Finomságok spárgából (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Finomságok spárgából
:DDD
Ez attól is függ, mit szeretnél, köretet, vagy valami mást?
Most nincs is itthon spárga de egy jó kis risotto alla primavera ízlene.
Nagyon örültem ennek a cikknek, rengeteg spárgát eszem, nagyon szeretem.
gribedli kösz a receptet, meg fogom csinálni én is.
Az adatlapomra tettem egy képet, hogy mit csináltam tegnap spárgából:)
Vízben megfőztem a spárgát (400g), és a rügyes részt levágtam, félretettem, a többit pedig 2 centis darabkákra vágtam. Egy sütőformába terítettem egy leveles tészta alapot (230g), és villával kicsit megszúrkáltam, erre mentek a spárga darabok. Egy kis tálban összekevertem 100g mascarponét, 100g ricottát, 1 tk tengeri sót, 2 tojást, ezzel a keverékkel nyakonöntöttem, és a tetején szépen elrendeztem az előbb félretett spárgarügyeket. 30perc 180fokos sütőben, annyi volt az előmelegítés, amennyi idő alatt összeállítottam a tortát (a spárgát már előző este megcsináltam, nagyobb adagban, így csak kivettem, amennyi kellett)
ahogy elkezd fotoszintetizálni a napfény hatására, úgy először sárgás színű lesz a hegye, majd rózsaszín, aztán lila, és az megy át végül zöldbe :)A legkissebb napfény hatására beindul a dolog. Amikor segítettem anyuéknak spárgát szedni (nekünk csak fehér volt), volt, h még csak repedés volt a homokbuckán, ami alatt ott volt a növő spárga, de a repedésen átszűrődő fénytől meglilult.....
A fehér spárgánál ez értékcsökkentő hatással bír, viszont annál a fajtánál, amit csak zölden szednek, kifejezetten csak a föld feletti részét vágják le.
Amúgy, aki frissen akarja tartani a spárgát, fagyasztás, felhasználás előtt, az tegye hidegvízzel teli lavorba, úgy, h a víz éppen ellepje, és vizes konyharuhával takarja le, így hagyja hűvös, sötét helyen. Így nem szárad ki, és nem lilul meg egyáltalán! Friss marad :)
Pech...
De ha a környéketeken mindig ilyen olcsó, akkor megvárja, míg megjavíttatjátok:)
Nalunk kiloja 4-5 euro de tenyleg igazan szep husos, szinte semmit nem kell kidobni rajta, es nem szoktam cukrot tenni a fozovizebe mert szeretem ezt a kelkaposztara emlekezteto izet:)
De ugy altalaban kilog a sorbol az ara a tobbi zoldseghez kepest meg idenyben is, pont a nehez termesztes miatt, ugy ertem sok munka van vele, figyelni kell minden kis dologra, igazi "uri" dolga van:DDD es az is ahogy csomagoljak, nem omlesztve stb, ez gondolom mind hozzatesz
Valaki azt írta, hogy keserű. Na mindegy, és 120-ért szoktam venni csomóját (kb. fél kiló), - nem tudom máshol mennyi. Tegnap vettem 1 kg cukkinit 290-ért, lett leves is, főzelék is.
Ezek szerint jó helyen lakom.
ez igaz, van aki direkt a keserűsége miatt vesz bizonyos zöldségeket pl: radicchio, cikóriasaláta, endivia stb
Én még nem láttam lila spárgát
En semmit nem dobok ki belole, az aljat attol fugg mennyire fas, meghamozom mint egy krumplit kb 6-8 centiig a tovetol, es allitva fozom 15-20 percig, ugy hogy a rugyes resz kialljon, igy a fas resz puhara fo, a rugyes is nagyjabol ropogos marad, nem fo szet:)
Mar eleve az articsoka utan a legdragabb zoldseg, ha tobb mint a felet ki kellene dobnom akkor nem biztos hogy megvennem. Tudom hogy a rugyes resz a legzsengebb de a tobbit is fel lehet hasznalni kremlevesnek, vagy igy rendesen megfozve ahogy irtam ehetove valik az egesz
Nagyon jó a daganatos betegeknek, minden formában
reggeltől estig.
Ahol én felnőttem, az egész falu spárgát termeszt :))) Soha enm ettem meg, vhogy az íze nem jött be, de nagyon nem. Nekem még akkor is keserű volt, amikor cukros-sós vízben megabálva előkészítették más ételekhez :)) Aztán egyzser csak, mint aki megőrült, 20on évesen megkívántam, és azóta imádom! :DDDD Anyu csak annyi kérdezett, mikor mondtam nei, h spárgát akarok enni, h "Te beteg vagy lányom???" :DDDD
Nagyon jó vízhajtó, vesetisztító, és több pozitív hatása is van a szervezetre.
Nagyon finom rántottának (cukros-ss vízben megabálás után, uúgy kell elkészíteni, mint a gombás rántottát), imádom a spárga fejeket rántva (ehhez is először a szokásos módon meg kell abálnia spárgát, és ezután panírozni, majd sütni), lehet ivólevet készíteni belőle, sós palacsintába tölteléket, salátát, levest, rakott spárgát, stb. Szinte kimeríthetetlen a lehetőségek tára :))) Csak ajánlani tudom! :))
Nyammm:)
Imadom a spargat minden formaban!
Sparga tukortojassal
Spargas-cukkini-zoldborsos rizotto
Spargas rantotta, kremleves stb
De a cikkben levo receptek is finomak
Rendkívül egészséges főzeléknövény, könnyű és finom élelmiszer. Elsőrendű vértisztító és vizelethajtó. Sok kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, C,- B1-, B2-vitamint tartalmaz.
Ugrás a teljes írásra: Finomságok spárgából
További ajánlott fórumok:
- Szoó Judit - Kilófaló sütemények és Kilófaló finomságok
- Szipogás, puki és egyéb finomságok...
- Milyen finomságot szoktatok készíteni ha vendéget vártok? Igazán finom receptek ide jöjjetek! Gyors, praktikus, és igazán finom recepteket..
- Van 3 liter tej a hűtőben, amit sürgősen fel kellene használnom! Kérlek, írjatok egyszerű finomságokat, amibe rengeteg tej kell!
- Reggelire kencék, finomságok zöldségekből - felvágott helyett
- 8 db tegnapelőtti zsemléből milyen finomságot készítenétek?