Galyasági gombaleves tinóru gombával. recept
60 perc
A Galyasági gombaleves tinóru gombával. hozzávalói:
50-55 dkg
frissen szedett tinóru gomba (lehet nyári vargánya gombából is)
2 evőkanál sertészsír
1 nagyobb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 liter csont,- hús,- vagy zöldségleves alap (2 leveskockából is elkészíthető)
2 db
babérlevél
1 kis ágacska csombor (borsikafű)
1 kiskanál őrölt fekete bors
só
2 dl
tejföl
1-2 evőkanál fehér borecet
1 csokor petrezselyemzöld.
A Galyasági gombaleves tinóru gombával. elkészítési módja:
A vöröshagymát tisztítás után apróra vágjuk, majd a felforrósított zsíron aranysárgára dinszteljük.Ekkor hozzáadjuk a finomra szeletelt fokhagymát, a tisztított és vékony szeletekre vágott gombát, amit átkeverés után pár percig együtt pároljuk. Felöntjük az alaplével, megszórjuk az őrölt fekete borssal, ízesítjük sóval, borsikafűvel,babérlevéllel és 30-35 percig főzzük lassú tűzön.Végül jól elkevert tejföllel behabarjuk és ízlés szerint savanyítjuk borecettel. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Készíthető télen szárított gombából is. Ekkor néhány órai áztatás után használjuk fel a gombát és az áztató levet használjuk fel a leveshez.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2010. nov. 20. 09:22
A galyasági gombaleves tinóru gombával. elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.