Hogyan kell a zsirszalonnát kisütni? (tudásbázis)
köszönöm a tanácsokat, megpróbáltam úgy ahogyan irtátok, elején alá kevés vizet, gyakran keverni és a végén pici tejet, és krumplinyomón kinyomni. Sikerült, nagyon fincsi lett,és nagy örömet szereztem vele. Köszönöm mindenkinek az útmutatást és a tanácsokat.
Olyan tömény zsír íze nem nagyon lehet mert ahogy sül a kocka egyre kisebb lesz ahogy a zsír kikerül belőle csak a rost marad benne. De aki préselni akar préseljen.
"...és burgonyanyomón kinyomjuk. Ha jól csináltad, a tej olyan kérget képez, amitől nem lesz száraz, hanem ropogós, és belül harapni való, nem folyik ki mint krémesből a krém. Ha nem nyomod ki, tömény zsír íze van, és nem érződik az igazi tepertő zamat."
Na ezt próbáltam nagyon ügyetlenül elmagyarázni.
Nálunk tejröl még sehol nem hallottam,szóval jól meglepődtem....mi simán vizzel spricceljük fel a végén,és ízleni szokott mindenkinek,a leszürt zsírja pedig gyönyörű fehér.....mármint a végén:)
Hát, a Vérmezőn még nem voltam ott, de valószínűleg tyúkanyó vagyok hozzátok képest, és nagyon, nagyon sok tepertőt készítettem már, amit Anyámtól tanultam, amit ő a nagyanyámtól, stb. Tehát: Kockára vágni, kevés vizet alá, és közepes tűzön kezdjük sütni, hogy ne égjen az edény aljára. Keverni, és keverni. Később kicsit erősebbre kell venni a lángot, hogy ne párolódjon, hanem süljön, de ne is égjen meg. Aztán, amikor már kezd szépen barnulni, akkor lassan, szinte kanalanként adunk hozzá tejet. Ha apránként öntöd, nem lesz "haragos". Ha hirtelen akkor bizony kifut, és baj lehet belőle. Úgy 2-3 kg szalonnához kb. 1-2 dl tejet tegyél. Addig sütöd tovább, míg majdnem barna lesz. Vigyázni, mert a tűzről leveszed, akkor még pirul egy ideig. Aztán kicsit igenis várni kell, hogy a tepertő feljöjjön a tetejére, amit szűrőkanállal leszedünk, és burgonyanyomón kinyomjuk. Ha jól csináltad, a tej olyan kérget képez, amitől nem lesz száraz, hanem ropogós, és belül harapni való, nem folyik ki mint krémesből a krém. Ha nem nyomod ki, tömény zsír íze van, és nem érződik az igazi tepertő zamat. A tejtől a zsírnak is igen finom íze lesz, ezért nem kell nagyon hamar leszűrni. Ha az összes tepertőt sikerül levadászni, akkor még hagyjuk a szírt ülepedni. Majd szépen lassan leöntjük a tiszta zsírt. Az alját, ahol a tepertő apraja leülepedett külön edénybe tesszük, mert az a legfinomabb kennyérre kenve, hagymával. Ezért érdemes keverni az elején, amíg nem lesz alatta néhány centi zsír, hogy ne égjen le, és finom maradjon a "tepertőalja".
Ha nem ész nélkül nyomja ki az ember, hogy átfolyjon a krumplinyomó résein, nem lesz "lapított csúfság".
és kizárólag barna kenyeret esztek mellé :DDDDDD
egyébként mi sem nyomkodjuk ki a zsírt a tepertőből,hiszen nem lapított csúfságot akarunk enni :)))
Jaj, te nem érted! Itt egyszerűen arról van szó, hogy nem szeretnénk elhízni, ezért nem eszünk zsíros tepertőt, csak olyat, amit előtte jól kinyomkodunk...:DDD
augusztusi vagyok,így arról pont lemaradtam :((
Azért olyan idős nem vagyok mint te, és ez némiképp vigasztal. A Vérmezőn már ott voltál?
ezt nem gondoltam volna,hogy már nyugdíjas vagy :)
Lehet, hogy igazad van, ezért van az, hogy te nem nyomod ki, nekem nem ízlik úgy, ezért kinyomom:-) De vígasztal, hogy itt a topicban még nagyon sokan kinyomják rajtam kívül, tehát olyan nagyon rosszul mégsem csinálom:-)
Vegyészként? Az izgalmas lehetett!
Vegyivonalon dolgoztam de már nyugdíjas vagyok 11 éve.
Ottokar mit dolgozol? Láttam a képeidet, azért kérdezem.
Régen volt olyan tepertő amit úgy csináltak hogy felmelegítették a szalonnát és préssel kinyomták belőle a zsírt. A tepertő szinte porzott a zsírt meg kellett melegíteni mert nem volt íze, nyers volt.
Talán a fröcsög tényleg nem a megfelelő szó erre, mert a folyadékok szoktak fröcsögni, és bárhogy próbálnám elmagyarázni, se menne, mert maga a tepertő a zsír, de valami iszonyú gusztustalan, amikor nincs kinyomva és benne van még az is, amit normális esetben kinyomna belőle az ember.
A kihült tepertőből hogyan fröcsögne a zsír?
A töpörtyű 90 %-a zsír... Mi abban a száraz?:DD
Viszont evés közben mikor ráharapsz nem fröcsög szét a szádban a zsír... Szóval nem ész nélkül totál kinyomni kell, csak a felesleget kell belőle kinyomkodni egy kicsit.
Én azt hittem, finom tepertőt csak egyféleképpen lehet készíteni (talán csak azért, mert mindenki ugyanúgy csinálja a környezetemben:-)), aztán meg kiderül, hogy ez is ahány ház annyi szokás:-)
simán magában apróbb kockákra feltenni közepes tűzre, de ne nagyon apróra, mert össze fog menni
Fel kell tenni, lábasba nagylángon, és kis vizet önteni alá, még elkezd kiolvadni a zsír a szalonnából. Mikor már kezdett kiolvadni a zsír közepes lángon kell tovább sütni. Ha már kezd aranysárga lenni, és elég sok zsír kisült belőle, vegyél ki eggyet, vágd ketté, és nézd meg hogy még szalonnás-e a belseje, vagy már kezd szép szivacsos állagú lenni.Ha még szalonnás a belseje akkor vedd kis lángra hogy jól átsüljön, ha pedig már kezd szép lyukacsos lenni a belseje, akkor önts egy kis tejet bele, attól szép piros lessz.Majd 1-2 perc múlva szedd ki szűrővel és hagyd lecsepegni.( jótanács: válassz inkább kevésbé húsos szalonnát töpörtyűnek, mert a túl húsosnak keményre szárad a húsrétege sütés után)
De minek kinyomni? Akkor csak szárazabb lesz.
..ilyet se hallottam még..:))
Mi amikor elkezdjük sütni egy pici vizet öntünk rá,amikor majden kész van akkor egy kis tej.Picit ki szoktuk még nyomni krumplinyomóval.
Én csak egyszerüen kicsi kockákra vágom, és a sütőbe teszem 180 fokra sütni, semmit nem öntök alá, félsütésnél egy kicsit megkeverem, de ha fröcsköl akkor még azt se nagyon, ha sok a zsir akkor alóla kikanalazok egy kicsit és visszarakom sülni, mig készen nem lesz.
Vigyázni kell vele. Aki még nem készített azt érhetnek meglepik, de mi a tejet csak akkor öntjük rá, mikor a tepertő már meg van sülve. Pár pillanatra fedő, de csak pár pillanatra, míg nagyon serceg, aztán szűrő. :))
További ajánlott fórumok: