Göcseji tárkonyos húsgombócleves recept
45 perc
A Göcseji tárkonyos húsgombócleves hozzávalói:
250 g darált sertéshús (vagy borjú)
1 db zsemle
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
150 g sárgarépa
150 g fehérrépa
50 g zeller
1 db vöröshagyma (apróra vagva)
4 ek napraforgó olaj
1 teáskanál fűszerpaprika
2 ek tárkony (friss levél, apróra vágva)
2 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
1 ek tárkonyecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
A Göcseji tárkonyos húsgombócleves elkészítési módja:
A húst sóval, borssal, és finomra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük, és alaposan összegyúrjuk a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemlével és a tojással. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle. Felhevített olajon aranysárgára pirítjuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt, tisztított sárgarépát, fehérrépát és zellert. Néhány percig pirítjuk, meghintjük pirospaprikával, és felengedjük 1,2 liter vízzel. Kissé megsózzuk. Amikor felforr, egyenként beletesszük a gombócokat, és lassú tűzön 25 percig főzzük. Közvetlen tálalás előtt adjuk hozzá a liszttel, finomra aprított tárkonnyal, ecettel, valamint ½ dl langyos vízzel elkevert tejfölt, összeforraljuk, és azonnal tálaljuk. Ha szükséges, utánaízesítünk.
Ínyencek citrommal vagy citromlével is ízesíthetik.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: ca43169457, 2014. okt. 16. 12:35
A göcseji tárkonyos húsgombócleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.