Francia krémes rakott krumpli recept
80 perc
A Francia krémes rakott krumpli hozzávalói:
2 gerezd fokhagyma
2 közepes db vöröshagyma
4 ek olívaolaj
1 kk kakukkfű (szárított)
2 evőkanál finomliszt
5 dl tej
2.5 dl víz
szerecsendió ízlés szerint (reszelt)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
1 kg burgonya
10 dkg parmezán sajt (reszelt, más sajt, pl: ementáli is jó)
A Francia krémes rakott krumpli elkészítési módja:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fokhagymát megpucoljuk, és felaprítjuk. A hagymát meghámozzuk, és vékonyan felszeleteljük. A hagymát, fokhagymát és a kakukkfüvet az olajban, egy serpenyőben kb. 5 percig pároljuk. A lisztet rászórjuk, és kissé megpirítjuk. A tejjel és vízzel apránként felengedjük, és a tűzön állandóan kevergetve, 5 perc alatt kissé besűrítjük. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük. A burgonyát meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. 1/3-át egy vajjal kikent tűzálló tál aljára terítjük, majd a hagymás szósz felét ráöntjük. Most a burgonya másik 1/3-át rárakjuk, a szósz másik felét rásimítjuk, majd a maradék burgonyával betakarjuk, és végül rászórjuk a reszelt sajtot. A sütőben alufóliával lefedve kb. 40 percig sütjük, majd levesszük az alufóliát, és további 10 percig pirítjuk. Azonnal tálaljuk! Jó étvágyat!
Az alapanyagok 4 főre elegendőek.
sütési hőfok: 180°C
előkészítés 10 perc
főzés 20 perc
sütés 50 perc
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: ca43169457, 2014. szept. 16. 14:31
A francia krémes rakott krumpli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.