Ha testvérem lett íratva a nagyszülői ház, akkor az lenne az igazságos, ha a szülői ház az én nevemre kerülne? (tudásbázis)
mézgapaula 21-es hozzászólását gondold át még egyszer, mert nagyon jó ! Tudom nagyon rosszul esik az ami történik, de ezt helyrehozni csak úgy lehet, ha leültök mindannyian és megbeszélitek, miért íratta a nagymama a tesódra a házat. Lehet, hogy már elfelejtette, hogy esetleg tett valami kikötést. Talán épp azt, hogy "te meg lányom, majd írasd a házadat a kisebbik gyermekedre" Valami miatt esetleg erről direkt megfeledkezik valaki.
Szóval beszéljétek meg, mert így csak a bánat és ellenségeskedés emészt fel benneteket. Az biztos, hogy ezzel a nagyi többet ártott, mint használt a családi békének. Lehet, hogy szóban elhangzott, legyen a ház a nagyé, és majd ő eltart öregségemre stb... Tehát tárgyalni, tárgyalni.
Mit mond anyukád és a tesód ? Nem sok információt tudunk, az viszont látszik, hogy követelőzöl, mondod a magad igazát és nem tudjuk, hogy okkal, vagy ok nélkül.
Menj el egy ügyvédhez és érdeklődj utána, milyen lehetőségeid vannak.
A szüleid egyébként rád szándékozzák íratni a lakásukat?
Ha a család meg tudja beszélni, akkor közjegyző előtt készítsetek egy papírt, hogy a testvéred lemond az örökségről a avadra, mert ő már örökölt a nagyszüleidtől. Persze, ha értékében nem sokkal kevesebbet ér a nagyszüleitek lakása.
már nincs jelentősége ,azóta biztos sok minden változott,
akkor ez nagyon rosszul esett,
20 éve nem tudom hogy volt, amit idéztem, a hatályos PTK-ból van.
Annak akit így akarnak totálisan kitúrni az örökségből annak némi vigaszdíj, a kérdező esetében meg sajnos szívás.
na lányok ,csak a tisztánlátás kedvéért irom le,
mi ketten vagyunk testvérek,
az anyánk, a házat,ami az ő nevén volt,ajándékozással ráiratta a kisfiára,
ha ő nemlesz,legyen tető a feje felett,
mert ugye a kocsmázás mellett,neki nem tellett sajátra,
nem volt hagyatéki tárgyalás sem,
még egy lyukas lábast sem örököltem,
na most ,anyánk halála után a ,,,drága,,, felesége addig ügyeskedett,még nem eladták a házat,a pénz elfogyott,
se ház ,se pénz,tovább nem kellett mehet ahová akar,
ennek 20-éve azóta nem láttam,
Még rosszabb, tíz év:
7:81. § [A kötelesrész alapjából kivont adományok]
(1) Nem tartozik a kötelesrész alapjához
a) az örökhagyó által a halálát megelőző tíz évnél régebben bárkinek juttatott ingyenes adomány értéke;
Ha odaajándékozzák neked, akkor a tiéd. Mert te kaptad. Visszakérni is csak nagyon ritka esetben lehet és csak az ajándékozónak, ha pl neki nincs hol laknia, vagy az életére törsz, meg ilyenek. Tehát a tesódnak nincs köteles rész se tőled, se a szüleidtől. Te vagy a tulaj, mert neked ajándékozták.
Én így tudom.
Nagymamád halálakor a nagymamád vagyonát öröklik meg az örökösök.
Az a ház, ami a testvéred tulajdona, szóba se fog kerülni a hagyatéki tárgyaláson.
Érted????
Én is így gondolom.
És azt is, hogy anyukád ezt tudja és tudta és örült, hogy a gyerekére (a tesódra) lett íratva a nagyi lakása. Az a tesódé. Pont. Ha meghal a nagyi nem is lesz hagyatéki tárgyalás. Megy tovább az élet a tesódé lesz továbbra is amig el nem adja vagy csinál vele amit akar.
Valami nagy zavar van a fejedben:
nagymamádnak nincs tulajdona, amit továbbörökíthetne halála esetén, érted?
Ha anyukád a saját lakását a nevedre íratja még életében, akkor az meg a Te tulajdonod lesz és a tesódnak nem lesz köze hozzá.
Ha nem íratja Rád, akkor halála esetén egyenlő arányban osztoztok az apukáddal, tesóddal azon a lakáson.
Miert nem merulhet fel anyam neve a lakas kapcsan? Az orokos reszet mint elsoszamu leszarmazott nem ervenyesitheto csak mert az unoka neven van?
Nalam pl ha anyuek vegrendelkeznenek h enyem lesz a lakasuk a tesom siman kerhetne igy is az orokos reszet....
igen igy igazsagos
Vegrendelet? Nem eleg ha anyuek lakasat az en nevemre iratjak?
A nagyanyádnak már nincs lakása évtizedek óta: ő lakik a testvéred lakásában, így az öröklés e tekintetben fel sem merülhet a nagyanyád halála után.
Ha kompenzálni akarnak téged, akkor írjanak az egyéb ingatlanokról a családban e tekintetben megfelelő végrendeletet.