Ha az ember éveken keresztül 4 órára van csak bejelentve, akkor azt hogy számolják be a nyugdíjba? (tudásbázis)
A havi bruttó kereset 4 órásnál: 36.750 Ft.
36.750Ft/73.500Ft = 0,5
30*0,5=15 nap
Magyarán jól írtam!
Igen, én pont ezt akartam leírni.
Ha a minimálbérre van valaki bejelentve, 8 óránál kevesebbre is akár, akkor a szolgálati ideje ugyanannyi, mint a 8 órásnak.
Azoknál van arányosítás, akik 73.500Ft bruttó, bejelentett bérnél kevesebbért dolgoznak.
A az adott időszakban 4 óra alatt megkeresett nyugdíjjárulék köteles jövedelem és az adott időszakra vonatkoztó minimálbér hányadosa szorozva
az adott időszak naptári napjainak számával /ha táppénz van ezen időszak alatt azt a napot le kell vonnia a naptárári napokból/, Kapunk egy számot, amihez hozzáadjuk ha tpnapokat ha volt ezen időszakban és megkapjuk az arányos szolgálati időt.
Január hó:
pl. 50.000 a havi kereset, a min.bér 73500
50000 : 73500=0,6880272 Most nem számolunk tp-zel.
0,6880272 x 31 nap= 21,088 nap Ez lesz a szolgálati időként figyelembevehető nap
Szia!!
Nagyon köszönöm a bő infót, de nem értem most sem.
Ezeket a dolgokat sosem tudtam értelmezni.
4 órás bejelentett munka, fizetés havi:minimál bér fele. (hivatalosan).
Csak egyet mondj, hogy világos legyen: feleződik a beszámított éve(ek) vagy sem?!
Én ebből már érteni fogom, engem most ez érdekelne.
Ja, akkor számít 8 órásnak, ha fizuját nem zsebbe kapja...
Én akkor is úgy gondolom logikusnak, ha 2 órával van bejelentve, és ez után fizetik neki a járulékokat, akkor hoába kap (zsebbe) 80 ezret!!!
Csaka járulék fizetése után lehet számolni.
Példa: Arányos szolgálati idő számítás
Nyomtatási kép
Példán keresztül szeretnénk bemutatni leginkább azok részére szolgálati idejük alakulását, akik a munkakörükre előírt törvényes munkaidőnél rövidebb munkaidőben dolgoztak és keresetük a minimálbér összegét nem érte el. Megeshet, hogy biztosítási idejük minden napján dolgoztak, a nyugdíjnál biztosítási idejük teljes tartamát beszámítani nem lehet. A foglalkozásukat dokumentáló NYENYI lapon a foglalkoztató, nyilvántartó lapot kiállító kötelessége az arányos szolgálati idő rovat adatait a példán keresztül bemutatott szabály szerint kiállítani.
A foglalkoztatott 2009. január 1-jétől 2009. március 31. napjáig munkaviszonyt létesített heti 20 órás munkavégzésre, havi 50 ezer forint munkabérrel. A biztosított 2009.02.01 - 02.18-ig táppénzben részesült.
Az arányos szolgálati idő számítása:
2009. januártól a minimálbér összege 71500 Ft/hónap
2009. február hónapban a minimálbér napi összege 71500/30= 2383,3333 Ft/nap
2009.02.19-02.28. közötti időszakra figyelembe vehető minimálbér ( 02.01-02.18-ig kieső idő táppénz miatt) 2383,3333*10=23833,333 Ft
2009. január 1-tól 2009. március 31-ig elért nyugdíjjárulék-köteles jövedelem:
I. hónap 50000 Ft
II. hónap 17500 Ft
III. hónap 60870 Ft
Összesen 128370 Ft
A fenti időszakra számított minimálbér összege:
I. hónap 71500 Ft
II. hónap 23833,333 Ft
III. hónap 71500 Ft
Összesen: 166833,33 Ft
A példa szerint a ténylegesen elért nyugdíjjárulék-köteles jövedelem kevesebb, mint az ugyanazon időszakra vonatkozó minimálbér összege:
128370/166833,33=0,7694505
ezért az így kapott hányadost meg kell szorozni az adott időszak - táppénzfolyósítás időtartamával csökkentett - naptári napjainak számával.
I. hónap 31 nap
II. hónap 10 nap
III. hónap 31 nap
Összesen 72 nap
0,7694505*72 nap= 55,400436 => 55 nap
Az arányos szolgálati idő összesen: 55 nap + 18 nap táppénzes idő = 73 nap
Ma a minimálbér bruttó 73.500Ft/hó. Ha a 4 órás BEJELENTETT béred eléri a bruttó 73.500Ft-hó, akkor az nyolc órának számít, szolgálati ideje ugyanannyira beleszámít, mintha 8 órásra lennél bejelentve. Amennyiben kevesebb, teszem azt 36.750Ft (a fele), akkor négy órásnak, fél napnak számít.
Ha valaki mondjuk két órára van bejelentve, de 100.000Ft a bruttó fizuja, akkor nyolc órásként van beszámítva a szolgálati időbe.
Remélem érthetően írtam le.
Magyarán feleződik a szolgálati idő!!
Jelzem, csak a járulékok fizetésénél igaz a 4 óra-ennél többet dolgoznak, a többi pénz zsebbe megy...
Ez lenne a kérdésem, de mindenki mást mond!!
Nem mindegy, hogy pl. ledolgozok 10 évet úgy, hogy a munkaadóm csak 4 órára jelent be, és ennek anyagi vonzatait/járulékait fizeti be utánam, és aztán amikor a szolgálati időt számolnák, kiderül, hogy ez a 10 év, valójában csak: 5!!
Ez a nem mindegy!!!
Kérdésem erre irányult...
Hát ugyan ezt mondtam,csak nem ennyire szépen tudtam megfogalmazni. Nem ennyire általánosan.
Köszönöm.
Az hogy valaki mikor mehet nyugdíjba elsősorban az életkor határozza meg. Csak akkor lehet nyugdíjba menni, he valaki elkérni a reá irányadó nyugdíjkorhatárt /életkort/. Az hogy mennyi szolgálati ideje van a nyugdíj kiszámításánál lényeges. Teljes nyugdíjba /nem csökkentettbe/ az mehet aki a reá irányadó nyugdíjkorhatárt elérte és meg van a törvényben meghatározott szolgálati ideje.
Aki 4 órában van bejelentve, annak átszámítják a munkaidejét 8 órásra.
Én úgy tudom,a szolgálati idő feleződik.
Mert az napi 8 órára van kitalálva.
Most az a kérdés,hogy mikor mehetsz nyugdíjba?
Ha Te napi 12 órát dolgozol,akkor is negyven év kell.
Ha csak négy órát,akkor nyolcvan év kellene,ha nem lenne az öregségi korhatár.Itt lép életbe a havi kereset aránya.Ha te a négy órába nagyon jól kerestél,akkor jó lesz a nyugdíj is.Ha nem,akkor akkor csak kevéske.
Legalábbis így logikus.
A táppénzt is a bruttó jövedelem alapján számolják,tehát mindegy hogy 4 vagy 8 órás a napi munkaidő,a lényeg az adózott jövedelem mértéke.
Pl; bruttó 60.000 Ft. esetén a nettó táppénz;28.200 Ft.
150.000 Ft. esetén;70.600 Ft.
Ezek körülbelüli értékek.
A 4 órás bejelentett munkánál az a nagy hátrány, hogy ha megbetegszel, alig kapsz majd táppénzt.
ha ne adj Isten leszázalékolnak, semmire nem lesz elég a rokkantsági nyugdíj.
Nem a nyugdíj összegére vagyok kiváncsi, hanem a szolgálati időre...
Tényleg feleződik?
További ajánlott fórumok:
- Hazugság egy életen keresztül!
- Randiznátok társkeresőn keresztül megismert emberrel?
- Hogyan tudok az interneten keresztül régi ismerősöket megtalálni?
- Párkeresés egy életen keresztül, vagy társkereső(oldal) függés?
- Zavarna téged, ha a Párod szoros barátságban marad a volt párjával, akivel több éven keresztül együtt élt?
- Szerintetek a nyugdíjba beleszámolják a gyes éveit? Pl. aki hivatásos anya 9 évig voltam velük.