A gyermekelhelyezés működhet közös megegyezés alapján? (tudásbázis kérdés)
Tartásdíjról szólt a kérdés.
2013. évi melyik törvény, amire hivatkozol?
Hol van benne, hogy a bruttó jövedelem után százalékos mértékben állapítják meg a tartásdíjat? (a 9. sz. hozzászólásban erről írsz)
A 2013. évi törvény.
Csak a hülye nem tudja kiolvasni belőle, hogy mikor, mit, mennyit...
Én eddig semmiféle 30-40 évvel ezelőtti törvényre nem hivatkoztam.
Hányszor idézzem már nektek szó szerint, amit írtam?
" Lehet ezt is, de a válóper során az ülést vezető bíró ingyen és bérmentve tájékoztatja a feleket, milyen törvényes lehetőségek vannak e téren, amelyektől ő, mint a határozatot meghozó bíró, nem térhet el. Azok alapján ott eldönthetik a szülők, hogy milyen választási lehetőség mellett döntenek."
Egyetlenegy konkrét tv-t, §-t nem írtam. Ezzel jelezve, hogy az éppen hatályos törvény szerint fog a bíró eljárni, ezért felesleges külön ügyvédet fogadni!
Mégis csak úgy néz ki, hogy nem én vagyok a hülye, nektek van értelmezési problémátok.
Melyik törvény, melyik paragrafusa határozza meg a fizetendő tartásdíjat?
Javaslom nézz utána a PTK és a családjogi törvény változásainak.
Írod a hülyeségeidet, mint sokszor.
A tartásdíjat mindig a nettó jövedelemből határozzák meg.
A jelenlegi gyakorlat szerint fix összegben határozzák meg, figyelembe véve a gyerek szükségleteit, és mindkét szülő jövedelmi helyzetét.
A 40 évvel ezelőtt tapasztalatodat a kukába dobhatod.
Nem értem mi a gondod, a hozzászólásaimmal:
"4. Napsugár8 (válaszként erre: 3. - Enissa)
ma 07:37
Lehet ezt is, de a válóper során az ülést vezető bíró ingyen és bérmentve tájékoztatja a feleket, milyen törvényes lehetőségek vannak e téren, amelyektől ő, mint a határozatot meghozó bíró, nem térhet el. Azok alapján ott eldönthetik a szülők, hogy milyen választási lehetőség mellett döntenek.
Persze ez nem zárja ki, hogy mellette még egyéb helyen is tájékozódjanak, és annak megfelelően döntsenek már előre."
Valamit igen-igen benézett. Hiszen csak azt írtam, hogy a "törvényes lehetőségek" alapján. Az éppen jogerős törvény szövegéről egy szót sem. Akkor most mi a baj??? :))
Utolsó bejegyzésem ide, mert FI, nem tud eligazodni, meg nem is akarok én vitatkozni, főleg nincs szándékom kötekedni.
Attól, hogy 30 éve nem változik bizonyos dolog, máshol változnak a törvények, jogszabályok, hogy én miről tudnék írni?...de mindegy.
Nem a te bosszantásodra vagyok itt, csak néha olyat írsz, ami nem állja meg a helyét.
Biztos vagyok benne, hogy a jószándék vezérel, de akkor is néha fogom a fejem, ha nem is szólok hozzá. De most egy édesanya és gyermeke/i sorsáról van szó. Nem írtam, hogy dobjon ki pénzt, ingyenes jogi segítségeket említettem. Gondolom pl. egy családsegítőnél, jobban képben vannak ezen a téren.
Van 2 ülnök ismerősöm, nem minősítve más ülnököket, de az a 2 ember kritikán aluli. A joghoz sincs semmi közük.
Adótörvények igen, szinte hetente változnak! Gyermek elhelyezés, gyerektartás kapcsán? Ahogy a csp, gyed, gyes, és hasonló témákban sem volt semmi változás már minimum egy évtizede...
De felesleges kötözködnöd, mert én is írtam, hogy nézzen utána, ingyenes jogi tanácsadásnál, mielőtt bemennek a tárgyalásra.
De ha ez téged megnyugtat, tőlem fizethet is magának 50-80 ezerért egy ügyvédet is. Engem nem zavar. Csak feleslegesnek tartom. Részemről a téma lezárva!
Én csak annyit tudok, amit a rendszerváltás előtt népi ülnökként válóperes ügyekben 10 év alatt erről "tanultam" az éppen ülést vezető bírótól, bírónőtől.
Igaz, hogy azóta eltelt már elég sok idő, de a gyermektartás, gyermek elhelyezés, látogatási jog, kötelezettség terén jelentős törvényi változás nem történt.
Egyébként a fizetendő tartásdíj összegét is törvény határozza meg: az igazolt bruttó jövedelem x %-a. Egyéb kitételekkel, de ezt is elmondja majd a bíró.
Persze nem tilos ügyvédet vinni, de ha a válóperen más egyéb témában nincs vita, meggondolnám ügyvédre költeni.
Ha nem foglalkozik a gyerekkel nyilván olyan megállapodás aláírására törekszel, amiben a törvényes minimumot kell az apával kapcsolatban lennetek.
Itt a kérdés az, h hajlandó e a közös aláírására? Nyilván partnernek kéne lennie a saját érdekében is....
Kérd ügyvéd segítségét és a pénzt nyomjátok ki belőle.
Miután a laikusok megint írják az okosságaikat, ezért válaszolok a kérdésedre.
Amennyiben közösen megegyeztek a gyerekről (láthatás, tartásdíj, közös felügyelet, stb.) és az nem sérti a gyerek érdekeit, a bíróság jóváhagyja azt.
Jól gondold át, ha az apa nem igazán foglalkozik a gyerekkel, hogy milyen megállapodást írsz alá.
Nem tudok ehhez mit szólni. Így se megcáfolni, se ráerősíteni nem tudok. Csak a logikámra tudok hagyatkozni.
Nem hiába kell az ügyvéd a tárgyalásokra, a bíró már a tények alapján hoz döntést.
Lehet ezt is, de a válóper során az ülést vezető bíró ingyen és bérmentve tájékoztatja a feleket, milyen törvényes lehetőségek vannak e téren, amelyektől ő, mint a határozatot meghozó bíró, nem térhet el. Azok alapján ott eldönthetik a szülők, hogy milyen választási lehetőség mellett döntenek.
Persze ez nem zárja ki, hogy mellette még egyéb helyen is tájékozódjanak, és annak megfelelően döntsenek már előre.
Vannak ingyenes jogi fórumok a neten, csak regisztrálni kell, ingyenes jogi tanácsok a területi önkormányzatoknál.
Sokat segít, ha közös a megegyezés, de jobb, ha ügyvéd segítségét kéred, mert nagyon sok buktató lehet, amit jó, ha az elején rövidrezártok. Lehet olyanra hívja fel a figyelmed, amire nem is gondolnál most.
A bíróság nem hozhat olyan határozatot, amelyben valamelyik szülőt kizárja a láthatásból, mert az a gyermek kárára megy, hiszen a gyermek egyformán szereti mindkét szülőjét.
Ha a gyakorlatban másként működik: nincs még olyan törvény, amely büntetné, ha az egyik fél nem tartja a kapcsolatot a gyermekkel.
A tartásdíj fizetési kötelezettség nem kapcsolódik a láthatási joghoz! Azon a téren lehet a bíróság előtt többet vállalni, mint amit a jog kötelezően előír.
További ajánlott fórumok:
- Milyen hátrány ér a munkaügyi központban, amennyiben nem közös megegyezéssel szűnik meg a munkaviszonyom, hanem én mondok fel?
- Márciusban letelik a gyes. Szeretnék felmondani a munkahelyemen közös megegyezéssel, de azt mondták, hogy arról nem lehet szó...
- Közös megegyezéssel válok meg a munkahelytől akkor jár a munkanélküli?
- Bántalmazás, válás, gyermekelhelyezés
- Ha a válást most adtuk be közös megegyezés alapján, akkor kb mikorra tűzik ki az első tárgyalást?
- Közös megegyezés alapján szakítottunk.. Ki volt hasonló helyzetben?