Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Finomságok spárgából fórum

Finomságok spárgából (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Finomságok spárgából

28. gribedli*** (válaszként erre: 27. - Globus)
2017. máj. 1. 09:48

:DDD


Ez attól is függ, mit szeretnél, köretet, vagy valami mást?


Most nincs is itthon spárga de egy jó kis risotto alla primavera ízlene.

27. globus
2017. máj. 1. 09:32
Itt állok, akarom mondani ülök egy köteg spárgával. Nem igazán kaptam ihletet... :D
2011. máj. 19. 06:40

Nagyon örültem ennek a cikknek, rengeteg spárgát eszem, nagyon szeretem.

gribedli kösz a receptet, meg fogom csinálni én is.

25. c1e9612cd3 (válaszként erre: 24. - F758a7200f)
2011. ápr. 7. 15:48
huh, ez jól hangzik! :)
2011. ápr. 7. 09:08

Az adatlapomra tettem egy képet, hogy mit csináltam tegnap spárgából:)


Vízben megfőztem a spárgát (400g), és a rügyes részt levágtam, félretettem, a többit pedig 2 centis darabkákra vágtam. Egy sütőformába terítettem egy leveles tészta alapot (230g), és villával kicsit megszúrkáltam, erre mentek a spárga darabok. Egy kis tálban összekevertem 100g mascarponét, 100g ricottát, 1 tk tengeri sót, 2 tojást, ezzel a keverékkel nyakonöntöttem, és a tetején szépen elrendeztem az előbb félretett spárgarügyeket. 30perc 180fokos sütőben, annyi volt az előmelegítés, amennyi idő alatt összeállítottam a tortát (a spárgát már előző este megcsináltam, nagyobb adagban, így csak kivettem, amennyi kellett)

23. Bártfai Andrea (válaszként erre: 21. - Kira88)
2011. ápr. 6. 15:15
Van az a vastag zöld, isteni párolva, vajban átsütve.
22. Bártfai Andrea (válaszként erre: 18. - F758a7200f)
2011. ápr. 6. 15:13
Sajna, ezek ilyen akciók, ki kell fogni, - persze annyira azért nincs közel. Csak jókor kell oda menni. A múltkor pl. 200,- volt az ananász. A szomszédom tegnap ott vette 50 froncsiért a kaliforniai paprikát és 90-ért a citromot. Minden nap van valami. Kinek van annyi ideje? + benzin!
21. Kira88
2011. ápr. 6. 14:50
Imádom a spárgát én is, főleg halételekhez szoktam köretnek. A fogashoz pl. nagyon illik.
20. f758a7200f (válaszként erre: 19. - C1e9612cd3)
2011. ápr. 6. 14:48
Koszi a tippet:)
19. c1e9612cd3 (válaszként erre: 11. - F758a7200f)
2011. ápr. 6. 14:23

ahogy elkezd fotoszintetizálni a napfény hatására, úgy először sárgás színű lesz a hegye, majd rózsaszín, aztán lila, és az megy át végül zöldbe :)A legkissebb napfény hatására beindul a dolog. Amikor segítettem anyuéknak spárgát szedni (nekünk csak fehér volt), volt, h még csak repedés volt a homokbuckán, ami alatt ott volt a növő spárga, de a repedésen átszűrődő fénytől meglilult.....

A fehér spárgánál ez értékcsökkentő hatással bír, viszont annál a fajtánál, amit csak zölden szednek, kifejezetten csak a föld feletti részét vágják le.

Amúgy, aki frissen akarja tartani a spárgát, fagyasztás, felhasználás előtt, az tegye hidegvízzel teli lavorba, úgy, h a víz éppen ellepje, és vizes konyharuhával takarja le, így hagyja hűvös, sötét helyen. Így nem szárad ki, és nem lilul meg egyáltalán! Friss marad :)

2011. ápr. 6. 10:33

Pech...


De ha a környéketeken mindig ilyen olcsó, akkor megvárja, míg megjavíttatjátok:)

17. Bártfai Andrea (válaszként erre: 16. - F758a7200f)
2011. ápr. 5. 20:54
Pont most van a hűtőnkkel probléma, pedig csak 8 hónapja vettük.
16. f758a7200f (válaszként erre: 14. - Bártfai Andrea)
2011. ápr. 5. 14:45
Ez is jo ar, erdemes betankolni es lefagyasztani
15. f758a7200f (válaszként erre: 13. - Bártfai Andrea)
2011. ápr. 5. 14:44

Nalunk kiloja 4-5 euro de tenyleg igazan szep husos, szinte semmit nem kell kidobni rajta, es nem szoktam cukrot tenni a fozovizebe mert szeretem ezt a kelkaposztara emlekezteto izet:)


De ugy altalaban kilog a sorbol az ara a tobbi zoldseghez kepest meg idenyben is, pont a nehez termesztes miatt, ugy ertem sok munka van vele, figyelni kell minden kis dologra, igazi "uri" dolga van:DDD es az is ahogy csomagoljak, nem omlesztve stb, ez gondolom mind hozzatesz

14. Bártfai Andrea (válaszként erre: 10. - C1e9612cd3)
2011. ápr. 5. 13:30
Köszi a tájékoztatást, nem tudtam, hogy mitől lila, - de keserű fejjel még nem találkoztam, viszont egyszer az alsó vastag szárát megkóstoltam, s olyan volt, mintha epébe haraptam volna. Tegnap a vastag zöld spárgának 99 froncsi volt csomagja. Szerintem ez jó ár.
13. Bártfai Andrea (válaszként erre: 9. - F758a7200f)
2011. ápr. 5. 13:24

Valaki azt írta, hogy keserű. Na mindegy, és 120-ért szoktam venni csomóját (kb. fél kiló), - nem tudom máshol mennyi. Tegnap vettem 1 kg cukkinit 290-ért, lett leves is, főzelék is.

Ezek szerint jó helyen lakom.

2011. ápr. 5. 11:54
Imádom!És ezeket a recepteket mind ki is próbálom!Csak lehessen már végre kapni!
11. f758a7200f (válaszként erre: 10. - C1e9612cd3)
2011. ápr. 5. 08:42

ez igaz, van aki direkt a keserűsége miatt vesz bizonyos zöldségeket pl: radicchio, cikóriasaláta, endivia stb


Én még nem láttam lila spárgát

10. c1e9612cd3 (válaszként erre: 6. - Bártfai Andrea)
2011. ápr. 4. 20:31
leírtam, h nálunk mindenki spárgát termeszt :)))) Szüleimnek is volt otthon, míg ki nem öregedett, most pedig bérbe szedik, mert nem ülettték újra. Köszönöm, h leírod, de én már egészen kiskoromtól kezdve ismerem a termesztését, a szedését,a válogatását, a feldolgozását, és minden lépését :)))) A spárga nem csak akkor keserű, ha nincs rendesen lehéjazva. A fehér spárgát, ha egy picit is napfény éri, máris elkezd "lilulni", és ezzel keseredik az íze. Minnél lilább, annál erőteljesebb a keserűsége. A termesztőktől ezt már értékcsökkentként veszi át a felvásárló (ezért szedik naponta többször, és először kora hajnalban), de van, aki kifejezetten ezt szereti.... Én inkább a fejet szeretem, de abból is azt, amit még egy kicsit se kapott meg a napfény.
9. f758a7200f (válaszként erre: 6. - Bártfai Andrea)
2011. ápr. 4. 08:58

En semmit nem dobok ki belole, az aljat attol fugg mennyire fas, meghamozom mint egy krumplit kb 6-8 centiig a tovetol, es allitva fozom 15-20 percig, ugy hogy a rugyes resz kialljon, igy a fas resz puhara fo, a rugyes is nagyjabol ropogos marad, nem fo szet:)


Mar eleve az articsoka utan a legdragabb zoldseg, ha tobb mint a felet ki kellene dobnom akkor nem biztos hogy megvennem. Tudom hogy a rugyes resz a legzsengebb de a tobbit is fel lehet hasznalni kremlevesnek, vagy igy rendesen megfozve ahogy irtam ehetove valik az egesz

2011. ápr. 3. 20:52
A spárgát szedtem, mostam, válogattam és azóta is imádom:)
2011. ápr. 3. 07:32
Bocsi, a vajgaluskából kihagytam a finom lisztet: szóval, amennyit felvesz, de lágy legyen.
6. Bártfai Andrea (válaszként erre: 3. - C1e9612cd3)
2011. ápr. 2. 20:37
A spárga akkor keserű, ha nincs megfelelően lehéjazva. Megfogod a spárgát, meghajlítod, és ahol eltörik és a fejét tartja, az a jó, ehető rész. A többit dobd el. A fejét 2 cm-re levágod, külön teszed, a többi részt (amit nem kellett kidobnod) meghámozod, feldarabolod, leveskockával, késhegynyi őrölt borssal megfőzöd. Hozzáadsz 1 evőkanál finomlisztet és leturmixolod. Visszateszed főni a levágott spárgafejekkel. Kevergesd, vigyázz, hogy le ne égjen. A fejek hamar megpuhulnak, szórd meg apróra vágott petrezselyemmel és szaggass bele vajgaluskát (tojás, 3xannyi víz, 3 dkg vaj). Ha nem elég sós, sózd meg és keverd el tejszínnel vagy tejföllel.
5. Bártfai Andrea (válaszként erre: 4. - 41fdab80c1)
2011. ápr. 2. 20:26
Én is úgy tudom, hogy daganatos betegek "gyógyszere".
2011. ápr. 2. 18:38

Nagyon jó a daganatos betegeknek, minden formában

reggeltől estig.

2011. ápr. 2. 17:14

Ahol én felnőttem, az egész falu spárgát termeszt :))) Soha enm ettem meg, vhogy az íze nem jött be, de nagyon nem. Nekem még akkor is keserű volt, amikor cukros-sós vízben megabálva előkészítették más ételekhez :)) Aztán egyzser csak, mint aki megőrült, 20on évesen megkívántam, és azóta imádom! :DDDD Anyu csak annyi kérdezett, mikor mondtam nei, h spárgát akarok enni, h "Te beteg vagy lányom???" :DDDD

Nagyon jó vízhajtó, vesetisztító, és több pozitív hatása is van a szervezetre.

Nagyon finom rántottának (cukros-ss vízben megabálás után, uúgy kell elkészíteni, mint a gombás rántottát), imádom a spárga fejeket rántva (ehhez is először a szokásos módon meg kell abálnia spárgát, és ezután panírozni, majd sütni), lehet ivólevet készíteni belőle, sós palacsintába tölteléket, salátát, levest, rakott spárgát, stb. Szinte kimeríthetetlen a lehetőségek tára :))) Csak ajánlani tudom! :))

2011. ápr. 2. 16:13

Nyammm:)


Imadom a spargat minden formaban!


Sparga tukortojassal

Spargas-cukkini-zoldborsos rizotto

Spargas rantotta, kremleves stb


De a cikkben levo receptek is finomak

2011. ápr. 2. 16:08
A spárgát úgy is nevezik: a zöldségek királya, a királyok zöldsége. Sokak szerint a legjobb afrodiziákum: egyes országokban a vőlegénynek kötelezően kellett fogyasztania a nászéjszaka előtt.
Rendkívül egészséges főzeléknövény, könnyű és finom élelmiszer. Elsőrendű vértisztító és vizelethajtó. Sok kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, C,- B1-, B2-vitamint tartalmaz.

Ugrás a teljes írásra: Finomságok spárgából

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook