Foszlós kalács, kakaós tekercs, édes kelt tészta alap recept
A Foszlós kalács, kakaós tekercs, édes kelt tészta alap hozzávalói:- 3 dl tej
- 50 dkg liszt
- 1 cs szárított élesztő, vagy 3 dkg sima élesztő, amit kevés tejben (el kell venni a 3 dl-ből) 2 kis kanál cukorral és ugyanennyi liszttel felfuttatunk előtte
- 1 tojás + 1 sárgája
- 6 ek cukor (én vaníliás cukrot is teszek bele, így csak 5 kanál cukor kell)
- csipet só
- 5 dkg olvasztott vaj
A Foszlós kalács, kakaós tekercs, édes kelt tészta alap elkészítési módja:
Kenyérsütő gépbe ilyen sorrendben rakom be az alapanyagokat, dagasztás, kelesztés. Hagyományosan: felfuttatom az élesztőt egy kevés tejben, egy kis cukorral, aztán kézzel jól kidolgozom a tésztát. Kelesztés után 4 cipóra osztjuk, rudakat sodrok belőle, és összefonom. Megkenem tojással, vagy csak vaníliáscukros tejjel. Langyos helyen kelesztem még egy fél órát, aztán sütöm. Lehet variálni: pl. két részbe kakaót gyúrni és néhány kanál tejet, a másik kettőbe vaníliaaromát, így nagyon finom, illatos kakaós kalácsunk lesz! Kakaós tekercs is készülhet ebből a tésztából, de bármelyik édes kelt tésztához nagyon finom (másnap is)! Egy nagy csésze kristálycukrot összekavarok 4 ek kakaóporral, ezt a tésztára öntöm, elsimogatom rajta, kicsit belenyomkodom. A széleket megkenem felvert tojással. Feltekerem, egy hosszú rudat kapok. A végét összenyomkodom, és kb. 4-5 cm vastag szeletet vágok, a rúd végén a tésztát ismét összenyomkodom, hogy ne folyjon ki a kakaó, új szeletet vágok, így teszek, amíg el nem fogy a rúd. Sütőpappírral bélelt tepsibe rakom a tekercseket. Megkenem a felvert tojással. Hideg sütőbe teszem, 120-150 fokon sütöm. Ha megpirultak, akkor elzárom a sütőt, vaníliáscukros tejjel megkenem a tekercseket, és visszatolom a meleg sütőbe néhány percre. Szép fényesek lesznek.
Én kenyérsütő gépben szoktam már készíteni, de kézzel is hamar és könnyen kidolgozható.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: gne2, 2011. febr. 14. 18:16
A foszlós kalács, kakaós tekercs, édes kelt tészta alap elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.