohányozni. Aztán adnék neki egy dobozzal, és ráparancsolnék, hogy még azanap szívja el mindet... Tuti, hogy nem szokna rá. A nyakamat rá!
észérvekkel biztos nem.
szerintem az őket érintő kérdésekbe a legerősebbek a mindennapos hatások, büdös a szád, a kezed...stb.
...pont azzal, amivel az egykor volt tizenéveseket...
minéljobban tiltják annál jobban csinálják
ha nem jön rá magátol ugysem lehet tenni ellene...max ellenörizni lehet mire költi azsebpénzt..
Sehogy,a társaság sokat számít.Reménykedjünk,hogy normális barátai vannak.
Szerintem is sokat számít, hogy a szülő milyen példával járul elő.....!!!
Szerintem attól érzi nagynak magát, hogy már rágyújt. Persze legtöbbször a társaság hatására, mert az "olyan ciki", ha csak ő nem... És milyen vagány, ha már igen. Talán a beszélgetés segíthet. Ahogy Delete is írta. Meg kell értenie, hogy a dohányzás egészségtelen. És azt, hogy nem attól nagy valaki, ha más hülyeségét utánozza.
A dohányzásról való elmélkedést már 10évs kor környékén, ha alkalom adatik, kérdés /a gyermek részéről/ merül fel, akkor megbeszélheted. SZERINTEM és sok-sok más az élet fontos, most, vagyis akkor apróságnak tűnő dolgait megbeszélhetünk gyermekünkkel. Ő ekkor még csak hallgat, de mind az elvettet mag, ha serdül már e „beállítás” szerint fog cselekedni/mérlegelni. A beszélgetésünkben képviselt álláspont lesz /ideális esetben/ a gyermek számára az etalon! ÉS elkerültünk egy fontos meghatározó dolgot. A serdülés és a vele kézen fogva járó dackorszak, az Én határainak feszegetése, a szárnypróbálgatások időszaka Erre az időre maradt egyezségek akarva-akaratlan máshogy sikerednek! Fordítva sülnek el. Tudod? Csak azért is. Ja, és hogyan? Én csak egyszer halottam meg gyermekemtől ezt a kérdést: a cigi egészségtelen apa? Igen fiam! Beszélgettünk róla, és megegyeztünk. EGÉSZSÉGTELEN Másnap /ez kb.7éve volt/ Én nem gyújtottam rá. Azóta nem cigizem, és a fiam sem dohányzik!!
Mi nem cigizünk ,a lányom 16 múlt és a barátai unszolására elszívott pár cigit.Volt 10 napra kirándulni állítólag ott is cigizett /ez nyár elején volt / azóta néha- néha rágyújt.Mondtuk neki hogy nehogy azt hidd hogy ettől különb vagy
Nyár végén volt egy cigis barátja , de azt mondta a srácnak hogy zavarja a füst.Úgy néz ki hogy a kipróbálás után ,már nem vonzza,ráadásul nem tiltottuk neki ,mert ismerve a lányomat ha nagyon tiltakoztam volna ellene akkor biztos még mindig szívná DD ..a kamaszok már csak ilyenek.
További ajánlott fórumok: