Hogy főzzem a tejberízst, hogy maradjon leve? (tudásbázis)
Sziasztok ismét!
Jelentem, ötszörös mennyiségű tejjel végre olyan volt az állaga, amilyet szeretünk. :) Nagyon finom lett! :P
Úgy nem tudom:(
A múltkor 1 liter tejbe 10 evőkanál rizst tettem.Így alig volt leve.Szerintem tegyél csak 8-at bele.
Köszönöm szépen mindannyiótoknak a válaszokat és az ötleteket!
Első körben kipróbálom majd az ötszörös mennyiségű tejet, mert azt nem kell figyelgetni, csak néha megkeverni. :)
Aztán majd jöhet a többi, de inkább a tisztán tejben főzöttek lesznek a favoritok...
Még egyszer köszönöm mindenkinek!!!
Csak lehűtött forralt tejet tudok beletenni, mert házitejet iszunk. :)
De legközelebb asszem kipróbálom ezt is... :)
Pontosan, igazad van, vízzel főzve a tejberizs nem is tejberizs. Annak szinte ehetetlen íze van azok számára, akik szeretik az igazi tejben főtt tejberizst. De ha csak egy kicsi vizet teszel hozzá, 1dl-t, plusz pár szem cseresznye befőttet, akkor nem fogod érezni, hogy vizezve van, így csinálják a menzákon is.
Mondom, annyit kell tenned, hogy amikor már sűrűsödik, de még a rizs nincs kész, akkor öntessz hozzá még tejet. Nem kell forraltnak lennie, hideget önts bele nyugodtan, 1-2 pillanat alatt úgyis felforr benne. Én mindig így csinálom. A párom imádja, mondja is mindig, hogy olyan finomat csinálok, mint a dédije csinált annak idején. Az anyja vízben főzte ki előre, azt nem szereti, csak az enyémet.
Én úgy csinálom, hogy inkább mindig öntök hozzá egy kis tejet, nem az elején adok hozzá túl sokat, mert az úgy nagy hőveszteség, túl sokat kell fölmelegíteni egyszerre. Így ahogy fő és már sűrűvé válik, elkezd "puszogni", akkor felöntöm valamennyi tejjel. Nem szeretem, ha túl híg, így inkább többször öntöm fel kisebb adag tejjel.
Lehet vizet is adni hozzá egy keveset az elején, de akkor pár szem cseresznye befőttet is kell bele tenni, mert anélkül vízízű lesz, a befőtt végett viszont olyan lesz, mintha csak tejjel készült volna.
Van olyan is, aki kifőzi a rizst félig vízben, ezt nem ajánlom, mert akkor nem lesz a végére jó íze a tejberizsnek. A lényeg az, hogy tejben kell főnie.
Sziasztok!
A kérdés adott. Ízre eltalálom, a rízs is megpuhul, de felszívja az összes tejet... Pedig most úgy főztem, hogy négyszeres (!) mennyiségű tejet adtam hozzá... Még van egy nagyon kevés leve, de szerintem csak azért, mert még elég meleg. Mire ehetőre hül, már nem lesz neki... :(
További ajánlott fórumok:
- Segítségeteket szeretném kérni!!!Hogy a fenébe kell úgy bevásárolni, hogy hónap végén is maradjon? 4 fős család, két kisgyerekkel!
- Hogyan kell finom tejberizst készíteni?
- Tegnapi tejberizst hogyan lehet feljavítani?
- Hogy tudom úgy beállítani a freemailt, hogy maradjon egy példány a beérkezett levelekből és továbbítson is egyet a másik e-mail címemre?
- Hogy készül az a fajta tejberizs amit a '80-as években az iskolákban adtak ebédre?
- A Dukan diéta 1. szakaszába ebédre egy maréknyi tejberizs belefér?