Hogy lehet megszerkeztetni egy háromszöget, ha az egyik oldala 7 cm, másik 4 cm, harmadik 3 cm? (tudásbázis)
Huzzunk egy vonalat, amely het cm hosszu. A ket vegere korzovel kirajzolunk egy egy 360 fokos szoget. Huzunk egy masik vonalat a 360 fokos szogbol kiindulva, ami 4 cm hosszu, arra korozvel ramerunk egy 180 fokos szoget. A 180 kokos szogbol kiindulva azt a pontot kossuk ossze a 7cm hosszu oldal masik kiindulo pontja 360 fokos szoggel!
Kesz a pelda feladoja alltal adott adatok alltal megkivant haromszog, aminek van egy 7cm-es oldala es egy 4cm-es oldala, meg egy 3cm-es oldala.
Egy kozonseges embernek ugyan ez egy egyenes vonalnak tunik, de ez felrevezeto jelenseg! Kerdezzuk meg a pelda feladojat miert ez egy optikai csalodas?
Bizonnyara lesz egy nagyon logikus valasza ra!
De ha lehetne, akor az egyik legnagyobb iskolai unnepsegen emelje fel sekely tudasunkat magyarazataval, hogy a diaksag lerohassa neki nagyra ertekelt tudasaval megerdemelt tiszteletuket!
Elore is koszonjuk!
Nem tudom miért adnak ilyen feladatot az iskolába?
Kik szerkeztik a könyvet? 1-oldalon 5-ilyen példa
ez az oktatási szinvonal egy 65-éves nyugdijas
a "nem szabadra" én azt mondanám, hogy teljesen tanárfüggő...
ha frissen tanulják általában kérik, mint bizonyítást...később már elfogadják a szóbeli vagy írásbeli magyarázatot...szerkesztés nélkül...
de egyébként igazad van...
egyiknek sincs megoldása a mértékegységeket tekintve....
egyik egyenes vonal a másik kettő körzőhasználattal készül...
ahogy zebracsikó írta...
valóban!!
az elsőnek nincs megoldása, én csak mechanikusan leírtam a háromszögszerkesztés menetét, nem is figyelve az adatokra
Az első kérdésedre a válasz nem, mert az egyik oldal hossza 7 cm, és a másik kettő összege szintén 7 cm. Így egymáson fekvő vonalak lesznek, nem háromszög.
A második már sokkal valószínűbb :-)
körzővel-vonalzóval ;)
Viccet félre téve:
El kell kezdeni megcsinálni, ha a körzővel rajzolt félkörívek nem metszik egymást, a feladatnak nincs megoldása (azt hiszem mi úgy írtuk le, hogy nincs értelmezve) :)
húzol egy 7 cm-es szakaszt
az egyik végébe beszúrod a körzőt, amit 4 cm-re nyitsz és húzol egy körívet
a másik végébe szúrod a körzőt 3 cm-re nyitva és húzol egy másik körívet,
ahol a két körív metszi egymást, ott a háromszög csúcsa
kérdésem hogy lehet megszerkeztetni egy háromszöget ha az egyik oldala 7-cm másik 4-cm harmadik 3-cm?
mási a-2dm
b-4cm
c-5mm
További ajánlott fórumok:
- Furcsa szerelmi háromszög
- Szerelmi háromszög?
- Chat szerelmi háromszögben
- Szerelmi háromszög - más-más szemszögből
- Milyen billentyűzet paranccsal lehet a felső sor 3-as gombon szereplő lefele mutató kis háromszöget leütni?
- Tudtok olyan oldalakat ahol saját magunkat tudjuk megszerkeszteni csak rajzosan? Mint pl a South Park figurás is