Hogy főzitek a sonkát? (tudásbázis)
Viszont idén sótlan lett a sonkám brrr. pedig nem áztattam ki , de lehet , h kevesebb sót raktak bele , nem tudom , de volt mikor kiáztattam , mégis eléggé sós maradt , amikor meg túl sós , azt szoktuk mondani, h mindenki , aki elment mellette , beleb....tt egy marékkal , attól sós ! Nem igazán van úgy , mint régen , h legközelebb is azt a minőséget kapom .
A széna érdekes , még sose hallottam , de legközelebb / ha lesz szénám / kipróbálom , rengeteg klassz dolgot lehet tanulni itt a neten , / még vén fejjel is ./
Lányok , én a 3-ik vagyok , kettőtök között , csak félig hagyom a lébe kihűlni , aztán alufóliába csomagolom , abba hűl ki teljesen . Spájzolok a somkaléből , az még jó lesz korhelyleveshez , v olyasmihez amihez kis füstölt íz kell , a maradék lébe megfőzöm a tojásokat abba marad egy pici zsír a sonkából , de tényleg csak pici , nem parasztsonkát veszek , hanem füstölt tarját , de ahány ház ....
Nem tudom te milyen sonkat veszel,de az igazi sonkaban nem sok zsir van:)
Ha fozom en is mindig a fozovizeben hagyom kihulni,kulonben kiszarad..NEM szivja be a 'zsiros vizet'..
Ha kiveszed a fozolebol,akkor viszont rendesen kiszarad,szinte ehetetlen lesz.
Az igazi nagy szakacsok is a fozoleveben hagyjak kihulni a sonkat,pont azert hogy ne szaradjon ki,hiszen szintiszta hus..
Én nagyon régen nem főztem igazi hagyományos sonkát, mert sajnos nem lehet kapni. De a boltban a legjobbat veszem meg. Ez így viszont akkor sem kell áztatni. Én csak sima vízben megfőzöm, nem mérem az időt, 2-3 órán át, amikor a nagy villa már simán belemegy.... és én NEM HAGYOM a vízében kihűlni, mert a víz amiben megfőzöd rendesen zsíros lesz, ha abban a zsíros lében marad benne.......jujjjj.... javaslom próbáljátok ki nélküle, ugyanolyan puha omlós, de nem tocsog benne a zsíros lé.
A szénától különleges(en) finom íze lesz:)
semmi baj...a hely jo es en arra szrttem volna valszni h ha jo sonkat akarsz kotyvaszni...na akkor mi az elso lepes:-P...hehe de ez senkit sem erdekel ami nem is gonddd prsze nekem...
elnézésed kérem de amit irtál annak semmi köze a sonka fözéséhez véletlenül nem cserélted össze a témákat
honnan akarod tunni mmint idoben?
7-hoval azelottrol is eltom mondani csak szolj mikor kezdhetem rendben?:-P
elolvastam a páromnak és holnap így készítem el, máz ázik :)
köszi az ötletet! :)
Nahat,mik vannak... Ez is jol hangzik!
En sutom:)Beaztatom a sonkat vizbe egy ejszakara,aztan megszurkalom szegfuszeggel,megszorom borssal,sutesallo zacsoba teszem,fokhagymaval,hagymaval es egy almaval..kb 2 ora hosszaig sutom (attol fugg mekkora)..A zacskoban hagyom kihulni,aztan mezes fuszeres mazzal vonom be.,Isteni finom.
Ez igazi hazisonka,ugyhogy kifejezetten javasoltak az aztatast:)
az igazi hagyományos sonka elég sós, egyszer nem áztattam, úgy főztem, hát, megbántam.
Én kuktafazékban főzöm és a saját levében hagyom kihűlni. Akkorlesz finom omlós.:)
Nem kell áztatni,felesleges,1 kilót 1 óráig főzöl,kihűl benne és kiveszed,ennyi.
én szoktam cserélgetni, mert telítődik sóval és akkor már nem ázik ki több a húsból és túl sós maradhat
En most fogok eloszor fozni,ugyhogy engem is erdekelne:)
Mar azik a sonka. Az aztatolevet azt nem kell cserelgetni?
hagyma bors babérlevél, a legvégén a tojásokat is megfőzöm.
Babérlevél,szemes bors,mézet teszek bele,az idő a lényeg,és abban a vízben kihűlni hagyni.
A szénától gondolom az íze lesz kicsit jobb,nem?
Én fokhagymát is szoktam tenni a vizébe.A többi ugyanúgy mint az előttem írók.Ja,a szénát én sem szoktam :)
Előtte nap beáztatom,úgy 12 órát,majd leöntöm a vizet és felteszem tiszta vízben főni.
Még nem is hallottam eddig , csak 1 fej hagymáról + egészbors néhány szem a főzésnél . Miért raknak bele szénát ?! / nem kekeckedni akarok , tényleg érdekelne ! érdekes ! /
Én ugyanígy főzöm, csak éppen a szénát kihagyom. :) Fontos, hogy a főzőlében tartva kell hagyni kihűlni mert akkor nem szárad ki később sem. :)
Én mindig beáztatom előtte, vagy 5-6 órára, vagy akár egy éjszakára is.:) (kiázik belőle az a sok felesleges só)
Aztán leöntöm róla a vizet, új vízben felteszem főlni.. ebbe teszek egy köteg szénát (igen, szénát), kevés borsot (egészet), babérlevelet.
Ha megfőtt, hagyom a főzőlében kihűlni.
Hát ennyi:)
További ajánlott fórumok: