Ti hogyan tanítottátok meg a gyerekeket egyedül enni, bilire szoktatni és rávenni hogy próbáljon beszélni? (beszélgetés)
Az első önálló evésnél kivette a kanalat a kezemből, azóta is önállóan eszik. Akkor volt 6 hónapos.
Bilizést nem erőltettem, látta a testvérét mit kell csinálni. Soha nem ült bilin, csak wc-n.
Beszélni magától, foglalkoztunk vele. egyébként is már csecsemőnek is nagy dumás volt, állandóan magyarázott, csak mi nem értettük:)
Sose aggódj emiatt, nem fogja megszokni. Hadd beszélgessenek együtt, ahogy nekik jó, de Te ne fogadd el a kislányodtól a kisfiad nyelvét. Meglátod, nem lesz semmi baj. :))
A húgom 6 évvel fiatalabb nálam, életemben nem ettem annyi répafőzeléket, mint akkor, különben is világéletemben utáltam a répapempőt, de nálam működött a testvérféltékenység, és mindig azt akartam csinálni, amit ő. Az természetes, hogy kistestvér mellett a nagy "visszafejlődik", de ez nem végleges.
Ha van rá mód, közösen étkezzetek, ültesd őt is az asztalhoz. Eleinte minden tiszta maszat lesz, de ettől szép az élet. :)) A pelushoz türelem kell, mert ezek nagyon kényelmesek a gyerek számára, nem csípik fel a popsijukat, tehát eszük ágában sincs bilizéssel időt tölteni. A nyár valóban jó a leszoktatáshoz, a pisis bugyi már zavarni fogja. Előbb-utóbb egyébként kialakul bennük a szobatisztaság igénye, és akkor már harcolni fognak a pelenka ellen.
Beszélj sokat vele, hozzá, énekelj, mondókázz, de ha arról beszélsz, hogy éppen mi történik, mit lát, mit csinálsz, az is jó, csak élőbeszéd legyen. A tévét hírből se ismerje! Mindig tisztán beszélj hozzá, ha megszólal, akkor se használd az ő pösze kifejezéseit, akármilyen aranyosan hangzanak, mert akkor így fog rögzülni benne, és azt a későbbiekben nagyon nehéz lesz korrigálni. Vagyis: aki "gyereknyelven" beszél a gyerekével, az árt neki...
A tiltást ne használd, mert nem érti, helyette utasíts: pl. ha azt mondod, hogy ne rángasd a függönyt, akkor visszamosolyog és cibálja tovább. De ha azt mondod, engedd el a függönyt, akkor el fogja engedni.
szia! kisfiam 20 hónapos kora körül kezdett mondatokban beszélni előtte csak anya, baba, ilyesmi.. Nem lehet siettetni a dolgot. Ő csak figyel, és egyszer csak, megszólal. De utána már alig lehet őket lelőni is :)
A bilizés nálunk könnyen ment. Erőltettem többször, igértem fűt-fát, ha ráül a bilire, netán bele is pisil. NEm igen akarta, nem is értette miért akarok neki ilyen ocsmányságot, hisz a pisinek a pelusban a helye- ezt szokta meg, ez volt természetes neki. Ha meglátta a bilit eldugta a szekrény mélyére. Egy nap a játszótéren látta, hogy egy kislány a fűbe pisil. Ez annyira megtetszett neki, hogy aznap délután már ő is bilibe pisilt, másnap már a déli alváshoz sem akarta felvenni a pelust, és nem is történt semmi baleset, és egy hónappal később már éjszakára sem engedte magára adni a pelust, hisz ő már nagyfiú volt, szólt, ha pisilnie kellett. Nem voltak balesetek, nagyon egyszerűen ment nálunk a dolog. 2 éves, 1 hónapos volt, mikor leszokott a pelusról. Ha megért rá, úgyis bilibe fog pisilni, ha meg nem, akkor hiába erőlteti az ember. Persze nyáron könnyebb.
onnan, hogy elkezdi elsajátítani azt a tevékenységet amire adsz neki lehetőséget :-)
pl: kanalat a kezébe, szótagokat, szavakat mond, észreveszed rajta, hogy valamelyest tudja szabályozni a vizeletet-székletet (ez nem mostanába lesz, ha jól emlékszem másfél évest írtál)
Szia!
Amiket felsorolsz azok attól is függenek, hogy érette-e már rá a gyerek. Természetesen a lehetőseg biztosítani kell, hogy próbálkozzon és sokmindenre magától rájön majd.
Adja kezébe kanalat és együtt egyen a család, majd megtanulja
külön nem kell tanítani, csak lássa a mintát és mutasd meg neki, hogyan fogja a kanalat! de ne adj neki olyan idióta kanalat, hanem normális kis teáskanalat!beszélni is akkor fog, ha sokat beszélgetsz vele, mindent elmondasz neki
Sziasztok!
Nekem most lesz jövő hónapban másfél éves a kisfiam. Érdekelne hogy ti hogyan tanitottátok meg a gyerekeket egyedül enni,bilire szoktatni és rávenni hogy próbáljon beszélni. Ő az elsö gyermekem és fogalmam sincs hogy mikor és hogyan álljak neki a dolognak. Várom a tanácsokat és a tapasztalatokat!