Hagyatékkal kapcsolatban kérek segítséget (beszélgetés)
Végülis ketten örököltetek, így a hagyatékot felezik, ha nincs végrendelet.
Abban sikerült megegyeznetek, hogy milyen értéken kerüljön be a ház a hagyatékba?
Az eladást, az eladási értéket ez mennyiben befolyásolja?
Ha gyorsan akarjátok eladni, akkor annyiért fogjátok odaadni, amennyiért viszik.
Kedves hozzászólók!
A vége az lett a hagyatékinak, hogy mondta a közjegyző, egyezzünk meg, mert akár több évig elhúzódhat a per.A ház értéke pedig romolhat.Igaz én eddig is figyeltem hogy télen legyen fűtés, nehogy elfagyjanak a csövek..stb.
A 3. tárgyalásra már úgy mentem, hogy megegyeztünk, belementem a hagyaték felezésébe.
Sajnos valóban nem láttam más kiutat, mint az egyezség.Azóta is utálom magamat, és nagyon bánt a dolog, hogy így alakult.
Ja, és ezek után "kezes" bárányok lettek a nővérem és a férje.Ha lezajlik minden, el tudjuk adni a házat, utána megint nem lesz nővérem, mert megszüntetek vele minden kapcsolatot.
...és a temetőbe nem jár a saját szüleink sírjához,gondolom az anyukám miatt, hogy így döntött és megírta a végrendeletét.
Jeleztem már én is erdeklôdô szándékot, pedig a tulajdonos még el sem volt temetve.
Anyukamat bevitte a mentô sürgôsséggel a kórházba.
Négyen!! jelezték az érdeklôdesüket napokon belül.
Ennek is megvan a maga pszichológiája.
Nem mindig érdemes várni.
Az sem mindegy, hogy ha sokat kérnek érte és nem lesz rá akármeddig vevô, a lakatlan ház fenntartása, állagmegóvása igen sokba kerülhet.
1-2 télen nem fûtés már sokat ronthat az állapotán.
Sokat veszíthetnek így.
Ismerek olyan nagy házat, ami üzlet-mûhely-raktár, 1-2. emelet lakótér + tetôtér.
Nem adták el 18 millióért, most meg 8 M-éret sem veszik meg 10 év után.
1. Ingatlan eladásnál a társtulajdonosnak elővételi joga van. Ha tesódék ilyen irreális áron akarják eladni, akkor vegyék meg ők tőled a te részedet, fizessenek ki, és utána árulhatják évekig olyan magas áron, ahogyan akarják.
2. Amíg tulajdon lap szerint nem vagytok tulajdonosok, nem adhatjátok el!!!
Meg kell várni a hagyatékit, ill. hogy annak alapján a Földhivatal a nevetekre írja!
3. Valóban azt is nézni kell az eladásnál, hogy majd a hagyatéki szerint mennyire lesz értékelve, mert 5 éven belüli eladás esetén adófizetési kötelezettség lehet, és nem mindegy, hogy az mennyi
Szóval meglehet, hogy elhamarkodott volt a meghirdetés.
Az eladási ár kettőtök vitája, majdnem lényegtelen, mi van a hagyatékiba írva (adott esetben leszámítva persze az adóvonzatot).
Nekem úgy tűnik, a testvérednek valamiért nem sürgős az eladás, különben belemenne a reálisnak tűnő 25-be.
Zűrös tud lenni az ilyen eset, tudom, mert megéltem a bátyámmal. Neki volt sürgős az eladás, számomra nem, mégis ő tartotta irreálisan magasra: 24 millióra. Röhögtem rajta, s mondtam: bátyám, örüljünk, ha 20-ért megveszik.
Idővel belátta, s kijelentette: hogy OK, de 17 alatt nem adja. Elfogadtam. Aztán jött egy vevő, akinek 16-ért odaadta volna; ráadásul a munkahelyemen hívott telefonon. Köpni-nyelni nem tudtam, emlékeztettem, hogy korábban miket mondott. Kicsi suskus után a vevő megadta a 16,5 milliót. Akkor voltam marha, amikor így belementem, de már nagyon untam az egész hercehurcát.
Semmit nem tudsz csinálni, amíg nincs meg a jogerős hagyatéki végzés. Megegyezni a vevővel közösen kell a testvéreddel, sajnos külön-külön hiába áruljátok vert csak közös megegyezéssel tudjátok eladni. Adásvételi szerződést csak akkor tudtok kötni a vevővel, ha bejegyzik a tulajdonjogotokat a tulajdoni lapra. Közösen mondjátok meg az eladási árat, mert hiába akarod Te olcsóbban eladni, ha a testvéred nem írja alá. Békésen kellene megegyeznetek.
Teljesen mindegy mennyire értékelték az eladásnál.
Szóban volt az ár megbeszélve, tanúk nélkül.
Az ár jó, amit mondott az ingatlanos.
A nővéremék nem engednek az árból ami 30 m, ingatlanos 20 m, én a középutat választottam,amennyiért meg is vennék a házat.
Ha szóban egyeztél meg, akkor nincs semmi veszve, persze, ha nem volt tanú rá. Mert a szóbeli is lehet ráutaló magatartás. :(
Kellett volna az értékbecslő, talán kevesebben határozta volna meg az árat, mint egy ingatlanos.
Nem egy fiatal házról van szó természetesen.
7 éve már nem lett javítva rajta semmi.
Szerintem össze tehetnénk a kezünket, ha annyiért el tudnánk adni, amennyit a vevő adna érte.
A harag már előbb meg volt :)
Igen, tudom hogy nem lehet eladni.
Nem volt szó arról a leltáron, hogy kell értékbecslő.Tőlem kértek árat.Ingatlanos megkérdezése után mondtam a leltáron az árat.
Bocs, nem adtam meghatalmazást,az árra
"csak" sajnos beleegyeztem.
Értékbecslő látta a házat? Sima bemondási alapon működik? De ez veszélyes lehet. Ha bármelyik örökössel történik valami, akkor a további leszármazottak joggal kérhetik a magasabb összeget, mint örökséget. Nem?
Egyébként amíg a tulajdoni lap szerint nincs a kettőtök tulajdonában, addig nem lehet eladni. de addig meg nem is érdemes, amíg az eladási árban nem tudtok megegyezni. Életre szóló haragot válthat ki.
Amíg a hagyatéki le nem zajlik, nincs a neveteken, nem lehet eladni jogilag.
Ki felé akarod az árat változtatni? A tesvérednek adtál meghatalmazást, hogy x áron adhatja el?
Miben egyeztetek meg? Mi van a szerződésben leírva?
A szerződésen mindig lehet módosítani.
Ha pedig csak szóban egyeztetek meg, az bakfitty.
Szia!
Magas ár, reális ár. Szétnéznék online hirdetések közt, hasonló adottságú ingatlanok milyen áron vannak fent a környéken. Ezek az oldalak gyakran hozzák az átlagárat is. Ennek környékére, ezek ismeretében alakítanám ki az árat.
Persze, lehet szempont, hogy gyorsan el akarjátok adni - akkor alá kell menni az átlagárnak. Ha ráértek az eladással, akkor kérhettek többen.
A leendő vevővel miben egyeztél meg? Szóbeli kötelmed van vele szemben?
Magát az adásvételt lényegesen egyszerűbb úgy bonyolítani, ha már rá vagyok vezetve a tulajdoni lapra, és nem csak széljegyben van ott az öröklés. A vevőnek is nagyobb biztonság, szerintem.
Előszerződést viszont köthettek.
Nem adhatjátok el addig, míg nem jártatok a közjegyzőnél és vele meg nem beszéltétek, valamint a házat hívatalos úton fel nem értékelték.
Egyébként is, az eladásnál fontos, hogy legyen egy felértékelés, mert attól lehet mindig többet kérni.
Ha eladjátok egy éven belül és a rátok eső összeget nem másik lakás vásárlásra fordítjátok, akkor 16 % adót kell utána fizetni.
A vételáron annyit változtatsz, amennyit akarsz.
A tulajdoni lapot (átírást) az ügyvéd intézi, ennek költségét a vevő fizeti.
További ajánlott fórumok:
- Segítséget kérek egyéni vállalkozói igazolvánnyal kapcsolatban! Mennyibe kerül és mi kell a kiváltásához?
- Paranoiával kapcsolatban kérek segítséget!
- 7 adószámmal kapcsolatban kérek segítséget!!!
- Tanácsokat kérek Horvátországgal kapcsolatban
- Ajándékozási szerződéssel kapcsolatban tanácsot, ötletet kérek
- Van köztetek valaki, aki jártas a hagyatékkal kapcsolatos dolgokban?