Gátmetszés vagy gátvédelem?! (beszélgetés)
Sziasztok!
Tudtok olyan szülésznőt a Margit kórházban, aki ügyes a gátvédelemben? Bár első gyerek, de megpróbálnám, hátha sikerül így is.
Köszi előre a segítséget!
Borzasztó, hogy ebből a szempontból Magyarország olyan harmadik világbeli ország! A WHO szerint kifejezetten ellenjavallt a szülésindítás, hacsak nem probléma van a babával vagy a mamával - itt mindennapos rutin. Ellenjavallt a gátmetszés, a fekve szülés, a hasra könyöklés - itt napirenden gyakorlat.
Nem tudom, mikor növünk fel végre...
Termeszetesen itt is csak akkor engedik az otthon szulest, ha a terhesseg komplikacio mentes. En tobb, mint fel oranyira lakok a legkozelebbi korhaztol. Pont ezert javasoltak, hogy ne induljak utnak, mert az elozo babamat 1 ora 10 perc alatt szultem meg.
Itt egyaltalan nem vegeznek gatmetszest, csak akkor, ha a baba elete veszelyben es gyorsan ki kell kapni. Neztek is ram kerek szemekkel, hogy mirol beszelek, amikor felhoztam a temat.
Gondolom Angliában könnyebb elérni, hogy ne legyen gátmetszés, mint itthon. Nem is tudom, hol kezdjek (majd) keresni szülésznőt, meg orvost.
Főleg ha nem akarok Pesten szülni.
Ezt nem tudtam. Mondjuk az meglepett, hogy a szules utani 6 hetes kontrollt a haziorvos vegzi, az is annyit tesz csak, hogy kivulrol megcsodalja a sebet.
Ha szules soran serult a mehszaj, akkor javasolt a nogyogyasz meglatogatasa.
Csuszni-maszni a szuleszno dolga, nem a szulo noe. De ha vkinek az a kenyelmes, hat tegye! Nekem allni volt kenyelmes, ugy szultem a masik kettot. Az elsonel is ugy lett volna kenyelmes, csak sajnos a magyar doki kozolte, hogy az alternativ szuloszoba foglalt, itt csak fekve lehet szulni. Es szabalyosan feldobtak az agyra, hiaba mondtam en barmit.
Nekem is ott volt a ferjem mindegyik szulesnel, de o nem nagyon beszel magyarul, igy nem tudott erdemben segiteni.
A harmadik szulesemrol van 2 kep a naplomban. Az volt az otthonszules. A kepen is latszik, hogy alltam, a 2 szuleszno pedig hihetetlenul osszehangoltan hang nelkul tett mindent, mondanom sem kellett semmit. Mindenkinek ilyen szulest kivanok! Csodalatos elmeny!
Nalam sem vagott az orvos, sot oxitocint sem kaptam, erzestelenitest sem. Nem tudtam volna negykezlab sem huzni magam, mikor mar a tolofajasoknal voltam. Fekve szultem, sot fekve is vajudtam (nem kellett sokaig szerencsere).
Nem ereztem magam kiszolgaltatottnak igy sem.
Embere valogatja.
A ferjem is ott volt, nem tudom, mit ereznek utolag, ha csuszni-maszni latott volna.
Errol is es arrol is tudok meselni.
Az elsot Magyarorszagon szultem korhazban, fekve, popsim a levegobe felnyomva, hogy az orvos mindent jol lasson. Es persze gatmetszessel, szinten az orvos kenyelmet szolgalva. Potyogtak a konnyeim, annyira fajt, mikor osszevarrtak. Es meg utana is sokaig, pedig szerintuk szepen gyogyult. Azt is megjegyeznem, hogy ajdalomcsillapitas es egy hang nelkul vegigcsinaltam a szulest.
A masodik szinten korhazban, de Angliaban, gatvedelemmel. Szemeremajak repedt, de semmi fajdalmam nem volt, kesobb sem.
A harmadikat itthon, szinten Angliaban, egyetlen repedes nelkul. Pedig 4440 g-os volt a fiam.:)
En el sem tudtam volna kepzelni mashogy. Abban a helyzetben es fajdalomban semmikeppen.
Masreszt ugye az ember probalja a meltosagat is megorizni, meg ha nehez is.
Már bocsi de miért nem!! Ez a munkája a szülésznőnek!! Évezredeken keresztül így folyt a szülés, csupán csak az elmúlt 200 évben alakult átennyire "kórházszagúvá".
A szülés nem az orvos kényelmét szolgálja!!!
Hanem a baba és anya érdekeit (főleg mert általában borsosan meg is fizetik érte feketén). Mindenki tudja, hogy a fekve szülés a leg lehetetlenebb helyzet. (egyszerűen nem is értem miért nem fekve végezzük el nagydolgunkat??:-)))
Biztos azt akarod, hogy csusszanak, masszanak utanad?
En ennek nem tettem volna ki az orvosom.
Idézetek: Ajtóstól az Élet kapuján át
Gondolatok a gátmetszésről - Noll Andrea Nandu cikkéből
AZ alábbiak alapján Magyarországon:
Magyarország gáttrauma-statisztikája tehát becslésem szerint 2002-ben a következőképpen alakulhatott (kerekítve):
sértetlen gát 14%,
elsőfokú gátrepedés 4%
másodfokú gáttrauma (gátrepedés + gátmetszés) = 81%,
harmadfokú gáttrauma (gátrepedés + gátmetszés) = 0,3%
negyedfokú gáttrauma (gátrepedés + gátmetszés) = 0,1%.
A gátmetszésnél enyhébb gáttrauma (sértetlen+elsőfokú repedés) összesen: 18%
- összehasonlításul: ugyanez a Farmon (kerekítve): 88%
A Farm (a hippimozgalom idején alakult lakóközösség, Ina May Gaskin bábai gyakorlatának helyszíne, Tennessee, USA)
1970-2000, 2028 várandóst vizsgált:
Sértetlen gát: 68.8%
Elsőfokú (bőrfelületi) gátrepedés: 19,1%
Másodfokú (izomszövebe hatoló) gátrepedés: 11,5%
Harmadfokú (végbél-zárógyűrűbe hatoló)gátrepedés: 0,3%
Negyedfokú (végbél-nyálkahártyát átszakító) gátrepedés:0,1%
(Gaskin, 2003.)
(a hiányzó 0,2% Ina May Gaskin személyes elmondása szerint kb. 0,1% komplikációelhárító gátmetszésből, részben a kerekítésekből származik)
A Birth Magazine kutatása
Otthonszülési gyakorlatot vizsgált:
Sértetlen gát: 69,6%
Első- és másodfokú gátrepedés: 28,9%
Harmad- és negyedfokú gátrepedés: 0,7%
Komplikációelhárító gátmetszés: 1,4%
(Birth Magazine, 1998 december)
További ajánlott fórumok:
- Van olyan aki megúszta a szülést gátmetszés-repedés nélkül?
- Normális-e, hogy szülés után 3 évvel még fáj a gátmetszés helye?
- Aloe Vera spray gátmetszésre. Van valakinek tapasztalata vele kapcsolatban?
- Tapasztalatokat várok olyan anyukáktól, akik gátvédelemmel szültek
- Szülés után mennyi ideig fáj a gátmetszés helye illetve mennyi ideig vannak hasi görcsök?
- Melyik a kellemetlenebb: gátmetszés, vagy repedés?