Hogy kell helyesen elválasztani, illetve szótagolni a következő szavakat? (tudásbázis)
hogy kell azt szótagolni, hogy FAXOT??
Nagyon szépen köszönöm aki segít!!!!!!!
Tanító néni vagyok. Emelint hibátlanul írta.
Fő szabályok:
1. ha mgh (magánhangzó) után msh (mássalhangzó)áll, a msh átkerül az új szótag elejére Pl: do-boz, Ger-ge-lyék
2. ha 2 mgh áll egymás mellett, egyik a régi szótag végére, a másik az új szótag elejére kerül Pl: te-a, di-ós
3. ha két msh áll egymás mellett egyik a régi szótag végére, a másik az új szótag elejére kerül Pl: dör-zsöl, kif-li, köny-vért
4. ha hosszú msh van a szóban, az egyik msh a régi szótag végére, a másik az új szótag elejére kerül Pl: hosz-szú, Ger-gely-lyel, szel-lő
6. ha 3 msh áll egymás mellett 2 marad a régi szótag végén, egy az új szótag elejére kerül Pl: könyv-ről
5. a mgh önmagában is alkothat szótagot Pl: Be-á-val
Így tanítottam a 2. osztályban egy éve. Most itthon vagyok a 3 hónapos kisfiammal. Remélem nem kopott meg a tudásom ennyi idő alatt. :DD
Most azt kellene megfogalmaznod, mi a különös? A reklámokból és cégnevekből dőlnek a magyartalan példák. Tudatosaítani kell a szabályokat és el fogunkk igazodni mindnyájan!
Pl. A friss után képezzük a főnevet: friss+ ség. azaz: frisseség, hiszen másként nem tudjuk kimondani. De akkor mi a csudát keres még egy s a sorban? NEM "frissesség"! Hiszen olyan szavunk nincs, hogy "frisses" - mert csak akkor lehetne belőle ezt csinálni. Maradjon szép magyar szavunk: FRISSESÉG! (vesd össze: üde+ség, nyer+e+ség)
Jól feladták a leckét az ötödikes lányoméknak.
Eddig úgy éreztem, hogy nem volt különösebben gondom a helyesírással, de ezek után...
Az a kérdés, milyen szabály szerint kezdenénk új szótagot? A rag, jel és képző nem ok arra, hogy újként válasszuk el. A Gergelyék pl. (tulajdonnév) nem összetett szó, tehát az elválasztási szabályok alapján: Ger-ge-lyék. (Gergely /-szótő/, é/-kötőhangzó/, -k /többes szám jele) mint jel, nem képez kivételt. Anno tanítónak készültem magyar kiegészítő szakkal, úgyhogy talán támaszként szolgálhat.
Visszatérve a példára: a "gergelyék" úgy is értelmezhető, mint egy találmány, amit Gergely talált fel: egy ék, ami közdarabként szolgál. Ebben az esetben összetett szóval állunk szemben, és így kell elválasztani: Gergely-ék. De ez elenyésző előfordulás lehet szerintem (én még nem találkoztam ezzel, ellentétben a Geiger-Müller számlálóval).
igazatok volt: "A toldalékos alakok elválasztásakor is így kell eljárni: apá-mé, ki-sebb, maga-san, padon,
né-gyet; Kecskemé-ten, Mikló-sék, leni-nizmus, tiha-nyi; stb."
le-á-nya-ink-ról, könyv-ért, lá-za-dó, Ger-gely-ék, asz-szo-nyok-kal, And-rás-ék..
Szerintem a könyvért mindenkinél rosszul volt. Aki jól írta, az is kijavította rosszra. :-(!
szerintem:
köny-vért,
Ger-ge-lyék
Alapszabály: az új szótag egy mássalhangzóval kezdődik. Másként: az utolsó vagy egyetlen) mássalnangzó új szótagot kezd. Kivétel, az összetett szó, az idegen szó (ha még megtartotta az eredetét), a tulajdonnév. Ha két magánhanzó kerül egymás mell, a második őj szótagot kezd: te-át, mi-énk.
De alapból: ahogy "emelint" írta, tökéletes.
Ld. helyesírási szótár.
le-á-nya-ink-ról
könyv-ért
lá-za-dó
ger-gely-ék
asz-szo-nyok-kal
and-rá-sék-nak
További ajánlott fórumok:
- Újabb szólánc-Az adott szó első két betűje legyen a következő szó utolsó két betűje.
- SZÓjáték! Az előző szó végből elveszünk tetszőleges számú betűt, és azzal kezdjük a következő szót!
- Írjunk közösen 4 soros verset! A következő 1 sorral bővítse! Az 5. látogató indítson újat!
- Akassz le néhány betűt az elejéről és told a következő végére :D
- Városok - A város utolsó betűjével kezdd a következőt
- ÚJ: Írj 4 soros verset bármiről - jelöld ki a következő témáját!