Főiskola - először: szeretnék minnél többet megtudni a levelezős oktatásról. (tudásbázis)
Attól kérdeztem aki tudja :) Köszi, hogy válaszoltál!
ÉS mi van ha az SZJA bevallást a munkáltató készíti? Akkor neki kell bemutatni az egyetemes igazolást? Mert én nem adózom, tehát szüleim vennék fel, nekik pedig a munkáltató csinálja a bevallást.
Szia
Nem, a Széchenyi István Egyetemen. (SZE)
A másik a SZIE :)
Szia Beautiful. csak az tudom megerősiteni amit hzsofi leírt!
nálunk is így van az iskola ad egy igazolást a befizetett összegről és annak alapján lehet visszaigényelni az adóbevallásnál, a papírt csatolni kell hozzá. a Szent István Egyetemen kezdesz? én is oda járok, de nekem ez lesz az utsó félévem és az utsó csekkem!
igaz, nem engem kérdeztél, de azért: :-)
nálunk úgy van, hogy szemeszter elején nyilatkozni kell arról, hogy ki és hogy kívánja igénybe venni az adókedvezményt, majd a személyi jövedelmadó bevallásakor lehet leírni az adóból, az egyetem által kiállított számla alapján.
nálunk mindez elektronikusan történik, az ETR-ben.
mármint a nyilatkozat megtétele történik elektronikusan. :-)
PPT előadás vizsgaként? Ez legalább hasznos, mert gondolom, nem mindenki használta napi szinten, de így muszáj volt egy kicsit belerázódnia.
Mondjuk nem ártana ez egy pár tanárnak sem. Személy szerint a SZIE-n láttam már sok éves, kifakult filctollas fóliákat, mert a prof még arra is lusta volt, hogy megkérje a kollégáját, hogy adják ki feladatnak a fóliák ppt-re való áthelyezését (meggyőződésem, hogy saját maga erre képtelen lett volna). Mondjuk az előadók többsége ízes magyarsággal megfogalmazva "laptopról prezentált" és a fájlokat meg is osztották a hallgatókkal.
Én egyébként jártam nappalira, levelezőre, távoktatásra (különböző egyetemek, különböző szakán) és meggyőződésem, hogy csak az elsajátításban vannak különbségek a szervezésből adódóan. De gyakorlatilag ugyanúgy kerülnek ki nagyon jó tudású emberkék mindegyikről, mint ahogy mindegyiken vannak lébecolók, akik valahogy csak átcsusszannak a végén a vizsgákon.
Egyébként meg úgyis az a lényeg, hogy a tanultakból, mit tud hasznosítani az ember az iskolapadokból kikerülve. Ott már senki nem nézi, hogy magától tanulta vagy iskolában, nappal vagy este:)
ezek szerint eltörölték...hát ez szomorú:(
akkor viszont lehet mást is bejelölni befizetőként (pld:férj) és akkor ő tudja leírni az adójából, nem?
Sziasztok. én úgy tudom, hogy tavaly törölték el a gyesen lévők tandíjmenteségét-), már csak annak van tandíjmenteség aki ezelőtt kezdte a fősulit.
amit vissza lehet igényelni az adóból az a befizetett tandíj 30%-a de legfeljebb 60ezer ft.
2006 után felvetteknek már kell tandíjat fizetni.
igen, persze, nyilván csak akkor tudja leírni, ha van adója, hiszen adóból írható le. azért írtam még külön, csak nem fejtettem ki, hogy lehet halasztani is az adókedvezményt.
bocs, hogy közbe kotyogok, de gyesen lévőnek nincs tandíjmentessége? én úgy tudom, hogy igen.
egyébként az adóból az írhatja le, akinek VAN adója...ha gyesen vagy (és nincs más jövedelmed az adóévben) akkor az adómentes juttatás, nem fizetsz adót utána.
De szerintem alapból nem kell tandíjat fizetned, ha igazolod, hogy gyes-ben részesülsz.
megjegyzem, adószakértő nem vagyok, és azt sem tudom, hogy mennyi a gyesed, de az adóból leírható a tandíj 30%-a, max. 60.000 Ft (ha iskolarendszerű, akkreditált képzésről van szó). legalábbis ez volt a legutóbbi adózáskor a szabály. ha esetleg nem teljesen pontos amit mondtam, akkor bizonyára kijavítanak majd könyvelő vagy adószakértő hoxások. :-)
mit és mikor akarsz tanulni?
bizonyos szakokon levelezőn is vannak szerintem államilag finanszírozott helyek.
a beiratkozáskor már be kell fizetnem a költségtérítés összegét, jól tudom ugye?
ezt nem tudom, nekünk asszem október 15-ig kell igazolni a befizetést.
További ajánlott fórumok:
- ELO levelező vagy EFEB e-learning oktatásról vannak tapasztalatok?
- ELO levelezős tanfolyam!
- Mi a véleményed a Montessori oktatásról?
- Milyen könyvekből tanulnak a Bárczin az első féléves, levelezős, alapképzéses gyógypedagógusok?Konkrét szakirodalmi követelmény-lista?
- Szakközépiskola levelezős hallgatója jogosult TB ellátásra?
- Nagymamámmal szeretnék menni ápolásira.Ha ez sikerült akkor én mellette el tudok végezni egy levelezős főiskolát? Engedi az állam?