Hogyan kell finom tejberizst készíteni? (tudásbázis)
Nemrégiben a neten találtam rá erre az isteni finom receptre.
A 3 dl átmosott rizst a 3 dl vízben feltesszük főni a sóval és az 5 dkg vajjal.
Mikor elfőtte a levét, felengedjük kb 8 dl tejjel, és lassan főzzük, ha kell még, tejjel higítjuk.
Közben 2 tojás sárgáját kikeverjük az 5 ek cukorral, a fehérjét kemény habbá verjük a vaníliás cukorral.
Ha a rizs megpuhult, és elég híg, hozzákeverjük a tojássárgákat.
Levesszük a tűzről, és még forrón, óvatosan, hogy ne törjön össze, belekeverjük a fehérjehabot is.
Egy kicsit babrás a többi recepthez képest, de megéri.
Én úgy készitem, ahogy a Nagymamától tanultam. !
A rizst, mennyiség az igények szerint, beáztatom forró vizbe, kb. fél órán át, utána leőblitem hideg vizzel, szűrőbe teszem és hagyom lecsöpögní.
Közben felforralok vizet+ tejet fele- fele arányban, kb. a rizs mennyíségéhez mérve a dupláját és teszek bele egy csipetnyí sót + vaniliás cukrot + vajat , ( de ha nincs vaj , jó az olaj is ) :-), amikor forr a viz beleteszem a leszűrt rizst, és állandó keverés mellett főzőm, ameddig űvegessé nem válik. Ez látszik az állagán !
Még egyszer megkeverem és hagyom felforrní, majd a fedő alatt kb. 5-10 perc, a főzés hőfokától fűgg, lezárom a gázt, vagy amin főzőm és fedő alatt hagyom egy kicsit párolódní.
Tehetek bele reszelt citromhélyat + mazsolát ( ezeket a felforrás előtt teszem hozzá + az izlésemnek megfelelő édesítő szert- általában cukrot, de én cukorbeteg vagyok édesítőszert használok.
Nekem így finom, jó étvágyat kivánok !!
vike84
Ezt nagyon rosszul teszed!
A tejberizsnél maradva: épp tegnap néztem Jamie Oliver tanítását. Ő egy rész rizshez öt rész tejet öntött. Én is megpróbáltam hasonlóan, de az egyik rész az ötből víz volt. Jól sikerült! A végén cukroztam.
Igaz de, utálok ott állni és csak keverni,keverni...
A köretrizst elektromos rizsfőző edényben készítem.
Felesbe főzöm.
Fél l.tej és ugyanannyi víz.Mindig teszek bele egy csipet sót is.
Amikor főni kezd hozzáadom a bögre rizst.Egy cs.vaniliás cukrot.Lefedve kis lángon főzöm.Mielőtt kész cukrot teszek bele és befedem.
Hát ez komolyan mondom nekem is mindig probléma... nagyon szeretem, de valahogy olyan sokáig tart. Aztán a múltkor kimaradt egy adag a gyors rizsből és tejjel összeforraltam. Finom lett, ha nem elég sűrű lehet hozzátenni eg ypici keményítőt.
Hamarabb kész, ha vízben fő.
Szia!
Én sem sűrűn csináltam még, de úgy kell, hogy dupla annyi tej, mint amennyi rizs, tehát pl. 2 bögre tejhez 1 bögre rizs kell. Szakácstól tudom. Cukor ízlés szerint, ja, és csipet só a tejbe! Ha kész, akkor rakhatsz rá lekvárt, gyümikompótot, kakaót, ahogy a gyerkőc szereti.
Sok sikert!
További ajánlott fórumok:
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..
- Hogyan lehet finom lángost készíteni?
- Fánkot szeretnék sütni de nincs megjelölve milyen lisztből kell készíteni.... Ti rétesből szoktátok vagy finomból?
- Hogyan kell nagyon finom gombalevest készíteni? Mi kell bele?
- Hogyan kell otthon finom ecetes tormát késziteni?
- Hogyan kell finom meggydzsemmet készíteni?