Hogyan kell kenyértésztában csülköt sütni? (tudásbázis)
Hűűű! köszi szépen!
Ahogy átolvastam valószínű én túl vastag tésztát tettem rá és azért nem sült át. Valószínűleg ez egy egész szombati program, vacsira lehet enni.Feltétlenül kipróbálom!
Szia!
Ezt találtam:
Hozzávalók: 1 nagy hátsó sertéscsülök, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, néhány szem feketebors, 3 dkg élesztő, 1 csipet cukor, 50 dkg liszt, 1 teáskanál só, 7 dl víz.A csülköt előző este beáztatjuk. Másnap a levét leöntjük, és bő vízben feltesszük főni. A hagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk, és a csülökhöz adjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és a csülök főzőlevébe tesszük a babérlevéllel és néhány szem fekete borssal együtt. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a csontjáról könnyedén lefejthető. Kivesszük a levéből, lecsepegtetjük, kicsontozzuk, lehetőleg úgy, hogy minél jobban egészben maradjon. Alaposan kihűtjük. (Lehet az egész műveletet úgy végezni, hogy a teljes elkészítésig legyen egy napunk a hűtőben jól kihűteni a csülköt.) Az élesztőt elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és pár kávéskanál lisztet, majd jól összekeverjük. Hozzáöntünk 4 dl langyos vizet, és elkeverjük. Langyos helyen 2 óráig kelni hagyjuk.A lisztet átszitáljuk egy mély tálba, hozzáadjuk a megkelt kovászt, 1 teáskanál sót és 3 dl langyos vizet. Az egészet jól kidagasztjuk, amíg a tészta szép fényes felületű lesz. Letakarva langyos helyen megint 2 óráig kelesztjük. A tésztát egy kicsit átgyúrjuk, és lisztezett deszkán kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Ráhelyezzük a csülköt, befedjük a tésztával úgy, hogy minden oldalára jusson. Összenyomkodjuk a széleit. Kivajazott tepsibe tesszük, megkenjük tojássárgájával, és hagyjuk egy kicsit száradni, amíg a tojás megdermed. Langyos helyen hagyjuk kelni. Előmelegítjük a sütőt 190 fokra (gázsütő 2. fokozat). A kenyeret villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben a gőz el tudjon távozni. Kb. 50 percig sütjük, amíg szép arany barna lesz.Melegen és hidegen is fogyasztható.Munka: kb. 50 percFogyasztható: kb. 3 óra múlva
További ajánlott fórumok:
- Hogyan kell rántott sajtot sütni, hogy tutira ne folyjon ki?
- Hogyan kell sütni a krumplit?
- Ma reggel tudtam meg, hogy este farsangi buliba megyünk.Kb.20-an leszünk.Sütit kell vinni.A gond az, hogy nem tudok sütni...
- Tudna valaki irni 1 könnyen elkészithető sütit? Talán az lenne a legjobb, ha nem kell sütni.
- Hogyan kell sütni az oldalast?
- Füstölt csülköt lehet sütni?