Összeférhet a hit és az ezoterikus dolgok iránti érdeklődés? (beszélgetés)
Nem is írtam, hogy van.
Fokhagymának címeztem a választ, ő kérdezte, és értette miről írok.
Hozzáteszem, a Koránban, és a Tórában is hasonlóak a tanítások.
„Ne kövessétek a sátán lépéseit, mert ő nyilvánvaló ellensége nektek!” (Korán 2:168)
És bizony voltak emberek, akik dzsinnekhez folyamodtak, de azok csak növelték őket vétekben.” (Korán 72:6)
„A mágia csupán kísértés, és ne legyetek hitetlenek általa!” (Korán 2:102)
A Tóra is egyértelműen tiltja a varázslást, jövendőmondást és a szellemekkel való kapcsolatfelvételt:
"Ne találtassék közöttetek olyan, aki fiát vagy leányát tűzön átviteti, se varázslást űző, se időjós, se jegymagyarázó, se boszorkány, se bűbájos, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozó." (5Mózes 18:10-11)
„Mert utálatos az Örökkévaló előtt mindaz, aki ezeket cselekszi.” (5Mózes 18:12)
A Biblia egyértelműen elutasítja az ezoterikus és okkult gyakorlatokat, függetlenül attól, hogy azok ártó szándékúak-e vagy sem.
Mózes 18:10-12
„Ne akadjon köztetek olyan, aki a fiát vagy a lányát áldozatul elégeti, aki jóslással vagy varázslással foglalkozik, jelmagyarázó, igéző vagy halottidéző! Mert utálatos az Úr előtt mindaz, aki ilyet cselekszik.”
Ézsaiás 8:19
„Ha ezt mondják nektek: Forduljatok a halottidézőkhöz és a jövendőmondókhoz, akik suttognak és mormognak! – hát nem Istenéhez kell fordulnia a népnek?”
Galata 5:19-21
Itt a bűnök felsorolásában szerepel a „varázslás” is, amely kizárja az Isten országából azokat, akik ezt gyakorolják.
A keresztény hit szerint a spirituális útmutatás és a természetfeletti dolgok megértése Istenen keresztül történik, nem pedig más forrásokból.
Ki szerint vagy álhívő? Magad tartod annak? Vagy mások mondták rád?
Szerintem mindenki úgy és olyan mértékben higgyen bármiben is, amennyire és ahogy szeretne. Ehhez sem az egyháznak sem másnak semmi köze nincs, amíg ezzel senki másnak nem árt.