Ti hogyan főzitek a kocsonyát? (tudásbázis)
lassan 3-4 óráig sok-sok fokhagymával borssal.
Mi tavaly bográcsban főztük.Isteni lett!!!!!!!!!!!
Az igazán jó kocsonya a házi perzselésű füstölt körömböl és fülböl készül.Sok fokhagyma, semmi zöldség. Nekem a zöldségtöl nem kocsonya a kocsonya, mert a húslevesre emlékeztet ami szintén finom de az nem kocsonya. Annyira főzöd, hogy a nagyja csont kiforduljon belőle. Mikor kiszedted egy kis paprikás zsírral picit szinesíted a tetejét. Így guszta és finom.
Aki csak koppasztott körömböl készült kocsonyát evett még, nem is tudja milyen az igazi.
Mi répát, zöldséget, hagymát is teszünk mindig bele. De hallottam olyat is aki egy kisebb füstölt csülköt vagy sonkát tesz hozzá, biztos fincsi lehet.
... és végül, az sem mindegy, hogyan tálalod !
(látványkép az adatlapomon )
sertésköröm, bőrös hús kell hozzá. Én teszek bele sok fokhagymát, szemes borsot, l petrezselymet belerakom a kuktába, és ha sipol, takaréklángra veszem és egy fél áráig főzöm. Kiczedem a húsokat, tányérra rakok belőlük. A levét megvárom mig leülepszik, merőkanállal leszedem a zsirját, majd még papirtörlőt teritek a tetejére - amit gyorsan kiveszek, az ugyanis magába szivja a még megmaradt zsirt, ezt kétszer megismétlem, majd rámerem a levet a húsra, és már tehetem is a speizba, - nyáron a hütőbe,ha kihült, hogy megdermedjen. Ha véletlen nem dermed meg, mert túl sok vizet tettél hozzá, étkezési zselatint kell a léhez adni, - leirás alapján - és akkor jó lesz.
Köszi a jótanácsokat!Persze mindenkinek!
A zselatin a sok bőrből fől ki.Én nem szoktam zöldséget ,s babérlevelet sem tenni bele.Viszont teszek bele száraz egész fűszerpaprikát és vöröshagymát is..A húst is vegyesen szoktam,füstöltet és friss csülköt is, nem keveset...Az igazi jó íz a hústól lesz.A legfontossabb,hogy sokáig nagyon lassú tűzön főljön.Akkor lesz szép tiszta,és akkor fől ki a zselatin is.
Pontosan úgy, ahogy előttem leírták. Zselatint soha sem tettem bele. Sózással is óvatosnak kell lenni, főleg ha füstölt hús is vann benne. Nem kell túl hosszú lére ereszteni, hogy biztosan és jól megdermedjen.
Sikeres főzőcskézést és finom kocsonyát kivánok.
Ha van benne elég fej,fül,farok és bőr,valamint legalább egy fej fokhagyma akkor nem kell bele. Amikor a csont már kifordul belőle tedd fölé a tenyered és ha összeragadnak az ujjaid akkor biztosan megalszik a kocsonyád:-),de lehet kis tányéron is kipróbálni.
pár darab sertésláb hosszában kettévágva, farok, bőr, fül, ezekből jó sok, kis darab füstölt hús. sok fokhagyma, 1 gyökér, 1 répa, só, egész bors, pár babérlevél. a husokat felönteni hideg vízzel,hogy jól ellepje, ha felforrt lehabozni, és beletenni a fűszereket meg a zöldségeket. legkisebb lángon kell főzni, éppen csak gyöngyözzön, addig, amíg a csont ki nem fordul a lábakból. /5-6 óra/. a levet szűrőn keresztül tányérokba szedni, a húst kicsontozni, és ízlésesen eligazgatni benne. én a húst mindig szűrőkanállal kiszedem egy tálcára, és ott tud hűlni egy kicsit, meg lehet csontozgatni. zsírtalanítani én nem szoktam külön, mert amikor megdermed, le lehet róla kanállal keparni a zsírt.
Milyen hozzávalók és mennyi az arány?
Még eddig nem főztem.Hogyan kell?
lassan !
- mire vonatkozik a kérdés ?
Ti hogyan főzitek a kocsonyát?
További ajánlott fórumok: