Gázkonvektor vs. vegyestüzelésű kazán (beszélgetés)
(A monoxid (CO)az mergezo
a szendioxid az van a szodavizben (CO2)[bizsereviz] :D )
Mi 2 éve költöztünk kertes házba.Adott volt:egy cserépkályha és a konvektorok.
A cserépkályhát újra kellett rakatni,de megérte mert nagyon meleget lehet vele csinálni!Előnye a kandallóval szemben hogy tartja a meleget,vagyis amikor leégett a tűz benne még órákig melegít!
A konvektorok zabálják a gázt,de igazán meleg nincs tőlük.
Ezért aztán mi is lecseréltük pár hónap után központi fűtésre.Még így is kétféleképpen fűthetünk:van egy vegyestüzelésű kazán ill.egy kombi gáz cirko,ami melegvizet is ad.
Sokkal melegebb van ha fával fűtünk be,mintha a gázt kapcsoljuk.
Összeségében ez a tapasztalatom:
3 szobás házról(+mellékhelyiségek) beszélünk..havi 10000ft átalányt fizetve gázra(amiből kb.5000ft elmegy a melegvízre és sokat főzök,sütök) és 100.000ft-tól kicsivel többért véve fát,kihúzzuk a telet ha nincs nagyon durva hideg.Mi fagyosak vagyunk,23-24 fok van nappal,éjjel 18-20.
Szerintem mindenképp jobban megéri a fa!!!
Gaz konvektornak rosz a hatasfoka (amelyiknek a fustcsove, mindjart a hatamogott megy ki a falon)
haat csak vegszuksegleti tartleknak hasznalnam, ha van mas lehetoseg is.
A fa futes gazdasagosabb, de azt meg kell rakni faval..
De a jo fa tobbszor melegit! (egyszer amikor felvagod, es hordod)
Vannak mar jo futeshatasfoku kazanok, kajhak, kandalok, cserepkalyhak, amik meg tartjak is a meleget...
A gaz dragabb, de kenyelmesebb, a fa olcsobb, de munka van vele.
Kerdes, melyik tulajdonsagai fontosabb Neked!?
Ha tudtok, vegyetek egy kandallót, ha a vegyestüzelés úgymond nem megoldható, hogy át kell kötni a rendszert ugye..
A gázkonvektor nem biztonságos. Amellett hogy drága is, még a szén-dioxid is beáramolhat nagyobb szél esetén, ha rövid a kivezető nyílása...
Javaslatom: kandalló ideiglenesen, vagy cserépkányha építése... mindkettő ugye fatüzeléssel működik, de ha nekem egyszer kertes házam lesz, biztos hogy lesz benne legalább 1 cserépkályha... A cserép átforrósodik, és tovább tartja a hőt... A kandalló pedig csak addig, és akkor melegít ha fűtesz vele....
Ez az én véleményem!!
én a fatüzelés mellett voksolok
A gáz sokkal drágább, kisebb fűtőértékkel. És csak egyre drágább lesz...
A fát ha sikerül előre több télre valót is megvenni és alaposan kiszárítani, akkor még nagyobb fűtőértéke lesz és kevesebb fogy belőle.
Minél jobban van szigetelve a ház, annál kevesebb fa fogy - mondjuk ez igaz a gázra is, csak javasolnám ezzel, hogy ha már váltotok, érdemes nagyon jól leszigetelni.
További ajánlott fórumok:
- Hogyan fűtsünk gázkonvektorokkal, hogy ne lépjük át az átlagot?
- Hogyan működtessük optimálisan a vegyestüzelésű kazánt?
- FÉG gázkonvektor - gázszivárgás?
- Hogyan lehet azt a típusú gázkonvektort bekapcsolni, amin csak 2 gomb van (egy fokozatot jelző és egy szikra)?
- Megfelelő teljesitményű gázkonvektor kevesebbet fogyaszt mint ha kisebb teljesitményű van egy adott helyiségben?
- Beretta vegyestüzelésű kazánja van valakinek? Kérdésem lenne.