Hogyan jöhetnénk ki hárman, heti 5 ezer Ft-ból? (tudásbázis)
a piritóssal eggyet értek,én is kedvelem..de! a
tésztásleves, ha snack-re gondolsz, inkább ne..
televan "E"-vel, mindenféle adalékkal, nem igazán egészséges kaja, zacskós műanyag kaja.. bocs.
Azért nem naponta eszünk tojást,mert úgy túl uncsi lenne. Néha meg lehet variálni, hogy változatos
legyen...
A kelt tésztás palacsinta nagyon finom.Én még Zala
Megyéből tanultam meg hogy kell készíteni isteni finom és egyáltalán nem olyan vastag a tésztája.
Én még édesanyám mellett tanultam meg spórolni, azóta volt pár év, amikor annyira nem kellett, de aztán a gyerekek, és a "csatolékaik" először az osztálytársak, aztán a "szerelmek". Nálunk mindig volt a hűtőben kaja, igaz sokszor sokat kellett sakkozni, hogy mi legyen.
Most meg a nyugdíj kényszerít arra, hogy mindenből lehet ételt készíteni.
Pl. nálunk a Reálban nagyon jó csirke mell csontot lehet kapni, ha veszek egy kilót, le tudok faragni róla kb 20 dkg húst, amit jó sok hagymával magcsinálok pörköltnek, pépesítem, és 6-8 palacsintába téve hortobágyi lesz, vagy 20 dkg gombával, bakonyi aprópecsenye, nokedlivel, a csontból pedig leves. Gyakran lehet kapni faros cs.combot 450,-Ft körül, l kg,kb 5 db,ha kicsontozom, a farrészt kevés húskockával pörköltnek, a csontból levest, a maradék húskockából pedig jó adag brassóit készítek. Ha valamihez krumplit főzök a levét sose dobom ki, hagymás zellerleveles alaplé, bele a főtt krumpliból elvettből apró gombócok, isteni leves készül belőle. a csirkéről leszedett bőrkét összegyüjtöm és kisütöm töpörtnyűnek. A füstölt szalonna bőrkéket szintén összegyüjtöm, finom bab vagy lencseleves lehet belőle, utána grízes tészta babsalátával, vagy főtt krumpliból készült tallérok. A felvágott is helyettesíthető hagymás, vagy fokhagymás lesütött csirkemájjal, de még a csirkecomb /akciósan véve/ is olcsóbb sütve, mint a legolcsóbb párizsi. Persze tudom, hogy ehhez idő kell, de ha nincs pénz, valahol be kell hozni!
Mindent aprólékosan nem írtam le, én is teszek
a palacsintába icipici cukrot,pici sót is.Sok cokrot nem teszek bele, mert a töltelék is édesíthető.
Az én nokim is nagyon finom, de én a másokét is megeszem bárhol vagyok.... Anyukámtól tanultam főzni aki szakácsnő volt egy jó hírű helyen.....Ő most 85 éves és néha még kézzel is szaggat nokedlit fadeszkáról, ha olyan étel mellé kell..
csipetkébe kell a tojás és a levestésztába is, hiszen abba meg víz nem kell.
Most ne higgyétek ám, hogy tojás nélkül csinálom a nokedlit mindig, csak egy alkalommal csináltam így és semmi különbség nem volt, de hát megszokásból teszek bele 1 db-ot.
Az én nokedlim nem ragad tojással sem és anélkül sem ragadt:D Én mindig apró és kemény nokedlit csinálok.
Én még nem ettem jó nokedlit sehol, csak a sajátomat eszem meg.
Én nem szeretem, ha nagy, ha látszik, hogy átfolyt a szaggatón. Igen is dolgozzunk meg vele, és azt sem ha túl puhára van főzve.
A tojás mennyiségéről azt gondolom, hogy felesleges bele 2 tojás is. Próbáld ki egyszer és meglátod, hogy fincsi. Bárki evett a nokedlimből azt hitte, hogy valami különleges technikával készítem:DDD
A másik: palacsintába kell cukor, mert anélkül nem édesség, és ha annak akarjuk, akkor a tészta is legyen olyan ízű. Cukor nélkül csak a hortobágyihoz csinálok. Ha cukros a tészta, akkor sem ragad le, ha jók az arányok.
Próbáld ki! Nem kell megkeleszteni, az összeállítás után azonnal lehet is sütni. A vastagsága tőled függ, és hidd el, egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy miből készült.
A tojás igenis drága, ha nincs pénzed!
Egy felnőttnek 3 tojás, 2 felnőttnek 6 db tojás - akkor az még csak egy reggeli, vagy vacsora!
Viszonyítás kérdése,mit kapsz mondjuk 30-40 Ft-ért.?
Én nem cserélném el 10 dkg felvágottra,az pedig 100 alatt csak vacak van.. 3 tojás ( én 30-ért veszem a falusit) 90 Ft és jó lehet lakni tőle szerintem..
Mifelénk sem élesztőt sem sütőport nem használunk a palcsintába. Nálunk a vékonyat szeretjük,sokféle
ízesítéssel.Nem lángost akarunk enni...
Én ettem már kevés tojással készített fehér ragacsos nokedlit..hát....
Én falusi tojással fél kiló liszthez min. két-három tojást teszek. Mindenki imádja a nokedlimet:) De hát izlések és pofonok...
Nem kell a palacsintâba se porcukor, se élesztőpor. Anyàm borogass! :/
Nagyanyàm spórolós palacsintatésztàja:
Liszt, vîz, só.
Az enyém olyan làgy, mint amit a Balatonon lehet kapni ( ott tanultam meg)
Liszt, szóda-tej, fele fele arànyban, tojàs, só.
Az első adagnàl a felhevîtett olajat visszakeverem a tésztàba, îgy nem ragad le, ezutàn is csak minimàlis mennyiségűt hasznàlok.
Isteni finom.
Még a vasárnapi zárva tartás kezdetén egyszer nokedlit akartam csinálni és rájöttem, hogy elfelejtettünk tojást venni. Nem vagyok kéregetős, így a szomszédhoz nem mentem 1 tojásért, hanem megcsináltam a nokedlit tojás nélkül. Semmi gond nem volt vele. Az íze és állaga is olyan volt, mint tojással.
Én amúgy is 1 tojást teszek 1 kg liszthez. Ha ezt nézzük, akkor az 1 kg lisztben 1 tojás semmi, nem?
Én palacsintát másképp készítem:tojás, tej és kevés
szódaviz kell a liszthez. Élesztőpor? fura,ezt még nem hallottam palacsintához. A tojás nem a színe miatt kell, az fogja össze,mint minden mást: pld fasirt,piskóta..különben szétesik és az ízében is számít. Így lehet szép vékony palacsintákat sütni..
Dehát ,ahány ház annyi szokás..,
További ajánlott fórumok:
- Egy hölgy, aki naplót vezet arról, hogyan tud napi 1500 Ft-ból meleg ételt, gyümölcsöt varázsolni
- Lehetséges megélni 90.000 Ft-ból?
- Olcsó ételeket keresek - 15 embernek kéne megoldani a reggelit, ebédet és a vacsorát 4000 Ft-ból
- 5000 Ft-ból hogyan hoznád ki a keresztelőt 14 emberre?
- Ti mit főznétek napi 1000 ft-ból?
- Van szeretőd? Avagy hárman egy kapcsolatban.