Hogyan fogom kapni a gyest/gyedet ebben az esetben? (tudásbázis)
Gyermekgondozási díj
42/A. § (1) Gyermekgondozási díjra jogosult
a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
42/B. § (1) A gyermekgondozási díj legkorábban a terhességi-gyermekágyi segély, illetőleg az annak megfelelő időtartam lejártát követő naptól a gyermeket szülő anya esetében a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző 2 éven belül megszerzett biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig jár.
(2) Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.
Nem számít bele. A tgyás igénybevételekor nézik, hogy biztosított vagy-e és két éven belül van-e 365 nap biztosításod. Ha nincs (márpedig nem lesz, mert megszűnt a munkaviszonyod), akkor nem jár a tgyás.
Ugyanígy a gyed kezdetekor is vizsgálják. A passzív jogon ( biztosítás megszűnése után) folyósított gyed ideje nem számít bele a következő gyed számításakor számítandó biztosítási időbe.
Sziasztok!
Ez engem is érdekelne!
ájrin: nekem is tudnál segíteni, úgy látom Te jártas vagy a témában!?
Szia!
Attól függ, hogy mikor születik meg a második babád. Ha az irányadó időszakban azért nem lesz 180 nap jövedelmed, mert gyes-en voltál, akkor a következő gyed-ed alapja a minimálbér lesz, kivéve, ha a szerződés szerinti jövedelmed annál kevesebb.
Mondjuk erre is van megoldás, de ehhez már számolni kell, azt pedig itt nem vállalom. Keress meg priviben.
További ajánlott fórumok:
- A gyed utánni gyes-t meg kell igényelni vagy automatikusan fogom kapni?
- Szerintetek a karmától ezt vissza fogom kapni?
- Amerikából rendeltem csomagot 13.000 Ft értékben. Hogyan fogom megkapni a csomagot, ha kell áfát fizetnem? Hogyan értesítenek?
- Van egy 1 éves kisfiam akivel gyesen vagyok 20 hónapos lesz mikor kistesója születik. Most hogy fogom kapni a gyest?
- Ma kaptam a határozatot, hogy január 17-től jogosult vagyok GYOD-ra, ebben a hónapban már meg fogom kapni?
- Csak a minimálbér után fogom kapni a betegszabit, táppénzt és csak pár napig?