Galaktozémia?Mit tudtok róla? (tudásbázis)
A Pku szűrés újszülött korban ezt is tartalmazza.
Ha vmelyik baba ilyen rendellenességgel született akkor a korán megkezdett kezeléssel teljes életet élhet.
Idézet a gyermekgyógyászat jegyzetből:
"Galactosaemia (galaktózintolerancia)
Oka:
enzimhiány
A kórkép lényege:
a galaktóz – glukozzá való átalakulása enzim hiánya miatt nem következik be.
Az átalakításban döntően két enzimnek van szerepe.
(Galaktokináz, transferáz) Gyakorisága: 1:40.000
Tünetek: (kezeletlen esetben)
elhúzódó sárgaság
májmegnagyobbodás
idegrendszeri tünetek
vakság
fejlődésben lemaradás
Diagnózis:
szűrővizsgálattal történik
Kezelés:
az étrendből a tejet ki kell iktatni
tejmentes tápszereket adunk pl. Humana SL, Milupa SOM"
Sziasztok!
Mindent tudok róla, a másfél éves kisfiam galaktozémiás. Ha azért érdekel mert a te gyereked is az: palanita@mailbox.hu. Mindenbe nagyon szívesen segítek neked.
A google keresőbe beírtam és sok hivatkozást adott ki. Az egyik a hazipatika.com, ezen olvastam: "(másnéven: galaktóz-1-foszfát uridil transzferáz, galaktokináz, galaktóz-6-foszfát epimeráz enzimhiány)
A galaktóz a szőlőcukorhoz hasonló, egyetlen gyűrűből álló cukor (monoszacharid), mely a két gyűrűből álló tejcukor (laktóz) egyik gyűrűjét alkotja. A laktóz felszívódásakor szőlőcukorra (glükóz) és galaktózra bomlik. Utóbbit a máj azonnal felveszi, és glükózzá alakítja. Az átalakításhoz szükséges enzimek hiánya a májban galaktóz-1-foszfát felszaporodást okoz, mely májkárosodáshoz vezet, a vérben magas koncentrációban jelenlévő galaktóz idegrendszeri és egyéb szervi károsodásokat okoz. A galaktozémi előfordulása viszonylag ritka, 60.000 születésre 1 rendellenesség jut. A galaktózémiának három formája van:
(1) klasszikus galaktozémia (galaktóz-1-foszfát uridil transzferáz hiány,
(2) galaktóz kináz defektus,
(3) galaktóz-6-foszfát epimeráz defektus.
Valamennyi autoszomális recesszív öröklődést mutat. Az enzimhiány miatt a vérben megemelkedik a galaktóz szintje, ami a májban lerakódva májzsugort, emellett központi idegrendszeri, vese- és szemkárosodást okoz. A beteg egész élete folyamán semmilyen tejcukrot tartalmazó ételt, még anyatejet sem fogyaszthat."
Ezt most találtam róla:
A galaktóz anyagcseréjének zavara. A galactóz a tejben lévő molekula, amely a bélből egy enzim segítségével szívódik fel. Ennek az enzimnek a hiánya öröklödő betegség, melynek tünetei: rossz étvágy, hasmenés, súlygyarapodás elmaradása, alacsony vércukor-szint, szellemi fejlődés elmaradása. Újszülöttkori szűrővizsgálata kötelező. A tünetek kialakulása laktóz/galaktózmentes diétával kerülhető el.
További ajánlott fórumok:
- Inzulin rezisztencia! Mit tudtok róla, gyógyítható?
- 9 hónapos kisfiam nagyon sokat kel éjszaka és csak teával hajlandó visszaaludni.Szeretném róla leszoktatni.Tudtok tanácsot adni?
- Mi történt Legnano (Márti) fórumtársunkkal, tudtok róla valamit?
- Ettetek már nyugat-afrikai kecskehalat? A Tescoban vettem, és csodálkozva nézem, most hogy kiolvadt.. Tudtok róla valamit?
- Szimultán kétkezes rajzolás. MIt tudtok róla?
- Oltáskivezetés homeopátiával? Mit tudtok róla, ti csináltátok már?