Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogyan kell finom tejberizst készíteni? fórum

Hogyan kell finom tejberizst készíteni? (tudásbázis)


27. abeni
2012. febr. 19. 08:30

Nemrégiben a neten találtam rá erre az isteni finom receptre.


A 3 dl átmosott rizst a 3 dl vízben feltesszük főni a sóval és az 5 dkg vajjal.

Mikor elfőtte a levét, felengedjük kb 8 dl tejjel, és lassan főzzük, ha kell még, tejjel higítjuk.

Közben 2 tojás sárgáját kikeverjük az 5 ek cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük a vaníliás cukorral.

Ha a rizs megpuhult, és elég híg, hozzákeverjük a tojássárgákat.

Levesszük a tűzről, és még forrón, óvatosan, hogy ne törjön össze, belekeverjük a fehérjehabot is.


Egy kicsit babrás a többi recepthez képest, de megéri.

26. Rozália (válaszként erre: 25. - Ercsu7)
2012. febr. 19. 06:22
Én is a sütőben készítem:)
25. Ercsu7
2009. márc. 17. 19:33
Én egy olyan receptet kaptam,ahol nem kell megfőzni a rizst....csak megy a sütőbe és kész!És nagyon finom!!!!
24. vike84
2009. márc. 10. 16:26

Én úgy készitem, ahogy a Nagymamától tanultam. !

A rizst, mennyiség az igények szerint, beáztatom forró vizbe, kb. fél órán át, utána leőblitem hideg vizzel, szűrőbe teszem és hagyom lecsöpögní.

Közben felforralok vizet+ tejet fele- fele arányban, kb. a rizs mennyíségéhez mérve a dupláját és teszek bele egy csipetnyí sót + vaniliás cukrot + vajat , ( de ha nincs vaj , jó az olaj is ) :-), amikor forr a viz beleteszem a leszűrt rizst, és állandó keverés mellett főzőm, ameddig űvegessé nem válik. Ez látszik az állagán !

Még egyszer megkeverem és hagyom felforrní, majd a fedő alatt kb. 5-10 perc, a főzés hőfokától fűgg, lezárom a gázt, vagy amin főzőm és fedő alatt hagyom egy kicsit párolódní.

Tehetek bele reszelt citromhélyat + mazsolát ( ezeket a felforrás előtt teszem hozzá + az izlésemnek megfelelő édesítő szert- általában cukrot, de én cukorbeteg vagyok édesítőszert használok.

Nekem így finom, jó étvágyat kivánok !!



vike84

2009. febr. 7. 11:42
Annál is inkább mert a nem egyforma rizsek nem egyforma ideig igénylik a főzést.
22. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 21. - Drnéni)
2009. febr. 7. 11:41
Én nem megduzzasztom a rizst hanem szigorúan főzöm. Én soha félig nem főzök semmit. És olyan sincs soha hogy egy adott mennyiségű folyadékban főzök. Ha nincs puhára főve utánaöntök könyörtelenül.
2009. febr. 7. 10:34
Nagyikám féle tuti recept: 1 l tej, 1 bögre rizs, só, 2 vanillincukor. Összeforralom, még pár percet lassú tűzön, aztán félrehúzom, nem kell kevergetni, megduzzad magától langyos sütőben vagy konyharuha alatt.
20. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 19. - 3dc5a222b9)
2009. febr. 7. 10:30
De miért nem ? Hagyjam hogy odakapja?
19. 3dc5a222b9 (válaszként erre: 18. - 036bf4cfe4)
2009. febr. 7. 10:27
Nem szabad keverni a rizst, mikor már a vizet ráöntötted!
18. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 17. - 3dc5a222b9)
2009. febr. 6. 22:28
Mit teszek rosszul és miért? Miben jelentkezik a rossz művelet?
17. 3dc5a222b9 (válaszként erre: 15. - 036bf4cfe4)
2009. febr. 6. 22:20

Ezt nagyon rosszul teszed!


A tejberizsnél maradva: épp tegnap néztem Jamie Oliver tanítását. Ő egy rész rizshez öt rész tejet öntött. Én is megpróbáltam hasonlóan, de az egyik rész az ötből víz volt. Jól sikerült! A végén cukroztam.

2009. febr. 6. 21:54

Igaz de, utálok ott állni és csak keverni,keverni...

A köretrizst elektromos rizsfőző edényben készítem.

15. 036bf4cfe4 (válaszként erre: 14. - Pintyőke72)
2009. febr. 6. 21:29
Hát keverni kell rendületlen, ott hagyni nem lehet. Én a köretrizst amit tiszta vízzel fözök is keverem rengetegszer.
14. pintyőke72 (válaszként erre: 13. - 036bf4cfe4)
2009. febr. 6. 20:53
Szerintem ha víz és tej fele- fele arányban van, könnyebben megfő és nem ég le. Ez az én tapasztalatom.
2009. febr. 6. 20:33
Mi a matykafarkának kell víz a tejberízshez? 1,5%-os tejjel kell főzni és kész!
12. pintyőke72 (válaszként erre: 11. - Winny)
2009. febr. 6. 20:06
pontosan így kell!!
11. winny
2009. febr. 6. 20:03

Felesbe főzöm.

Fél l.tej és ugyanannyi víz.Mindig teszek bele egy csipet sót is.

Amikor főni kezd hozzáadom a bögre rizst.Egy cs.vaniliás cukrot.Lefedve kis lángon főzöm.Mielőtt kész cukrot teszek bele és befedem.

2008. okt. 12. 20:59
Én is tisztán tejben főzöm a rizst, teszek bele vanília rudat, fahéj rudat, és vaníliás pudingporral sűrítem! Kisfiam imádja!
2008. okt. 12. 19:48
Igazi tejből!
2008. okt. 12. 19:24
simán tejben főzöm meg.
2008. júl. 31. 11:21
Én nem higitom. Tisztán tejbeben főzöm.
2008. júl. 31. 11:00
ELŐSSZŐR ANNYI VIZET TESZEK A RIZSRE, AMENNYI ELLEPI. AMIKOR MAGÁBASZÍVTA,AKKOR TESZEM RÁ A TEJET, CUKROT, VANILIÁSCUKROT. AMIKOR FORR, A LEGKISSEBB TAKARÉKLÁNGRA VESZEM, ÉS FEDŐ ALATT PUHÁRA FŐZÖM. NEM KELL KAVARNI.
2008. júl. 31. 09:23
Én úgy szoktam,hogy annyi vízzel rakom fel a rizst amennyi ellepi,és ahogy elkezdi magába szívni a vizet akkor tejet öntök rá,és azzal főzöm készre.
4. ipi
2008. júl. 30. 18:21

Hát ez komolyan mondom nekem is mindig probléma... nagyon szeretem, de valahogy olyan sokáig tart. Aztán a múltkor kimaradt egy adag a gyors rizsből és tejjel összeforraltam. Finom lett, ha nem elég sűrű lehet hozzátenni eg ypici keményítőt.

Hamarabb kész, ha vízben fő.

2008. jún. 18. 15:34
Közben találtam egy nagyon jó receptet egy másik fórumon. Nem volt ördöngősség, és finom lett.
2008. jún. 18. 13:02

Szia!

Én sem sűrűn csináltam még, de úgy kell, hogy dupla annyi tej, mint amennyi rizs, tehát pl. 2 bögre tejhez 1 bögre rizs kell. Szakácstól tudom. Cukor ízlés szerint, ja, és csipet só a tejbe! Ha kész, akkor rakhatsz rá lekvárt, gyümikompótot, kakaót, ahogy a gyerkőc szereti.

Sok sikert!

2008. jún. 15. 09:42
A gyermekem tejberízst enne, de még sohasem csináltam. Írjon valaki nekem receptet, mennyiségmegadással, ha lehet. Köszike

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook