Hogyan kell puha mézeskalácsot készíteni? (tudásbázis)
Bögrés mézeskalács – rögtön puha, rögtön süthető!
Rupáner-konyha2014. november 17. hétfőHozzászólások (51) 43713
Ez a tészta egy álom! Annyira könnyű vele dolgozni, hogy az
elképesztő. A gyúrása valószerűtlenül gyorsan megvan, a végeredmény
pedig egy olyan vaj puha, könnyen nyújtható tészta, ami nem ragad.
Döbbenet:-) Pláne azok után, hogy mennyi receptet megszenvedtem már. És
tíz perc sütésidő után valóban pihe-puha mézes fűszeres kalácsokba
haraphatunk, ami nem émelyítő, hanem éppen kellemesen édes. És így is
marad a kekszes dobozban, ameddig meg nem esszük Egy a titka, szigorúan be kell tartani a TÍZ perces sütési időt!!! Nem szabad tovább sütni!
100-150 darab mézeskalács lesz belőle, attól függően, hogy mekkora formákat használunk.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre
Hozzávalók:
– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– másfél bögre porcukor
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
– 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint használtam)
– 1 bögre méz
– 3 tojás
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy
nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a a felkockázott
margarint, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a
tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem,
míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy
percemet vette igénybe legfeljebb
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam.
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb.
fél centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd
tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra
előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan tíz percig sütjük
őket. Tíz perc, semmiképpen sem több.
Szia,
En Dolce Vita mezeskalacsat sutom. Bevalt!
Köszönöm :)
Tegnap megcsináltam egy gyors recptet a ramás könyvből:)
És az idén nem a kutyának nagyon fini lett:)
Ugy örülök de nem csak én a gyerköcök is:)
Ma ismét begyurunk egy fél adagot:)Hogy maradjon valami a fára is :D
Sziasztok hogy sikerültek a tavalyi mézeskalácsok??
Nekem ismét kemény maradt :(De az idén is neki állok és megsütjük max a gömbi kutyus jól lakik:)Lenne egy kérdésem hova kell rakni pihentetni melyik a jobb??Hütő vagy szoba hömérséklet??
Eggyik recept azt írj a amásik azt hol a jobb??
Köszike
Szia Vera!
Azt szeretném kérdezni, h a vajat a mézet és a cukrot nem kell melegíteni? Én is szeretném megsütni:-)
Sziasztok!
Van egy nagyon jó tippem.Mikor készen van a mézeskalács-bele teszed egy zárható dobozba.A tetejére illetve az aljára 1-1 szelet almát tegyél.
Olyan kémiai folyamatok indulnak be,hogy két nap múlva puha lesz a legkeményebb mézeskalácsod is.
Arra figyelj,hogy a muslincák ne támadják meg.
A desszert.eu receptjét használtam. Nem, ez nem puha, mert akkor összedőlne a ház. Ez kemény, de ha meg akarjuk enni, egy fölszeletelt almával légmentesen be kell csomagolni, és egy hét alatt bepuhul. Csak az alma ne érjen a tésztához. Mivel mi nem szeretjük megenni, szilveszterkor betettem zacsiba és a kislányom bevitte az iskolába és megették az osztálytársaival. Ezzel csak azt értem el, hogy idén megkért a gyerek tanító nénije, hogy a mézeskalács versenyre süssek nekik egy ilyen házikót, szóval az idei az arra készült. Majd beszámolok róla hétfőn, mit értem el vele.
Nem bonyolult és nem tart túl sokáig se, a tészta gyúrás-nyújtás-sütés egy óra. Ezután laponként kell összeragasztani 10-15 perc száradást hagyva. Aztán már csak díszíteni kell, szóval egy fél nap alatt megvan.
Hát meg próbálom én is ha csak fele ilyen szuper lesz az enyém már akkor szuper:-DDD
a tied nagyon jól sikerült
Hétfőn vagy kedden meg is csinálom és én is teszek majd fel róla képet:-D
Sokáig tartott meg csinálni?
Itt találsz egy videót is, meg a mézeskalács sablonját is. Nagyon egyszerű, nem is gondolnád mennyire. Én nem vagyok egy kimondott ügyeskezű, de még nekem is sikerült. Mindjárt fölteszem a tavalyi meg az idei házikóm képét.
Ez nagy adag ha gondolod felezheted.Tuti jó mert nem kell megvárni,hogy puhuljon.
1kg finomliszt
30dkg porcukor
1 csipet só
30-40dkg virágméz
1tk.szódabikarbóna
3dkg fahéj
1dkg örölt szegfűszeg
1 cs mézeskalácsfűszerkeverék
3tojás ebből 1egész,2 sárgája
25dkg margarin.
Mindent összedolgozunk és hütőben pihentetjük kb 10 percig.
Mindig csak annyit vegyél ki a hűtöből amennyivel dolgozol.
Zsírpapírral bélelt tepsiben 8-10percig sütöm!
Remélem sikerrel jársz!:)
További ajánlott fórumok:
- Hogy lehet olyan jó állagú sültkrumplit készíteni, mint a McDonaldsban? (kívül ropogós, belül puha)
- Hogyan kell töltött káposztát készíteni?
- Ha a gyerek nem lakik otthon, és főtt ételt kell neki egy hétre előre készíteni
- Hogy kell elkészíteni a resztelt májat, hogy puha maradjon?!
- Hogyan lehet mézeskalács házat készíteni?
- Dekor tollal lehet szép mintát készíteni mézeskalácsra? Próbálta valaki?