Főoldal » Receptek » Saláták, öntetek receptjei » Hamis majonéz recept

Hamis majonéz recept

A Hamis majonéz hozzávalói:
2 dl tej
2 ek. finomliszt
1 dl finom olaj
fél citrom leve (vagy kb. 2-3 ek. 100%-os citromlé)
2 nyers tojássárgája
mokkáskanál só
1-2 csapott ek. porcukor
1 teáskanál mustár
10 dkg 20%-os tejföl


A Hamis majonéz elkészítési módja:
A tejben keverjük el csomómentesen a lisztet, főzzünk belőle nagyon sűrű krémet, majd teljesen hűtsük ki. A turmixba tegyük be az olajat, citromlevet, tojások sárgáit, a kihűlt lisztpépet, cukrot, sót, tejfült és mustárt, ebben a sorrendben. Indítsuk be a gépet, és turmixoljuk 2-3 percig, időnként ha szükséges, a gép oldaláról keverjük bele a masszába az ottragadt anyagokat. Üvegbe, vagy fedeles műanyag dobozba öntve hűtsük be néhány órára, vagy éjszakára, reggelre sűrű, finom majonézünk lesz (tovább ízesíthető). A fenti mennyiségből kb. 450 g hamis majonéz lesz. Kicsit más, mint a hagyományos majonéz, de előnye, hogy soha nem csapódik ki a tojássárgája és az olaj, nem kell hozzá türelem, vagy hogy az alapanyagok azonos hőmérsékletűek legyenek. Kalóriatartalma kb. fele a bolti normál majonéznek, a valódi majonéznél pedig még kevesebb.

Ha sűrűbb majonézre van szükség (szendvicsek felspriccelése), a tejfölt hagyjuk ki, ilyenkor viszont nagy teljesítményű turmixra van szükség, mert a lisztpép nagyon sűrű.

Tartármártáshoz adjunk a keverékhez kis fehérbort, sót, mustárt, borsot, tejfölt, vagy tejszínt.

Ha gyerek vagy kismama eszik belőle, akkor a tojások sárgáit keverjük bele egyenként a még forró lisztpépbe, és a tűzre visszatéve főzzük együtt egy percig, így kihűtve adagolható a citromos olajhoz.


Kategória: Saláták, öntetek receptjei


A hamis majonéz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook