Ha a gyerek nem akar beszélni... (beszélgetős fórum)
Sziasztok!
Én csak most fedeztem fel ezt a fórumot, bár elég inaktív már, de leírom, amit én tudok.
Nekem a 4 éves keresztfiam hallássérült. Kb. 2 éve fedezték fel nála ezt, mégpedig úgy, hogy az édesanyja elvitte a Heim Pál Kórház Audiológiájára, hogy megnézzék, mi lehet a probléma. Hallókészülék nélkül egyáltalán nem hall. Innen az audiológiáról csomó helyre elküldték őket vizsgálatokra és mindenre, és előírtak neki heti 1 alkalom (asszem másfél óra?) korai fejlesztést. ez abból áll, hogy hetente egyszer eljön hozzájuk egy fejlesztőpedagógus, és Máté életkori sajátosságainak megfelelően egyénileg foglalkozik vele. (Amióta óvodába jár Máté, azóta ott van a fejlesztés), de természetesen az édesanyját is megtanították, hogy hogyan tudja ő is fejleszteni a kicsit.
Ezt azért írtam le, hogy esetleg próbálj meg te is elmenni valahová audiológiára (több helyen is van az országban), és mindenképpen beszélj a gyermekorvossal, hátha ő is javasolhat gyógypedagógiai fejlesztést. Mindenképpen megéri. Máté a közel másfél-2 év alatt nagyon sokat fejlődött. Már egyre több mindent tud mondani, és egyre többen vannak, akik megértik, amit mondani akar. Próbálkozz és ne add fel!
Az elején sok tanácsoit kaptunk, és egymást segítjük, ugyanezen problémával. Ott több a komment. :)
Egyébként mindenképp kérj segítséget. Nevelési tanácsadóban, vagy a gyógypedagógiai szolgálattól.
Olvass vissza, ha van kedved, az én kisebbikem is nehezen kezdett beszélni, aztán annyi beszédhibája volt, hogy 20 logopédus elcsemegézhetett volna évekig vele. De aztán idővel formálódott és 7-8 évesen semmi sem látszott, csak a diszlexia, diszgráfia. De azt is legyőztük, nem teljesen, de elfogadhatóan. Én összeolvastam minden szakirodalmat, amit felleltem és a csodálatos tanító nénijével együtt sikerült felhoznunk. Olvasd el mi lett belőle. Csak azért írom le, hogy erőt adjak másnak is és ne egyedül vívja ezt a kiméletlen, sziszifuszi harcot.
Most itt az internet, csak egy kattintás és annyi tudáshoz, segítséghez jutsz, amennyit képes vagy befogadni. Keress rá a GOOGLE-ban többféle formában. Akkor még nem volt ilyen internet, ami szerintem most egy áldás. Én így tanultam meg az Alzheimer kóros és szinte teljesen csontritkulásos anyám gondozását. Azért lehet csak itthon, mert az orvos azt mondja, hogy szinte annyit tudok a betegségéről, mint ő.
Ne keseredj el, légy erős és tanulj, csináld!
Sziasztok!
Képzeljétek a kisfiam ma kimondott egy új szót! :))) Igaz, csak egyszer.
Azt mondta a drágám, hogy töji=törpi. :)
Tudod nem vagyunk tökéletesek hisz akkor Istenek lennénk. Úgy van jól, ha van hibánk. Így van lehetőségünk javítani, ami örömmel tölti el az embert.
A te családod fantasztikus. A legnagyobb tiszteletem a tiéd és a párodé.
Volt egy kérdés itt a HOXA-n, valahogy így: Mi volt a legnagyobb gonoszságod?
Az volt a válaszom, hogy ellenségből barátot csinálni.És hihetetlen, de általában működik. Minden gonoszságra kedvesen szoktam válaszolni, sőt ha úgy alakul a bészéd,megkérdezem, hogy tudok-e neked segíteni ebben vagy abban. Ilyen elképedt arcokat keveset lát az ember. Még ezért is megéri. Aztán vagy békén hagynak vagy barát lesz belőle.
Tina!
Nálunk is ez volt a helyzet. A nagyobbik fiam másfél évesen gyönyörűen beszélt. Ráadásul nem volt pösze, nem volt beszédhibája. Kétévesen bölcsis lett, megkérdezték a gondozónők, hogy mit csinálok vele.Játszottunk, énekeltünk, hangokat utánoztunk, ritmust tapsoltunk.KIváló helyesíró lett fiú létére.A kicsi fiam 2 évesen egyetlen szót sem mondott, csak á... eőá.. meg ilyeneket. A baj az volt, hogy még az idegen is megértette, mit mond.Azért baj, mert neki ez a beszéd így normális volt.Futottam vele az orvoshoz 2 évesen,aki azt mondta, hogy ez még nem baj, de őt is elgondolkodtatja, hogy a másik fiam korán és tisztán beszélt. Ugyanúgy játszottunk a kicsivel is.Mondta, hogy még várjunk. Na az én csipetem 2-3 hónap elteltével kinyitotta a száját, minden szót mondott és 12 éves koráig be sem fogta. Kb. fél évig mindenféle beszédhibája volt, de olyan aranyos volt vele, hogy nem győztem hallgatni. Közben ugyanúgy játákosan gyakoroltunk. Ő nagyon rossz helyesíró lett, és diszlexiás. Három évig tanultunk meg úgy-ahogy helyesen írni. Otthagytam a mukahelyem, olyat kerestem, ahol délután szabad voltam és napközi helyett a tanító néni útmutatásával otthon tanultunk. Esze meg annyi volt, mint a tenger. Amit meghallott, meglátott azt már azontúl tudta.Tavaly diplomázott az egyetemen, kitünőre, műszaki informatikus mérnök lett. Amint a diplomát átvette, egy amerikai cég az orra alá dugta a munkaszerződést. Most telekummunikációs szaktanácsadó és járja a világot.Úgyhogy ne keseredj el, csak gyakorlás, gyakorlás és türelem minden mennyiségben.
Talán azt tanácsolnám, hogy énekeljetek,ritmust tapsoljatok (ez fontos) szótagolva (ez is) mondjatok mondókát, verset. Hangutánzásokat, pl.hogy sziszeg a kígyó, hogy fúj a szél, hívjuk a cicát (cic-cic), hogy brümmög az autó és hasonló dolgokat.
Neked is úgyanolyan sikert kívánok, mint ami nekem megadatott!
Szia! Hát látod abban teljesen igazad van, hogy a kisfiamnak minden gondolatát kitalálom! :) Tényleg nem nagyon van rászorulva a beszédre. :) Igazad van! És a többieknek is! Nem fogok aggodalmaskodni. Majd beszél ha úgy érzi... Az anyósom véleményét meg elengedem a fülem mellett! Én továbbra is sokta fogok beszélni Danikámhoz. A többi meg rá van bízva!
Múltkor azt mondta az egyik barátnőm, hogy "addig örülj míg nem beszél mert ha elkezdi majd visszasírod ezt az időszakot!" :))))) Persze csak viccelt. :D
További ajánlott fórumok:
- Megkésett beszéd - ha későn kezd beszélni a gyerek
- Nem akar beszélni....
- Hány hónapos/éves volt a gyereked, mikor elkezdett beszélni?
- Ti hogyan tanítottátok meg a gyerekeket egyedül enni, bilire szoktatni és rávenni hogy próbáljon beszélni?
- Mikor kezd el mondatokban beszélni egy gyerek?
- Szerintetek mikor ideális komolyabb dolgokról beszélni egy kapcsolatban? (pl. összeköltözés, gyerek...)