Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással recept
A Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással hozzávalói:Hozzávalók 8 személyre:
15 dkg zabpehely
6 dl tej
5 dkg vaj
3 db tojás
5 dkg barnacukor
3 dkg mazsola
2 evőkanál méz
csipetnyi Bourbon vanília őrlemény (bio)
csipetnyi fahéj (bio)
csipetnyi gyömbér (bio)
zabpehely liszt
A mártáshoz:
50 dkg eper
5 dkg barnacukor
3 dkg vaj
1 evőkanál balzsamecet
kis csokor friss mentalevél
A Fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással elkészítési módja:
A zabpelyhet magasabb falú serpenyőben vajon megpirítom, pár perc múlva hozzáadom a cukor felét, ezzel is pirítom egy kicsit, amíg a cukor rákaramellizálódik a zabpehelyre, majd felöntöm a forró tejjel, hozzáadom a mazsolát, a fahéjat, és a gyömbért, 10-15 percig kevergetve főzöm, majd lekapcsolom, és fedő alatt hagyom hűlni. A pitesütőt kivajazom és kiszórom zabpehelyliszttel. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A tojások sárgáját a cukor másik felével, a mézzel és a vaníliával habosra keverem. Hozzákeverem a megfőtt zabpehelyhez, majd a tojásfehérjék keménnyé vert habját óvatosan beleforgatom, hogy ne törjön össze. Majd 25-30 perc alatt 190 fokon megsütöm. Tűpróbával ellenőrzöm. A sütőben hagyom langyosra hűlni. Az epermártáshoz az epreket, ha túl nagy szemek, negyedelem. Serpenyőbe teszem a vajat, majd a cukrot, kissé megpirítom, hozzáadom a gyümölcsöt, átforgatom, majd rálocsolom a balzsamecetet, és 1-2 perc alatt összeforralom. Majd tálaláskor megszórom friss, apróra vágott mentával. Miután kihűlt, a zabpehelytorta mellé tálalom.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. máj. 11. 20:07
A fűszeres zabpehelytorta balzsamos-mentás epermártással elkészítési módja és hozzávalói.