Valaki szokott otthon sajtot csinálni? (beszélgetés)
Sziasztok!
Szeretnék én is házi sajtot készíteni. Hol lehet oltóenzimet beszerezni?
Oltóanyag nélkül is lehet sajtot csinálni, van egy kipróbált receptem, mi nagyon szeretjük:
1/2 l tejet és 1/2 kg túrót lassan forraljunk fel. Szűrjük le, majd adjunk hozzá 60 gramm olvasztott margarint, 1 tojást, 1 púpos teáskanál sót és 3/4 teáskanál szódabikarbónát. Kis lángon addig keverjük, amíg össze nem áll.
Döngöljük bele vízzel kiöblített formába.
Nagyon finom!
Vannak valóban drága oltóanyagok, de ezeket -én úgy olvastam- nagyüzemekben használják és nagyon nehéz kimérni őket, gyakran patikamérleg kell a pontos adagolásukhoz. Amit én Neked priviben ajánlottam, az nem drága, nézz csak utána!
Mellesleg nagyon könnyű dolgozni vele. Mindenesetre az oltóanyagon kívül amit nagyon jószívvel tanácsolnék, az egy hőmérő lenne, hogy a tej hőmérsékletét a melegítések alkalmával megmérhesd.
Anya mindig drágállotta.. 10.000 FT volt 1 dl....
lehet, hogy többféle oltóanyag létezik.... de hol lehet ilyen oltóanyagot venni.....
lehet, hogy mi is csinálnánk újra itthon :) :)
Sziasztok! Megcsináltam!
Oltóanyagot lehet kapni, vettem egy decit!
Ne próbáljatok pasztörözött tejből sajtot csinálni, mert nem áll össze. Kell még hozzá kalciumklorid állítólag! (Azért én kipróbáltam egy kis tejjel, de tényleg nem működött!!)
Szóval a nyers tejet 30 fokra melegítettem és 3 literhez 1,5 köbcenti oltót adtam hozzá. Egy rövid keverés után 30 percre magára hagytam, addig leülepedett az alvadék, majd egy régi muszlinfüggöny darabon átszürtem. Gyorsan kevertem bele egy kis sót és az egyik felébe snidlinget, a másikba diót. Ezek után felkötöttem, hogy kicsepegjen belőle a savó. Meglepő módon gyorsan összeáll! Befejezésképpen 20%-os sóoldatban kell áztatni egy napig.-ezt nem bírtuk kivárni! Finom lett! Holnap megyek veszek még tejet!
Ja! 3 liter tejből kb. 40 dkg sajt lett!
Medvehagymát ettetek már? Nagyon finom, legközelebb teszek a sajtba is!
Teljesen komoly:-) Kicsit zöldes szinű lesz, de finom:-)
Viszont van egy másik régi receptem is.
Ez kicsit egyszerűbb..
1L hideg tejhez késhegynyi konyhasó és ugyanannyi timsó. Majd melegítés közben folyamatosan keverni amíg össze nem áll. A szűrés és sajtolás folyamata ugyan az mint minden más sajtnál.
Az oltóanyag nem drága és "csak" minimum 1,5 liter tej kell hozzá. Az oltóanyagból 200ml körülbelül 2000 Ft, de ahhoz viszonyítva, hogy másfél literhez kell 1ml oltóanyag. Szerintem nagyon jó, én hónapokig csináltam vele a sajtot. Igaz, valóban ez nyers sajt, friss, kéreg nélküli. Nálunk nagyon szerették, finom volt. Én nagyon ki szoktam préselni, hogy jó kemény legyen, tömör. Van, aki nem így csinálja, jobban szereti, ha ruganyosabb a sajt. Szerintem ezt ki kell próbálni. Én még a citromléről nem is hallottam, de biztos jó azzal is, ha már vannak tapasztalatok... :D
Lehet kérges sajtot is csinálni, akkor a nyers sajtot a pincébe le kell vinni és naponta meghatározott ideig néhányszor sós vízzel kell kenegetni. Mondjuk ez szerintem azért nagyon kényes, mert nem mindegy a helyiség hőfoka, stb. A sajt pedig könnyen romlik, ha nem megfelelően van elkészítve vagy előkészítve.
Egyébként van egy jó könyv sok jó ötlettel, Sajtgyártás házilag juh-, kecske- és tehéntejből a címe.
Azt gondolom, érdemes kipróbálni házilag készíteni sajtot, nálunk a szomszéd is átjárt kóstolgatni... :D
Csalánlevél:-)
Neked különösen "olcsó" receptet tudok:-)
Frissen szedett csalánlevelet apróra vágsz:-)
Kb 5 dkg-nyit literenként. Összekevered a langyos tejjel, majd állni hagyod. Néhány óra múlva felmelegíted, folyamatos keverés mellett. Amikkor elválik a savótól gyolcson - pelenka anyag - átszűröd. A gyolcsban hagyva megvárod amíg kicsepeg, majd megforgatod sóban. Két falap között préseled, két naponta átsózod. Egyhét múlva remek sajtod van.
De nagyon finom frissen is:-)
Ha teszel a tejbe tejszínt is, akkor egy kicsit zsírosabb, de lágyabb sajtot kapsz.
viszont az oltóanyag elég drága.......
és 5-6 liter tej minimum kell...
tudom.... anyum sokat csinált és azért beletelik pár napba...... de még így is csak nyers sajtot kapsz.... jó nekem az igazi sajtok a kérges sajtok... amik évekig érlelődnek.....
vannak...
viszont már ilyen nyerssajt is ízletes tud lenni... pl füzernövényekkel pl snidling rozmaring... de akár diót is tehetsz bele....
van egy olcsóbb változata is, mert nem kell a drága oltóenzim, ha beéred az ilyen nyers sajttal, elég citromlével kicsapatni a kazeint... keresek majd neked receptet... egy ismerősöm, aki szakács csinált ilyet és ez jó módszer... de amúltkor láttam egy sajtkészítésről szóló műsort ott is mondták, hogy akár citromlevet is használhatnának...... bár ez 25000 liter tejnél már gázosabb lenne.... úgy két liter házi tejhez, kb egy nagy citrom leve kell!!
egyébként az oltóenzim az szopós borjak gyomorváladéka...... nem ijesztegetsképpen csak ezért olyan rohadt drága... :)
Szia!
Nem tudom, milyen sajtra gondolsz. Én tavaly csináltam sokat, igaz, kecsketejből. Lehet kapni oltóanyagot hozzá, így elvileg nagyon könnyű. A tejet fel kell melegíteni kb. 60-65 celsius fokra, aztán az oltóanyagból bele kell tenni a megfelelő mennyiséget. Körülbelül másfél-két óra múlva lesz a tejből alvadék. Azt fel kell darabolni, újra ki kell melegíteni és leszűrni, sajtolni (kinyomni belőle a savót). Közben lehet ízesíteni is, én csináltam borsosat, oregánósat, snidlingeset. 12-24 óráig, a nagyságától függ, sós vízben kell áztatni.
Te mire gondoltál különben konkrétan?
Valaki szokott otthon sajtot csinálni ?
Én most készülök először, és hálásan fogadnám az ötletelet és tapasztalatokat! Az egyszerűség kedvéért tehéntejből készülök megalkotni a "nagy művet"!
Köszi a hozzászólásokat!!!!!!!!!
További ajánlott fórumok:
- Ki miket szokott csinálni az ágyban?
- Ti hogy és mivel festitek/szőkítitek otthon a hajatokat? Lehet aranyszőkéből hamvas szőkét csinálni?
- Tud valaki pár jó tippet körömerősítésre, ami hatásos és otthon meg tudom csinálni?
- Tudja valaki, hogy hogyan tudok otthon bonsait csinálni?
- Van itt olyan, aki otthon tölti a szilvesztert?MIt fogtok csinálni?
- Szokott valaki pulykahúsból Brassóit csinálni? Mivel tegyem finommá?