Hány éves kortól adjon egy szülő zsebpénzt, mennyit és milyen időközönként? (tudásbázis kérdés)
Bar nekem meg kicsi a láonyom, a környezetemből vett példak alapjan a kovetkezoket szürtem le:
Tul sokat nem jo adni, mert nem ertekeli (úgyis van erre is arra is, elkolti hulyesegekre mert sok van) de tul keveset sem, mert azzal nem ösztonzod sporolasra (olyan keves hogy ket csokira ugyis elmegy, 2 ev mire ósszegyujt barmire...)
Hazimunkart es egyeb segitsegert sosem adnek penzt a gyereknek, csaladon belul nincs "ára" annak hogx segitunk a masiknak, azt szeretetbol tesszuk.
a jó jegyekert sem adnek penzt, a motivacio fontos, de inkabb elmennyel , programmal jutalmaznam.
A zsebpenz osszeget azalapjan lőném be, hogy felmérem mik a gyerek igenyeit, mire vagyik, illetve mik azok a dolgok amikre "elcsabul". Sokminden függ attól hogy miylen tipus a gyerek.
Felállítanám a rendszert. Tsiztaznam vele, kozosen atbeszelve, hogy mik azok a dokgok amikre kulon kap penzt, es mi az amire a zsebpenzebol kell felretennie. Igy nem eri meglepetes. Kategoriakra bontanam, szorakozas, ruha, "nasi", jatek, stb. Nyilvan eletkortol is fugg hogy eppen mi a fontos. Egy 8evest inkabb a jatekra valo gyujtessel lehet osztonozni, mig egy kamasznak a markas ruha v a szorakozas fontosabb.
Es fontosnak tartom a kovetkezetesseget, ha egyszer megbeszelunk vmit, hogy pl a szorakozasat ő finanszirozza, vagy jatekot v akarmit, es kifogy a penzbol, akkor hiaba jon, nem veszem meg neki. Persze ez csak ugy mukodik ha megfeleloen aranylik egymashoz az adott zsebpenz osszege es a vagyott dolog...
Ez az elmelet. Aztan meglassuk a gyakorlatot ;)
tavaly havi 5000ret kaptam(14évesen)(szülőktől. nagyimtól még havi 2ezret) most meg havi 1-2ezret kapok csak :( (plusz nagyimtól havi 2ezer) az össz havi 7000azért nagyon tetszett...de ez meg kevés :( főleg ha anyáék csak egy ezrest adnak...
ezért "sikkasztunk" kajapénzből suliban..(befizetjük,anyának bemutatjuk a számlát,másnap lemondjuk és van pénz!D)
amíg nem dolgoztam, addig kaptam, ha kellett vmire és éppen volt Anyunak pénze, pl. mozira, tékára, fagyira, buszjegyre.
13 évesen dolgozni kezdtem suli mellett, és mivel élveztem a "szabadságot" avagy h nem Anyu kedvén és anyagi helyzetén múlnak a programjaim vagy az új cipőm, nem is hagytam abba soha a suli melletti munkát.
4 éves kortól? az nagyon korai szerintem...
ha a 6 éves lányod meg elfelejti, akkor szerintem addig hanyagold még...
A minap olvastam a neten, hogy mikortól ajánlatos a gyerekeknek zsebpénzt adni.
Nem hiszitek el, de már 4 éves kortól már ajánlják! Heti egy alkalommal, természetesen nem nagy összeget. A cikk szerint a gyerekre kell bízni, hogy mit csinál a pénzzel. Ha elkölti hülyeségre, akkor elkölti....
Mindenki maga dönti el. Én a majdnem 6 éves lányomnak most kezdtem el zsebpénzt adni, de még nem kezd vele semmit. El is szokta felejteni, hogy neki van pénze! Lehet, hogy nem is kellene neki adni??
nekem két nagyobb gyerkőcöm van és egy törpilla 18 hónapos
A 16 éves fiamnak és a 12 éves lányomnak nem mindíg de szoktam adni zsebpénzt de a lányom még nem igazán értékeli édességeket vesz magának és hamar kifolyik a kezéből.A fiam inkább gyűjtögetős amúgy én egy hétre 1000ft amit adtam.De ezt sem egyszerre hanem anya kell egy százas és akkor adom,Valamennyire megnyuktat ha kis összeg is de van náluk.
Mivel a két nagyobb,iskolás gyermekem (3.és 8.osztályos)ötszöri étkezésben részesülnek a suliban,nem lenne valójában szükségük zsebpénzre.
Mégis kisebb-nagyobb összeget szoktam nekik adni,hogy az automatából tudjanak maguknak venni valamit,ha esetleg akarnak.A fiam nagyon spórolós,gyűjtögeti a pénzét,nem "szórja el",a lányom viszont könnyelműbb ilyen téren,neki ritkán marad a pénzéből.Mindig elmondja,hogy mire költötte,mit vett a pénzből.
A húgom kislányát ötödikes korában lefogta két tizenéves a játszótéren, a harmadik pedigkizsebelte.Még szerencse,hogy nem volt nála a telefonja,illetve nem volt nála túl sok pénz,és hogy nem bántották.Mindez fényes nappal történt.
Ezért nagy összegeket nem is szoktak magukkal hordani a gyerekeim.
Az elején csak kiflire, piritósra... egy kis apróságra, amit az iskolába megvehettek, később a lányom 12, a fiam 8 éves volt amikor "okosabbak" tanácsát megfogadtam, s állandó zsebpénzt kaptak. Ebből gazdálkodtak. Nálunk a zsebpénzes módszer nagyon bevált. Igaz én mindig számonkértem, hogy nagyjából mire költötték, és mind a két gyerekem megtanult a pénzel bánni, elég kis spórolósak lettek, mindig van egy cél előttük, "na most erre gyüjtök, most amarra".
A fiam egyetemre jár, s még mindig a heti ennivalóra, vonat, bérlet...fix összegen felül megkapja a havi zsebpénzét, amiből ő gazdálkodik. Ő pl. az ösztöndíjját soha nem költi el, pedig tényleg nem kap sok zsebpénzt, gyüjti , na ne is mondjam mire motorra:(((
A lányom már dolgozik, és a fizetéséből nagyon szépen gazdálkodik. Olyan dolgokat tud megvenni magának, amit a sokkal idősebb kolleganője csak részletre tudott venni.
Egyszóval én azt javaslom minden szülőnek, hogy heti vagy havi szinten mindenképpen adjon a gyerekének valamennyi pénzt, és finoman kérje számon, hogy mire költi a gyerek.
További ajánlott fórumok:
- Köteles vagyok e zsebpénzt adni a kamasz gyerekemnek?
- Milyen időközönként mostok?
- Ki mennyi időközönkét mos hajat? (főleg akiknek gyorsan zsírosodik)
- 10 éves gyerekkel hogy beszéljem meg, ne felesleges játékra költse a zsebpénzt? Egyáltalán mire gyűjtse?
- Mennyi időközönként ajánlatos hajat festetni?
- Mennyi zsebpénzt adnál egy 15 éves gyereknek/fiunak/ havonta?