Hogy kell igazi sajtot csinálni? (tudásbázis)
Üdvözlök mindenkit!
Penészes sajt készítése sikerülhet e amatőr szinten, mi a tapasztalatotok?
Mos veszem észre ezt 1,5 éve írtad, de én csak most olvastam. Jó egészséget és további jó sajt készitést kívánok.
Üdv
Nekünk kecskéink vannak így én kecsketejből szoktam csinálni.4 liter tejet felforralok peleöntök 6 evőkanál 10%-os ecetet és 6 evőkanál sót.Persze ha a tej forr lezárom nehogy kifusson.
Ha ezeket beleraktam letakarom egy fedővel és 10percig állni hagyjuk.Utánna szűrőkanálba leszűröm és ha nem natúrt akarok akkor keverek hozzá snidlinget,kaprot,zellert vagy amire éppen gusztusunk van.Mivel a tejbe már beleraktam a sót így nem kell sófürdőbe tenni.Miután leszürtem kicsit kipréselem, kinyomatom, a szürőkanálba és így hagyom legalább fél napig, hogy a savót jól kinyomja belőle.Tehéntejből is nagyon finom.
Nekem is van egy receptem:
Hozzávalók:
2 liter tej
1 tojássárgája
5 dkg vaj
1 kk. szódabikarbóna
só
A 2 liter tejből aludtejet készítünk, majd egyszerű hevítéssel túrót kell készíteni. A lecsepegtetett túrót visszatesszük a lábasba , hozzáadjuk a tojássárgáját, sót, 5 dkg vajat és az 1 kk. szódabikarbónát (ettől lesz lyukacsos) Jól összekeverjük és visszatesszük a tűzre. Addig főzzük, amíg sima állagú anyagot (sajtot) nem kapunk.
Ezt folpackkal bélelt formáva öntjük és már kész is a sajt.
Rakhatunk a masszába snidlinget, diót vagy pisztáciát ízlés szerint, de csak a hevítés végén, mielőtt formáva tesszük!
Remélem sikerül!
Van egy receptem, egy kb. camembert állagú sajtot kapunk, ha elkészítjük.:)
Sajt házilag
Fél liter tejbe belemorzsolunk 50 dkg tehéntúrót és felforraljuk. Ha felforrt, tésztaszűrőn leszűrjük a visszamaradt túrót. Összekeverjük 6 dkg olvasztott margarinnal, 1 egész tojással, 1 teáskanál sóval, 1 teáskanál szódabikarbónával és egy lábasba tesszük. Takarék lángon addig keverjük, míg össszeáll és elválik ez edény falától. Vízzel kiöblített, tetszés szerinti formába tesszük (gyorsan dolgozzunk vele!).Ítesíthetjük snidlinggel, dióval, stb. Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük. Dermedés után fogyasztható. Jó étvágyat!:)
Otthon igazit (mármint ami olyan, mint a bolti), nemigen tudsz készíteni, ahhoz oltó kell, meg speciális eljárások -most hadd ne részletezzem ;)
Otthon viszont csinálhatsz: 5 pohár tejfölt beteszel egy laza szerkezetű textilbe (pl textilpelena) és fellógatod pl mosogató fölé. Ezt egész addig, míg egy csepp savó is jön belőle. Ezután az alvadékot kiveszed, átgyúrod, ízesítheted fűszerekkel, darált dióval, ahogy tetszik.
Olyan lesz, mint egy lágy sajt. Majdnem :D
További ajánlott fórumok:
- Mp 3-at mire kell konvertálni, hogy zenei cd-ét tudjak csinálni, amit normál cd lejátszón is le lehet játszani?
- Mennyi felülést kell csinálni ahhoz, hogy sok édesség mellett is csökkenjen a has?
- A szakítás "művészete", vagyis miként kell csinálni?
- Hobbiból szoktam varrogatni és érdekelne, hogy ha egyéni vállalkozóként szeretném ezt csinálni kell hozzá szakirányú végzettség?
- Valaki szokott otthon sajtot csinálni?
- Hogyan kell igazi kecskesajtot készíteni?