Ha a hús nem nyálkás, és nincs elszíneződve, viszont volt kicsi szaga, akkor az fogyasztható még vagy romlott? (tudásbázis)
Az a baj, hogy az emberek elszoktak a valódi húsoktól.A teszkóban megvett "sétatálcás" termékekből a vér és az egyéb nedevesség kiszivárog, amelyet a tálca anyaga megköt.Ez az a fajta hús, amit úgy hívnak PSE hús azaz pail, soft, exudative - sápadt, puha, vizenyős, és ez is a szerek hatásának következménye.
Amúgy másnak is van szaga mégis szeretjük:)
Azért legközelebb (amilyen nyár elé nézünk, bármi előfordulhat) áztasd ecetes vízbe, ahogy többen is ajánlották, többször mosd át, s csak utána főzzed.
Nem kell megvárni, hogy főzés közben érezd a szagát.
Ez igaz!
A megvett hús amikor hazaviszed, meg kell nézni!
A tapasztaltabbaknak elég egy késvágás,hogy megállapítsák a vágás hozzávetőleges idejét.
Persze, hogy én is csak bedobom zacskóstól a hűtőbe, amikor megveszem :)
Viszont olyan helyről veszem a húst,ahová naponta járok, így tudom, mikor hoznak friss árút.Így két napot nyugodtan állhat.
Nem igazán.
Pld. sem a baromfit, sem a disznót nem érlelik.
Maximum pácolják.
A vadat azt igen, meg a marhát is. Ha nem teszed, olyan, mind a gumi.
Akkor én még nem tudtam, hogy a túl friss hús nem jó!
Se íze, se bűze,ahogy a mondás szól :)
Azóta tudom,érlelni kell a húst.Sose főzd meg frissen!
Nyilván nem cél, hogy szagos legyen, de két,három napot nyugodtan állhat a hűtőben
Kezdő háziasszonykoromban jártam én is így :)
Két-három kilónyi lapockáról volt szó.Akkor még nem volt net,hogy megkérdezzem, de volt réges-régi szakácskönyvem, és utánanéztem mit lehet tenni.
Írta,hogy sózzam be vastagon egy éjszakára,aztán mossam át jól ultrával....meg hogy ecetes víz....Eszembe jutott,hogy disznóvágáskor a bélmosáshoz is ezt csináljuk nagyjából.
De idő nem volt, így maradt az ecetes víz :)
Feltettem a pörköltet, és akkor is éreztem a szagot!
Jajj, mit csináljak?
Akkor jött hozzánk épp a vadászrokonunk,aki amúgy legalább két év nem volt nálunk! Valami sorsszerű volt abban, hogy épp akkor jött....
Jajj, belépett,és nagyon szégyelltem nagyon a szagot, most mit szól.... Magyarázkodtam..szerintem kidobom majd a kutyának...de annak is csak megfőzöm már.... így még nem jártam sose...
Azt mondta:-Ki ne dobd! Ha nem kell,majd én elviszem! Még hogy a kutyának!
Nem hiszitek el! De életem legjobb pörköltjét csináltam akkor!
Nejlonzacskóban volt elrakva a hűtőbe?
Élelmiszerismeretből tudom, hogy van egy olyan jelenség a húsoknál, hogy ha hosszabb ideig zacskóban vannak tárolva, vagy olyan módon, hogy egymáson vannak és nem szellőznek, akkor enyhe szagot kapnak, ezt "befülledésnek" nevezik.
Ilyenkor nem büdös a hús, csak egy kis szaga van. Ez NEM romlás, semmi baja nincs ilyenkor, jól meg kell mosni és készíthető.
Ha romlás van, akkor sütés-főzés közben sem megy el a szag.
A fenti jelenséget megelőzendő, ha nem egyből készítjük el a megvett húst, akkor érdemes kiönteni egy tálba, hogy szellőzni tudjon.
ki tudja mivel volt etetve az a disznó, a táptól is lehet büdös a húsa, lehet h nem romlott...
de én nem enném meg:P
Végre valaki, akinek az a véleménye, mint az enyém:)))
Már kezdtem szégyenkezni:)
igen :D
habár engem nem mozgat meg kicsit sem a vadhúsok ÉRLELÉSE, mivel soha nem ettem meg semmiylen vadhúst :)))
További ajánlott fórumok:
- Mely ételeket jobb kerülni a terhesség alatt, illetve mik azok, amik fogyaszthatóak?
- Medencénkben a víz elszineződött... Valakivel előfordult már?
- Tudnátok ajánlani valamit, amivel szép fehérré varázsolhatnám a mosdómat és eltüntethetném a nem kívánt foltokat, elszíneződéseket?
- Szájban jelentkező, nem letörölhető fehér elszíneződés mi lehet?
- A xilit nevű édesítőszert fogyaszthatják kismamák is?
- Az egy évvel ezelőtt lefagyasztott Drezdai kalács (Stollen) fogyasztható még?