Hogyan lett "hátrányos helyzetű" a babám (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Hogyan lett "hátrányos helyzetű" a babám
Nagyon szomorúan olvastalak. azt a bozonyos védőnőt pedig szívem szerint alaposan megcibálnám. Mindent tudott a szoptatásról, amit egyébként mindannyian tudunk, csak éppen addig nem terjedt a tudása, hogy rájöjjön: a kismamát stresszelni, lelkifurdalást okozni neki a legjobb módja annak, hogy ne legyen elég teje. Nagyon felbosszantott, nem is tudom, hogy tudtad szó nélkül végighallgatni!
De a lényeg: igen, minden anya szeretne szoptatni, mindenki ismeri a szoptatás előnyeit, de mégsem megy mindnekinek. Okozhat ez némi hátrányt statisztikai szempontból a babának, de meggyőződésem, hogy soha senkinél nem klappolhat egyszerre minden, bár úgy lenne. Láttam én már hároméves gyereket is szopni, de garantálom, hogy a Te babád nem cserélt volna vele az egyéb körülmények miatt, és nem érezte volna magát hátrányos helyzetűnek ahhoz a kisbabához képest... és sok hasonló, konkrétabb példát is tudnék mondnai:)
Figyu! Az első gyermekemet, a kislányomat úgy szoptattam mint ahogy a nagy könyvekben meg van írva. Pedig fiatal és tapasztalatlan voltam. 8 hónapig szopott,magától hagyta abba.
Második gyermekemnél, Márknál alig vártam hogy végre szoptathassak. De nem akart szopni! Az Istennek sem!!!!!!!!!!! Mindent bevetettem,amit csak el tudsz képzelni. És nem ment. Én 10 hónapig fejtem neki napi 1 liter anyatejet. Valahogy fent tudtam tartani a tejtermelődést. Ne hibáztasd magad,én sem teszem! Minden baba más és más. Szerencsés az akinek sikerült!
Nekem a nagyobbik Lányok inkább tápszeres bábának mondható, mert 4-5 hetesen már kapott pótlást, szó szerint utált cicizni, üvöltött, rengeteget próbálkoztam, sírtam és ettem minden vackot, de nem lett annyi tejem és ő sem szerette meg a szopit. A második Lányom előtt eldöntöttem, mindent megteszem, amit tudok, de nem görcsölök rá, Így is volt, nem volt megint sok tejem, de szeretett szopizni és így sokkal könnyebb volt. Őt 3 hónapig sikerült, mert jött egy betegség, kórház és a stressz miatt elment a tejci.
A nagylányom 3,5 éves, nem lett betegesebb, 10 hónaposan 10 szót mondott (1,5 évesen folyékony beszélt), 9,5 hónaposan járt, okos, egészséges Kislány, semmivel nem rosszabb az anya-lánya kapcsolatom, mint a kisebbikkel, aki tovább cicizett.:)
Nem gondolom,hogy a szoptatás a legfontosabb a világon. De egyetértek, ha van tejci az a legjobb és legkönnyebb, de nem mindenki tud szoptatni és ezt, aki tudott, jó mennyiség, jó technika, jó adottságokkal, soha nem fogja megérteni, hogy van, akinek nincs elég, a pici sem fogadja el valamiért stb stb...
Nekem sem volt anyatejes a kislányom. Mert nem indult be a tejem rendesen, és kicsit ügyetlenek is voltunk mindketten. Már a kórházban is kapott tápszert, és itthon az első naptól kezdve. Kb. 4-6 hétig volt kicsi tejem. De nem szomorkodtam, mert úgy voltam vele, ha nem megy hát nem, és sok gyerek nőtt már fel tápszeren, és egészségesek. :)
Ma már 2 éves a kislányunk, boldog, egészséges és gyönyörű. Egyáltalán nem beteges.
Az allergiát illetően van némi igazság, engem csak 3 hónapos korig tudott szoptatni az anyukám és 26 évesen allergiás lettem (parlagfű), a lányom is csak 3 hónapos koráig szopott és most 10 éves és leeht allergiás sokat tüszköl. Ősszel viszem allergiavizsgálatra, ilyenkor nem ajánlatos.
A fiam 2 hónapos koráig szopott, nála egyelőre semmi jel nincs.
A lányom nem sokat volt beteg, a fiam az első 4-5 évben igen.
Viszont tudok olyanról aki másfél éves koráig anyatejet kapott és betegségek tekintetében a fiamat is túlszárnyalja.
Ami a beszédet illeti a lányom nagyon hamar elkezdett ebszélni 9-10 hónaposan. A fiam 2 éves kor után.
Az említett védőnő pedig egy bunkó! Sokaknak nincs is gyerekük csak azt fújják amit a főiskolán bemagoltak a tankönyvekből.
Én nem aggódnék, a hugom kapott anyatejet, és utánna futni kellett vele kórházba mert véres volt a széklete, akkor derült ki ugyanis hogy, nem tudja megemészteni az anyatejet, és tápszeres baba lett...köszöni szépen egy eszes, egészséges, 22éves nö lett belöle....anyatej és tehéntej mentes étrenddel is:))
Sok boldogságot a kislányodhoz és kívánom hogy élvezdd az együttlétetek minden percét.
Erre való az internet, hogy az ember ne hülyén kezdje. Nem csakfórumozni kell tudni használni a netet, márpedig sokan leragadnak annál a résznél. Csetelni tudnak, informálódni nem.
Ez NEM vonatkozik a cikkíróra.
ne adjanak neki
bocsi
Én is nagy harcot vivtam az orvosunkal mert erőltette a tápszert, pedig volt tejem és gyönyöráen fejlődött a fiam. Csak ugye a kórházban nem tudtam szoptatni mert teletömték mindig tápival.Pedig már ott orditottam, hogy ne adjanak nekik.
De ahogy hazajöttünk, egyből tejet kapott.
Nagyon jó cikk!Köszönjük,hogy megítad!
Nekem 3 hétig volt maximum 40ml tejem,tápszeres volt a Fiam,de nem ez határozza meg,hogy mennyire vagyok jó anya,vag mennyire fejlődik jól.
Jó egészséget,sok boldogságot kívánok Nektek!
Igen, igazad van, biztosan adottság kérdése is!
Csak szerettem volna picit arra biztatni az anyukákat, hogy ne adjanak pótlást, mert az még jobban csökkenti az anyatejet. De tuti vannak esetek, mikor muszáj, pl. a te eseted is ilyen. Nálunk nem csökkent a súly, csak nem emelkedett, ha csökkent volna tuti én is pótláshoz folyamodok!
Hihetetlen, hogy milyen emberek vannak, és ezeknek kellene támogatni, segíteni az anyukákat! nem csoda, ha nem tudnak szoptatni sokan, mert akinek sikerülne, még sokszor azokat is annyira stresszelik, hogy végül nem megy a dolog. Nekem szerencsém volt, mert császárral szültem, de egyből mellre tették a babát, addig polcolgatták, amíg összejött a "csatlakozás". Aztán amikor már itthon voltunk, akkor a gyerekdoki már mondta, hogy valószínű tápszer kell, mert nem gyarapodik (ez 1 hét után!). De a védőnőm is támogatott, hogy azért adjunk már esélyt, hogy beinduljon a dolog, ráadásul én is bimbóvédővel tudtam csak szoptatni, úgy meg a babának is sokkal nehezebb. Végül elkezdett gyarapodni, de nem sokon múlott, hogy tápszer legyen. Ráadásul mérnem kellett minden evését (előtte, utána mérlegelés), hogy eszik e rendesen, amitől meg én voltam ideges (ez sem jó a tejnek).
Aki ilyet kijelent, mint ez a te védőnőd, az keressen valami más munkát magának! A tapintatlan az enyhe kifejezés. Biztos, hogy többé szóba sem állnék vele! Elküldeném melegebb éghajlatra!
Kívánok nektek jó egészséget, sok boldogságot a babával!
További ajánlott fórumok:
- Ha nincs vagy nem lesz gyereked hátrányos helyzetű nyugdíjas leszel. Ez komoly?
- Nem minősülök hátrányos helyzetűnek, csak mert 20 éve elvégeztem egy szakmunkásképzőt?
- Halmozottan hátrányos helyzetűek-e a gyermekeim, ha csak az egyik szülőnek van 8 általános végzettsége, a másiknak már középiskolai?
- Megtörtént eseteket keresek, hátrányos helyzetű emberekkel történteket
- Tud valaki olyan jogszabályt, amiben meghatározzák ki számít hátrányos helyzetűnek?
- Olvastam, hogy a hátrányos helyzetűek kapnak pluszpontot az egyetemi felvételinél.Mi számít hátrányos helyzetnek?