Hány vegyértékelektronja van a nátriumionnak? (tudásbázis)
Bocsi... sokszor félreérthető már az is, amit leírok.
Nem az elemi nátrium előállításának a receptjét írtam le,hanem csak bizonyos következményekre szerettem volna felhívni a figyelmet...DDD
..és egen...Üdv:V.M
"De mi elő tudjuk állítani az elemet is: a vízbe dobott Na, a heves hidrogéngáz reakciója miatt meggyullad, a víz pedig maróvá válik....."
Így nem tudsz elemi nátriumot előállítani. Így elemi nátriumból és vízből nátrium-hidroxid-oldatot tudsz készíteni:
Na (s) + H2O (l) -> NaOH (aq) + H2 (g)
A természetben nincs elemi állapotban nátrium, csakis vegyületekben fordul elő.
De mi elő tudjuk állítani az elemet is: a vízbe dobott Na, a heves hidrogéngáz reakciója miatt meggyullad, a víz pedig maróvá válik.....
Ohh... Pardon! LOL
Megnyugtató, hogy mégsem vagyok skizo. :)
Írányítójátékos?... :'DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Nos, szokásom beleszólni a nyílt fórumokba, ha van hozzáfűznivalóm, és ha érdekes a téma, akkor még ott is ragadok néhány napra, hétre. :)
Ó már értem!Hogy lettél ebben a topikban irányítójátékos,ha nem is a tied?
Akkor félek sosem tudom már meg,hogy honnan van...
Miért a morci?:DTitok!:P
"Még mindig ionról van szó. :)))"
Ez egy egyszerű kijelentés volt, amely ráadásul helytálló... Hmm... Talán mégis itt van a kulcs?
Oupsz... Úgy érzem, most valakit megbántottam valamivel... O.O
Lehet, skizofrén vagyok, és van egy rossz énem, de jelenleg nem emlékszek sem tesztkérdésre, sem szivatásra. Az majd a kémia érettségin lesz pár hét múlva. Addig meg... Passz... :)
Idézd be, hogy mivel zaklattam fel a lelki békédet, rendben?
Segítek:
1.tesztkérdés?
2.Olvastad valahol?
3.Szivattak vele?
(és:nem vagyok az aranyod!)
1. Ionról van szó (amint azt előttem már leírták).
2. Honnan van ez az írás? Az energiaminimum elve téves!
Energiaminimum elve: az elektronok arra "törekszenek", hogy a lehető legalacsonyabb energiaszintű, még betöltetlen helyet foglalják el az atomban/ionban.
Nem teljesen rémlik...
Mit is mondtál pontosan:Honnan van a kérdés?
...
Egy vegyértékelektronja van.
A vegyértékelektron a le nem zárt vegyértékhéjon lévő elektron.
a nátriumnak 11 elektronja van
Az energiaminimum elve alapján az elemek törekednek arra, hogy a elektronhéjakon az elektronok párosával helyezkedjenek el
a nátrium elektronhéján a következőképpen helyezkednek el az elektronok
K héj:2
L héj: 8
M héj:1
Mivel a K és az L telített, azaz lezárt, ezért a nátrium csak egy elektronnal, azaz a vegyértékelektonjával tud reakcióba lépni. Az egy vegyértékelektronja miatt van az első csoportba
Wikipedia:
"A periódusos rendszer főcsoportjainak elemei maximum 8 elektronnal rendelkezhetnek a vegyértékhéjon, (...) A 8 elektront tartalmazó vegyértékhéj (elektron oktett, vagy nemesgáz szerkezet) rendkívül stabil állapotot eredményez, az ilyen atomok (a nemesgázok) nagyon nehezen lépnek reakcióba."
További ajánlott fórumok:
- Ha jár vissza adóvisszatérítés, hány nap után utalja vissza azt a NAV?
- Hány kiló vagy most és hány centi magas?
- Nálatok hány fok van a lakásban?
- Jelenleg most hány fok van nálad a szobádban?
- Tudtad, hogy minden hányás tartalmaz répát és nokedlit?
- Epeműtét után van valakinek panasza: Hasmenés? Hányás? Görcs? Ha igen mivel előzitek meg?