Ház csere-bere ügyvéd előtt, de nem adás-vételivel, hogyan kivitelezhető? (tudásbázis)
Ajándékozás címen lehet tulajdonrészt,vagy ingatlant átruházni.
Ebben az esetben nem kell illetéket fizetni.
De ez csak úgy kivitelezhető,ha már egyik ingatlanon sincs kölcsön. A banknak ezt igazolnia kell a földhivatal felé és csak utána állítja ki a tulajdoni lapokat.
ha albérlet, akkor meg költözztek át és kész...
sztem ilyet max. hitelátvállalással lehetne, de ha tartozás van, én tuti nem mennék. Hiába a sógornődé, a ház van terhelve, ergo azt veszik el, ha nem fizet.
Mármint hivatalosan. Mert az ingatlanos terhelve vannak, és sem a hitelt sem pedig az ingatlant nem lehet így ezen módon átvenni amásiktól.
Nem is értem hogyan gondoljátok.
Plusz elég durva hogy 700 ezres hiteltartozásuk van és képesek lennétek beleköltözni igy.
Lakunk most egy családi házban. Sógornőmék 2 házzal arrébb, egy nagyobban. Ők eladnák, de nincs vevő rég óta, nekik elég lenne egy kisebb. Nekünk jó lenne egy nagyobb, de ezt mi sem tudjuk eladni és nem is igen kapnánk annyi hitelt, hogy az övékét megvegyük.
A miénken van hitel még kb. 6 évig, kb. 40 ezer. (jelenleg elmaradásunk van k. 50.000)
Az övékén 15 évig 120 ezer. (jelenleg elmaradásuk van kb. 700.000)
Tervünk:
Ügyvéd előtt írni egy papírt, hogy x dátumtól fogva cserélünk, átköltözünk és onnantól mi fizetnénk a 120ezret ők a 40ezret. Plusz nyilván óraállásokat egyeztetve onnantól a rezsit.
Nyilván az aktuális elmaradásokat jó lenne előtte kitisztázni, de ha nem sikerül, valahogy azt is bele lehet foglalni, nem?
Szerintetek ennyi ügyvéd előtt elég?