Gyesen vagyok a kisfiammal, ha az apa nevére igényelném át a gyes-t, ő dolgozhatna ugyanúgy? (tudásbázis kérdés)
Szerintem nem egészen.Sőt szerintem mivel a gyest vetted igénybe a munkanélkülit meg kellett volna szüntetni.A gyes munkaviszony igy az utolsó 4 évet veszik figyelembe,a te esetedben tehát a gyest és igen új összeget állapítanak meg.
De járj utána hivatalos szerveknél az a biztos:)
Persze én is így vagyok most itthon. Nekem is megszünt a munkaviszonyom gyed alatt, és még nem találtam melóhelyet :(
Azt hogy mennyit kapsz, azt a munkaügyi központban tudják pontosan megmondani. Az elmúlt 4 év jövedelmeit nézik, abból számolják.
Sziasztok az én kérdésem nem közvetlenül a témához kapcsolódik,de hátha tud valaki nekem is választ adni!
Én munkanélküliről mentem szülni,mikor meglett a baba a munkanélkülit szüneteltettem,bent maradt 98 napom!
Idő közben megszületett a második baba is,tehát itthon lehetek maximum 5 évet!
A kérdésem az lenne,hogy ha a gyes után munkanélkülire mennék vissza míg nem találok munkát,arra a bent maradó plusz 98 napra rá jönnek még azok a napok ami az 5 év gyes után járnak?
Mikor el mentem munkanélkülire,meg állapítottak egy x összeget ami erre az időszakra nekem jár (esetemben már csak 98 napra)!
A további napokra amiket a gyes uztán kapnék azokara is új összeget állapítanának majd meg?
Remélem érthetően fogalmaztam!
Igy van vagy az egyik vagy a másik.
Akkor a folyósítás összege a 180 nap?Nem az utólsó 4 évben kell ennyinek meglenni?Lehet,h igy van.
Általában az első 90 napban több de nem minden esetben,van amikor egyforma.
Á nem 180 napig folyósítható hanem 9 hónapig.Nem?
Köszönöm a válszokat.Én ugy gondoltam hogy a férjem dolgozik és ő kapná a gyest is én meg elmennék munkanélkülire csak azt nem tudom hogy az állaáskeresési járadékra igy jogosult lennék e hogy 14 hónapja kapom a gyest,előtte márc.2.től semmit nem kaptam.
mert a passzív táppénzem márc.1 ig járt.
Munkanélkülit és gyest nem kaphatsz egyszerre, mivel 2 segély nem ad az állam párhuzamosan. Én úgy tudom "álláskeresési járadékot az kaphat, aki az álláskeresővé válást megelőző 4 éven belül legalább 365 nap jogosultsági idővel rendelkezik",
és azt hiszem maximum 180 napig folyósítják az összeget. Az első 90 napban viszonylag magas, az azt követő 3 hónapban kb. a felét.
Na várjunk ezt most nem egészen értem.
Azt kérdezted lehet e gyes mellett dolgozni.
Lehet de a munkanélkülire nem ugyan ez vonatkozik.
Azt hiszem 180 munkaviszonyban töltött nap után jár a munkanélküli a te esetedben a passzív táppénzzel ez meg van.De amikor nem kaptál semmit akkor a folyamatos munkaviszonyod megszakadt,tehát a gyes kezdetével újból számolódik a 180 nap.Ha voltál ennyit gyesen akkor jogosúlt vagy a munkanélkülire de,h mennyi azt a munkaügyi központ tudja kiszámolni.Az utólsó 4 év átlagából számolják.A legjobb esetben se számíts nagy összegre.20-30 e nagyságrendbe gondolkozz.
Van valami időkorlát, meghatározott heti óraszám, amit dolgozni lehet Gyes mellett.
A legutolsó kérdéseddel kapcsolatban nem tudok segíteni, de hívd fel a MÁK-ot, és kérdezd meg.
Megmondják. E-mailben is megkérdezheted tőlük.
www.allamkincstar.hu
További ajánlott fórumok:
- Egyedül 2 éves kisfiammal
- A Heim Pál kórházba kell befeküdnöm a 4 hós kisfiammal, aki szopik. Kapok én is mellette egy ágyat? Vidékiek vagyunk, 200 km...
- Ki mit hallott arról, hogy januártól a rokkantak dolgozhatnak-e?
- A férjem sokat játszik számítógépes játékokkal, így keveset foglalkozik velem és a kisfiammal.
- Igaz az, hogy ebben az évben csak az dolgozhat akinek szakmája van?Még a takaritónönek is papir kell?
- Mennyit dolgozhat egy teljesjogú nyugdíjas?