Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hogy kell igazi sajtot csinálni? fórum

Hogy kell igazi sajtot csinálni? (tudásbázis)


19. kupeci
2011. márc. 2. 11:33
Na hát én is" most veszem észre" hogy itt igen csak régen történtek hozzászólások, Ha megint annyi idő terlik el mint az előző óta, egy ideig nemigen kapok választ!:))))
18. kupeci
2011. márc. 1. 11:42

Üdvözlök mindenkit!

Penészes sajt készítése sikerülhet e amatőr szinten, mi a tapasztalatotok?

2009. jún. 29. 12:02

Mos veszem észre ezt 1,5 éve írtad, de én csak most olvastam. Jó egészséget és további jó sajt készitést kívánok.

Üdv

16. furge47 (válaszként erre: 10. - Teleki_2007)
2009. jún. 29. 11:59
Én is kecsketejből készitek sajtot de oltóval. Igazad van az oltó elég drága. Én is ki fogom ezt a módszert próbálni! Bár én azt hallottam,hogy a sótól kevésbé engedi ki a savót. Bár én próbáltam só nélkűl késziteni de utólag nem ójan ha sózom. A vízfürdő meg szerintem elég macerás.
2008. aug. 11. 05:30
Lehet sürüszövésü gézbe tenni,amit árulnak a méterárunál.
14. Cszsuka (válaszként erre: 13. - Bb2f4e28dd)
2008. jún. 5. 08:41
:)
13. bb2f4e28dd (válaszként erre: 12. - Cszsuka)
2008. jún. 5. 07:56
Használhatsz textilpelenkát is (amúgy géz-szerű anyag)
12. Cszsuka (válaszként erre: 11. - Vorozhev)
2008. jún. 5. 07:46
Jó, jó, de mi az a till? Hogy tekergesemm, ha nem tudom, mi az? :(
2008. febr. 10. 15:32
Sarga turot ismeri valaki:nalunk ezt husvetkor keszitik.Irom:1L tej,10db tojas,so cukor.A tejet odateszed forralni soval,cukorral izzesited.Kozben felvered egy kicsit a 10 tojast.Es a fott tejhez hozza kevered es fozod vele mig benem turosodik.Igy hagyd kihulni. Majd tobretegu tillat teszel egy szurotalba es beleontod a turot.Tilon keresztul preseled.Gombocot formalsz belole a till tekeresevel, elkotod,hogy jo szoros legyen igy kapod meg a format es vegul felakasztod valahova lecsopogni.Lehet egy fel vagy egy egesz nap is.Nagyon jo.
10. teleki_2007 (válaszként erre: 9. - Cica33)
2008. febr. 10. 14:15
Ha erre lennél kiváncsi amit itt leírtam, akkor nyugodtan kipróbálhatod mert tapasztalatból mertem ezt ide leírni.Nálunk nagyon bevált és a vevőimnek is.Csináltam több évig oltóval és kultúrával, nem olcsó dolog ez a kettő és semmivel nem lehet jobb sajtot készíteni vele mint ezzel a módszerrel amit leírtam.Így friss sajtként is fogyasztható, de néhány hetes érlelés után is nagyon finom.Minél tovább van érlelve annál jobban kijönnek az ízek ha ízesítettet csinálunk.Könnyen lehet reszelni az érlelt sajtot.Ha esetleg lenne kérdés szívesen válaszolok....Ezzel a recepttel a négy liter tejből 40deka sajt lesz....
2007. dec. 12. 09:01
Nem tudom!!!Te bizonyára igen...kíváncsi lennék én is erre!!!
2007. júl. 19. 21:46

Nekünk kecskéink vannak így én kecsketejből szoktam csinálni.4 liter tejet felforralok peleöntök 6 evőkanál 10%-os ecetet és 6 evőkanál sót.Persze ha a tej forr lezárom nehogy kifusson.

Ha ezeket beleraktam letakarom egy fedővel és 10percig állni hagyjuk.Utánna szűrőkanálba leszűröm és ha nem natúrt akarok akkor keverek hozzá snidlinget,kaprot,zellert vagy amire éppen gusztusunk van.Mivel a tejbe már beleraktam a sót így nem kell sófürdőbe tenni.Miután leszürtem kicsit kipréselem, kinyomatom, a szürőkanálba és így hagyom legalább fél napig, hogy a savót jól kinyomja belőle.Tehéntejből is nagyon finom.

2007. febr. 11. 22:19

Nekem is van egy receptem:


Hozzávalók:


2 liter tej

1 tojássárgája

5 dkg vaj

1 kk. szódabikarbóna


A 2 liter tejből aludtejet készítünk, majd egyszerű hevítéssel túrót kell készíteni. A lecsepegtetett túrót visszatesszük a lábasba , hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, 5 dkg vajat és az 1 kk. szódabikarbónát (ettől lesz lyukacsos) Jól összekeverjük és visszatesszük a tűzre. Addig főzzük, amíg sima állagú anyagot (sajtot) nem kapunk.

Ezt folpackkal bélelt formáva öntjük és már kész is a sajt.



Rakhatunk a masszába snidlinget, diót vagy pisztáciát ízlés szerint, de csak a hevítés végén, mielőtt formáva tesszük!



Remélem sikerül!

2007. febr. 4. 17:00

Van egy receptem, egy kb. camembert állagú sajtot kapunk, ha elkészítjük.:)

Sajt házilag

Fél liter tejbe belemorzsolunk 50 dkg tehéntúrót és felforraljuk. Ha felforrt, tésztaszűrőn leszűrjük a visszamaradt túrót. Összekeverjük 6 dkg olvasztott margarinnal, 1 egész tojással, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál szódabikarbónával és egy lábasba tesszük. Takarék lángon addig keverjük, míg össszeáll és elválik ez edény falától. Vízzel kiöblített, tetszés szerinti formába tesszük (gyorsan dolgozzunk vele!).Ítesíthetjük snidlinggel, dióval, stb. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük. Dermedés után fogyasztható. Jó étvágyat!:)

5. bb2f4e28dd (válaszként erre: 4. - Anita72)
2007. jan. 11. 17:01
Hát nem árt ;)
4. anita72 (válaszként erre: 3. - Bb2f4e28dd)
2007. jan. 11. 16:09
én, mint nagy sajtzabáló.. nem hangzik rosszul. Gondolom a tejfölnek "igazi", jó zsírosnak kell lenni.
3. bb2f4e28dd (válaszként erre: 2. - Manó68)
2007. jan. 11. 15:46

Otthon igazit (mármint ami olyan, mint a bolti), nemigen tudsz készíteni, ahhoz oltó kell, meg speciális eljárások -most hadd ne részletezzem ;)


Otthon viszont csinálhatsz: 5 pohár tejfölt beteszel egy laza szerkezetű textilbe (pl textilpelena) és fellógatod pl mosogató fölé. Ezt egész addig, míg egy csepp savó is jön belőle. Ezután az alvadékot kiveszed, átgyúrod, ízesítheted fűszerekkel, darált dióval, ahogy tetszik.

Olyan lesz, mint egy lágy sajt. Majdnem :D

2007. jan. 11. 15:42
Tudja valaki közületek, hogyan kell az igazi sajtot csinálni?
2007. jan. 11. 15:42
Sajtkészítés

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook